ZENTA KÖZSÉG - A piacok folytathatják működésüket

A rendkívüli helyzetek Zenta községi törzskara a 2020. április 21-én tartott ülésén döntést hozott arról, hogy tilos az étel és az ital felszolgálása, azoknak kiszolgálása és fogyasztása minden vendéglátó-létesítményben, közvetlenül zárt helyiségekben és a nyílt kerthelyiségekben Zenta község területén. Azon jogi személyek és vállalkozók, amelyek olyan kiskereskedelmi tevékenységet látnak el, amely az étel és ital árusítását öleli fel, ezt a tevékenységet, illetve a szolgáltatás nyújtását kizárólag házhoz szállítás formájában végezhetik. Tilos továbbá a fogadóirodák nyitva tartása is.


Lerövidítették minden olyan létesítmény munkaidejét, amelyben kereskedelmi tevékenység, illetve szolgáltatás folyik (kivéve a gyógyszertárakat, a pékségeket, az élelmiszerek árusításával foglalkozó kereskedelmi létesítményeket, valamint a benzinkutakat) Zenta község területén munkanapokon 7 órától 17 óráig.

Betiltották a rendkívüli állapot ideje alatt Zenta község területén azon gazdasági társaságok, egyéb jogi személyek és vállalkozók működését, amelyek tevékenységei a következők: fodrászat, kozmetika, pedikűr, manikűr. Továbbá tilos a fitneszklubok és edzőtermek, törökfürdők, szaunák és gőzfürdők, szoláriumok, masszázsszalonok, illetve egyéb arc- és testápolási szalonok működtetése. Mivel ezen szolgáltatások jellemzője a közeli kontaktus a szolgáltatás nyújtója és igénybe vevője között, nagyobb a veszélye a Covid-19 fertőző betegséggel való megfertőződésnek.

Lerövidítették a kiskereskedelmi létesítmények – gyógyszertárak, pékségek, élelmiszerek árusításával foglalkozó kereskedelmi létesítmények, valamint a benzinkutak – munkaidejét a rendkívüli állapot ideje alatt Zenta község területén, az alábbiak szerint: hétfőtől péntekig 7 órától 17 óráig, pénteken 4 órától 7 óráig, kizárólag a 65 éves vagy annál idősebb személyek számára, a Kereskedelmi, Idegenforgalmi és Telekommunikációs Minisztérium jegyzékén felsorolt kiskereskedésekben – boltokban; szombat és vasárnap munkaszüneti nap; a logisztikai központok egész nap elláthatják a munkájukat, és a létesítmények ellátása is egész nap folyhat, az eddig elfogadott állami intézkedésekkel összhangban. A kereskedő a meghagyás alapján önállóan határozhatja meg a munkaidejét a felsorolt időintervallumokban. A fogyasztók száma a kiskereskedelmi létesítményekben egy fogyasztó lehet tíz négyzetméteren (10 m2), az általános megelőző intézkedések és a fizikai távolságtartás tiszteletben tartásával. Az illetékes felügyelőségek fokozott ellenőrzést végeznek majd minden létesítményben.

A taxis szállítók a regisztrált tevékenységüket Zenta község területén munkanapokon 5 órától 18 óráig láthatják el. Meghagyták a taxis szállítóknak, hogy a tevékenységük ellátásakor hordjanak védőmaszkot és kesztyűt, és végezzenek jármű-fertőtlenítést.

Meghagyták a zentai KLKV-nak és az Elgas KV-nak, hogy a felkészített jogi személyek és más szervezetek védelemben és mentésben való meghatározásáról Zenta község területén szóló rendelet, illetve az azon gazdasági társaságok és jogi személyek meghatározásáról szóló rendelet alapján, amelyek Zenta község védelme szempontjából jelentős eszközöket gyártanak és szolgáltatásokat nyújtanak, hogy a rendkívüli helyzetek Zenta községi törzskarának minden írott és szóbeli meghagyását hajtsák végre.

Tilos az ünnepségek nyilvános megtartása (lakodalmak, születésnapok, keresztelők és hasonlók). Temetkezés csak a legközelebbi hozzátartozók jelenlétében történhet, a Belügyminisztérium illetékes rendőrállomásának előzetes jóváhagyásával. Temetésen legfeljebb 10 ember vehet részt, a jelenlevők kötelesek egymás között legalább 2 méteres távolságot tartani. Zenta község területén a temetők munkanapokon 7 órától 17 óráig tarthatnak nyitva.

A piacok nyitott, félig nyitott (pultok, a szabadtéri értékesítés minden formája közterületen stb.) és zárt területen (tejpiac stb.) 2020. április 21-étől folytathatják működésüket. A vevők és az eladók kötelesek a piac fenntartójának utasításait betartani, figyelembe véve a távolságtartásra, valamint az egészségvédelemre vonatkozó szabályokat. A vásárok megtartása azonban Zenta község területén a továbbiakig tilos.

H.SZ.

Magyar Szó, 2020. április 22.