Megnyílt a zEtna XV. Irodalmi Fesztiválja

Ünnepélyes keretek között nyílt meg ma este a zentai székhelyű Vajdasági Magyar Művelődési Intézet oszlopcsarnokában a zEtna XV. (Tuvalu) Irodalmi Fesztiválja, amelyet az IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében megvalósuló Cultstream, avagy a víz új kultúrája elnevezésű projektum részeként szerveztek meg.


A megnyitóünnepség kezdetén Hugyik Richárd, a zentai Thurzó Lajos Művelődési–Oktatási Központ igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket, majd elmondta, az idei fesztivál egyebek mellett azért is különlegesnek tekinthető, mert határon átívelő együttműködés keretében valósul meg, hiszen a Cultstream, avagy a víz új kultúrája elnevezésű projektum Szeged, Magyarkanizsa és Zenta együttműködése révén jött létre. Mint mondta, Zentán a Zentai Művésztelep, a zEtna XV. és XVI. Irodalmi Fesztiválja, az Énekelt Versek Zentai Fesztiválja és a Tiszavirág Fesztivál került be a projektumba, amelynek keretében a másik két településen is igen izgalmas programokat bonyolítanak le.

Perpauer Attila, a községi tanács oktatással és művelődéssel megbízott tagja köszöntőjében elmondta, a víz elengedhetetlen létszükséglete emberi mivoltunknak és az egyetemes létezésünknek, hiszen a víz és annak kultúrája az emberi társadalommal együtt fejlődött, beépülve a mindennapjainkba és az ünnepeinkbe is, ugyanis kultúránk őrzi a víz ősi erejét, a víz megtisztító hatását. Mint mondta, Zenta elképzelhetetlen a Tisza nélkül, amely szépségével, a víz fodrozásával, a hullámok megbabonázó erejével mindenkit a hatalmába kerít. Kifejtette, a víz alkot, még akkor is, amikor az idő úgy jegyzi, hogy pusztít, hiszen formálja a vidéket, a természeti szépségeket és ritkaságokat, formálja a környezetet, az ártéri erdőt, a lombot hullató fákat, alakítja a csónakot is, amely a vízen úszik, formálja tudatunkat, valamint meghatározza a gyökereinkhez való ragaszkodásunkat is.

Predrag Popović, a zentai Városi Könyvtár munkatársa szerb nyelven ismertette a projektummal és a fesztivállal kapcsolatos részleteket, kiemelve, az idei rendezvényt a víz új kultúrájának témája köré szervezték, mégpedig annak az IPA-projektumnak köszönhetően, amelyben Szeged, Magyarkanizsa és Zenta közösen vesz részt.

Mikola Gyöngyi, a projektum szegedi szakmai vezetője kifejtette, a Cultstream, avagy a víz új kultúrája elnevezésű projektum keretében megvalósuló rendezvények mindegyike a maga módján inspirálódik a víz új kultúrája által, majd hozzátette, a projektum egyfajta folytatása az egykor nagy népszerűségnek örvendő Cultrail projektumnak, vagyis ismertebb nevén a Sínbusz Fesztiválnak, amelynek megálmodói Kollár Árpád és Orcsik Roland voltak. Mint mondta, az új projektum hívószava a víz lett, és amikor elkezdett ezen gondolkodni, akkor két irodalmi mintája volt, Tolnai Ottó és Nabokov, akiknek meghatározó motívuma a víz, sőt Nabokovnál tudatmetafora is, az írásnak és az olvasásnak a metaforája, ugyanis több regényében is előfordul, hogy az író vagy az olvasó úgy merül el ezekben a tevékenységekben, ahogyan az úszó merül a víz alá. Hangsúlyozta, a víz új kultúrája témát többféleképpen lehet értelmezni, köztük például környezetvédelmi kategóriaként, a hosszú évtizedek óta meglévő kulturális kapcsolatok továbbéltetésének lehetőségeként, ugyanakkor megjelenhet benne a süllyedő világ metaforája, valamint számos egyéb dolog is. Elmondta, Szegeden a projektum keretében egy Tolnai Laboratórium elnevezésű rendezvénysorozatot terveznek, amelynek célja Tolnai Ottó életművének minél sokrétűbb bemutatása. Hozzátette, erre a tervek szerint márciusban kerül sor, június közepén pedig a zentai mintájára Szegeden is szerveznek egy igen izgalmasnak ígérkező Tiszavirág Fesztivált.

Beszédes István, a zEtna Irodalmi Fesztivál főszervezője elmondta, ez az első olyan általa szervezett irodalmi fesztivál, amelyet szerb nyelven nyit meg, köszönhetően annak a határon átívelő projektumnak, amelynek keretében az idei és a jövő évi rendezvény is megrendezésre kerül, és amelynek köszönhetően a fesztiválra jellemző áramlások idén egy nagy áramlás részévé váltak. Emlékeztetett arra, hogy a zEtna első irodalmi fesztiválját 2004-ben szervezték meg, és az akkori rendezvény kiállítását Kemeri Attila nyitotta meg, akárcsak a mostaniét, Menyárt Erzsébet Merített tárgyak című kiállítását. Örömének adott hangot annak kapcsán, hogy bár a Thurzó Lajos Művelődési–Oktatási Központ és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet már korábbi években is besegített a fesztivál megszervezésébe, idén a Cultstream projektumnak köszönhetően a két intézmény társszervezőként vesznek részt a munkában, majd reményének adott hangot annak kapcsán, hogy mindez a jövőben is így marad.

A rendezvény folytatásában Kemeri Attila megnyitotta Menyárt Erzsébet Merített tárgyak című kiállítását, majd Tuvalu, avagy a süllyedés poetikája I. címmel a négykezes-projekt szerb részvevői, Gojko Božović, Đorđe Kuburić és Snježana Rončević mutatkoztak be, ezt követően pedig Tárgyak merülése címmel tartottak felolvasást.

A zEtna XV. (Tuvalu) Irodalmi Fesztiválja november 9-én, pénteken 18 órától a Tuvalu, avagy a süllyedés poetikája II. című programrésszel folytatódik a Zentai Alkotóházban, ahol 18 órától Áttetsző műterem címmel fesztiváli beszélgetésre kerül sor Szagmaiszter Laura festményei között; amelyet 19 órától Áttetsző emlékezet címmel beszélgetés követ Virág Zoltán irodalomtörténésszel; 20 órától Tuvalu, avagy a süllyedés poetikája II. címmel a négykezes-projekt magyar részvevői, Babics Imre, Falcsik Mari és Szűgyi Zoltán mutatkoznak be; 21 órától pedig Tárgyak merülés II. címmel tartanak felolvasást.

A fesztivál zárónapján, november 10-én, szombaton 18 órától a Zentai Alkotóházban Elváltozások címmel fesztiváli beszélgetést kísérhetnek figyelemmel az érdeklődők Bozsik Péterrel és Szilasi Lászlóval; amit 19 órától a Solymosy Bálinttal; 20 órától pedig a Bodor Ádámmal folytatandó beszélgetés követ; majd a program 21 órától a Pálfi Ervin trió hangversenyével zárul.

A szegedi Porta Novum Nonprofit Kft. együttműködve a zentai Thurzó Lajos Művelődési–Oktatási Központtal, valamint Magyarkanizsa önkormányzatával a Magyarország–Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében kezdett bele a Cultstream – A víz új kultúrája projektum megvalósításába, amelynek közvetlen előzménye a 2013-ban megvalósult és nagy szakmai elismerést kiváltott Cultrail – Kulturális utazások Szeged és Szabadka régiójában elnevezésű projektum volt. A Cultstream célja az előző projektum eredményeinek fenntartásán és továbbfejlesztésén túl a szülőföld megtartó erejének és turisztikai vonzerejének növelése a meglévő értékek – ezúttal elsősorban a természeti kincsek – felmutatása révén. Az új projektum fókuszában ugyanis a programterület meghatározó folyója, a Tisza áll, mivel ma, a globális felmelegedés korszakában a Föld édesvízkészletének megóvása, a termőterületek elsivatagosodása, az időjárási szélsőségek új kihívások elé állítják korunk társadalmait, így a régiónkban élőket is.

H. A.

Vajdaság Ma, 2018. NOVEMBER 8.