Beszámolót tartottak Microsoft cég pályázatáról és fejlesztési terveiről

A Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi Nemzeti Közösségi Titkárság és a Microsoft 2016-os pályázatán három vajdasági pedagógus vehetett részt. Köztük volt Nagy Szilvia, a zentai Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola tanárnője is, aki pénteken az önkormányzat által szervezett sajtótájékoztatón számolt be amerikai útjáról, az egyhetes út tapasztalatairól, valamint a Microsoft vajdasági fejlesztési terveiről.


Vajdaságból hét személyt utazhatott Amerikába, egy becsei, egy újvidéki, egy zentai pedagógus, valamint a tartományi titkárságról négyen. Nagy Szilvia a Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola, és a Zentai Gimnázium tanára, informatikát, elektronikus ügyvitelt és matematikát is tanít, kitűnően beszéli az angol nyelvet. A tanulmányút programjában a cég bemutatása, fejlesztéseik, és néhány amerikai iskola megismerése szerepelt. Küldöttség látogatásának középpontjában a hazai oktatás modernizálása volt, melyet eleinte Vajdaságban, majd országos szinten is szeretnének elindítani. A küldöttség résztvevői előadásokat hallgathattak, megismerhették a korszerű lehetőségeket, valamint egy iskolában, tanórákon is jártak, ahol gyakorlatban láthattak az elektronikai eszközök praktikus használatát. A tanárnő érdekességként emelte ki, hogy a mindennapi oktatásban folyamatosan használják a telefonokat vagy táblagépeket. Sokkal könnyebb az iskolatáskájuk. A tankönyveket digitális formában olvassák. Ott teljesen megszokott, amit nálunk jelenleg tiltanak és korlátoznak.

A Microsoft cég és a tartomány között kialakított együttműködés első lépése egy szerződés aláírása lesz, melynek hozadéka a vajdasági diákok számára az ingyenes és legális Office, illetve a Windows 10 csomagok használata.

Tóth Kornél, a Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola igazgatója a beszámolóhoz hozzáfűzte, hogy iskolájukban már néhány éve előtérbe helyezték a csoportmunkás, gyakorlati oktatást, a frontális oktatási módszerrel szemben. Az egyik legkomolyabb számítógépes hálózattal rendelkeznek, széles sávú internettel, több mint száz számítógép működik a rendszerben.Dolgoznak a fejlesztéseken és segítik az oktatás korszerűsítését.

Az utazás költségeit részben az önkormányzat támogatta, valamint a Tisza Automotive, a Žitopromet vállalat, a Silos-Tech Kft és további vállalkozók is.

Rúzsa Mária

Vajdaság Ma, 2017. november 11.