Gyermeknap a színházban - Színházlátogatókat nevelnek Zentán

A Szabadkai Gyermekszínház vendégelőadásait tekinthették meg csütörtökön délelőtt Zenta község óvodásai és kisiskolásai. A társulat magyar nyelven a Jancsi és Juliskát, szerb nyelven pedig a Csipkerózsikát adta elő.


– Zenta község önkormányzata fontosnak tartja, hogy ehhez hasonló rendezvényeket szervezzünk a gyerekeknek, hiszen a város komoly színházi múlttal rendelkezik – mondta Perpauer Attila, a községi tanács művelődéssel és oktatással megbízott tagja, és hozzátette, hogy az esemény jelentős lépés afelé, hogy a gyerekek fölnőve színházlátogatókká váljanak.

Elmondta azt is, hogy az önkormányzat gyermekjóléti tanácsa színházlátogatásra, a művészi élmény megélésére szeretné ösztönözni nemcsak a városi, hanem a tornyosi, bogarasi, fölsőhegyi és kevi kisiskolásokat és óvodásokat is. Tavasszal rendezik meg a Napsugár Gyermek- és Bábfesztivált, amelynek során a helyi erőforrásokra igyekeznek majd támaszkodni, és bemutatják a gyerekeknek a község tehetséges előadóit és színészeit.

Kopasz Ildikó, a gyermekjóléti tanács elnöke elmondta, hogy bár vannak előadások, amelyeket elvisznek az oktatási intézményekbe, azt is fontosnak tartják, hogy a gyerekeket megismertessék a színház épületével, a színházba járással, a színházlátogatás íratlan szabályaival, erre pedig nagyszerű alkalmat biztosít egy központi előadás:

– El kell hozni a gyerekeket a színházba, hogy beleüljenek a gyönyörű ülésekbe, és hogy a színpad mint varázs jelenjen meg számukra. Minél változatosabb programot szeretnénk nyújtani, ezért esett a választásunk a Szabadkai Gyermekszínházra. A Zentai Magyar Kamaraszínház előadásaira is ugyanúgy elvisszük a gyerekeket, de mást is szeretnénk látni. Ugyanezért tervezzük az amatőr színjátszók előadásait is megmutatni a gyerekeknek.

Hozzátette, hogy a tanács a legnagyobb hangsúlyt az október első hetén lévő gyermekhétre helyezi, de a gyerekek megérdemlik, hogy az év minden napján foglalkozzanak velük.

A rendezvényt a gyermekjóléti tanács és Zenta önkormányzata, valamint a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ támogatta.

zs

Magyar Szó, 2018. november 30.