Hírek

Aki visszatért szülővárosába

Baráth László Zenta kulturális és zenei életéért végzett szolgálatáért vehette át a polgármesteri köszönőlevelet

Zenta község művelődési és zenei élete terén végzett odaadó, eredményes munkájáért polgármesteri köszönőlevelet kapott Baráth László klarinétművész, zenepedagógus.

Bővebben >>

140 éve öregbítik a zentai fúvószene hírnevét

Mint ahogyan már korábban beszámoltunk róla, Zenta város napja alkalmából Pro Urbe díjat kapott a Zentai Fúvószenekar is, amely meghatározó elemévé vált a város művelődési és zenei életének. A zentai fúvószene egyébként egyidős a város önkéntes tűzoltótestületével, amely az idén ünnepli fennállásának 140. évfordulóját, s amelynek megalakulása óta tűzoltóbálokon és táncmulatságokon léptek fel, és természetesen térzenét is szolgáltattak.

Bővebben >>

Negyven év a katedrán

A katedra csak jelképes, hiszen eltűnt a tantermekből, az viszont valóság, hogy Máriás Irén, a zentai Emlékiskola magyartanárnője a férfiak számára kirótt negyven szolgálati évvel vonult nyugdíjba néhány héttel ezelőtt. Ezt követően pedig átvehette a városnapon Zenta Pro Urbe díját.

Bővebben >>

Jó, ha az embernek több sikerforrása van

Jó, ha az embernek több sikerforrása van

Mondja a Zenta község Iuventus Pro Urbe díjával kitüntetett Menyhárt Ákos

Kevés olyan sokoldalúan tehetséges zentai fiatallal találkozhatunk, mint Menyhárt Ákos, aki végzettségét tekintve okleveles biológus és a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézetének doktori hallgatója. Fő kutatási területe az elektrofiziológia, az élettantudományok és az élő rendszerek vizsgálatának elektronikai háttérismerete. Ugyanakkor kiváló kommunikációs készsége, korábbi sportkarrierje és amatőr színészi képessége is nagyban hozzásegítették ahhoz, hogy megbirkózzon a napi kihívásokkal – hangzott el a zentai községi képviselő-testület városnapi díszülésén a Iuventus Pro Urbe díjjal kitüntetett Menyhárt Ákos méltatásakor.

Bővebben >>

Világot járva tanul és tanít

Zenta idei Juventus Pro Urbe díjának egyik nyertese Ana Gebeješ: a fiatal kutató ugyan nem tudott jelen lenni a díjátadó ünnepségen, hiszen pillanatnyilag háromezer kilométeres távolságban, Finnországban tartózkodik. Egyetemi tanulmányait Újvidéken kezdte meg, majd az Egyesült Államokban, Spanyolországban és Finnországban képezte magát. Ma már nemcsak tanul, de tanít is.

Bővebben >>

Életnaptár

Gergely József okleveles biológust, ornitológust, lapunk újságíró-fotóriporterét és természetfotóst sokoldalú tevékenységéért Zenta Község Önkormányzata Pro Urbe díjjal jutalmazta

Az elismerést a városházán megtartott városnapi díszülésen vette át. Interjúnk ebből az alkalomból készült vele.

Három évtized munkájának csak-csak kell, hogy legyen látszata. Ha valaki azzal foglalkozik, amit szeret, amit kedvvel csinál – még ha annak javadalmazása hagy is kívánni valót maga után – előbb-utóbb eredményes lesz.

Bővebben >>

Az önbizalomnak át kell alakulni bölcsességé

Muhi Béla okleveles fizikus, fizika- és kémiatanár neve elkerülhetetlen, amennyiben a vajdasági tehetséggondozásról van szó. Több évtizedes tanári pályafutása mellett több díjban részesítették, emellett nem hanyagolható el az sem, hogy a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének alapító alelnöke, a Vajdasági Magyar Tankönyv Tanács elnöke, a GENIUS Tehetséggondozó Mozgalom létrehozója és elnöke, az Apáczay Nyári Akadémia , apedagógusok akkreditált tanári továbbképzésének egyik főszervezője és a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács tagja. Zenta város Pro Urbe-díjal tüntette ki.

Bővebben >>