Ahol mindenki nyertes volt - A Vajdasági Vakok Szövetségének zenei fesztiválja Zentán

A Vajdasági Vakok Szövetsége idén is megrendezte zenei vándorfesztiválját, melyet idén első ízben Zentán tartottak meg, mégpedig a Zentai Vakok és Gyengénlátók Szervezete mint házigazda szervezésében és a helyi önkormányzat hathatós segítségével.


A színes programra, mely a vajdasági szervezet elnökének, Vladimir Paninnak, a zentai szervezet elnökének, Györe Árpádnak, valamint az önkormányzat képviseletében Perpauer Attilának a megnyitójával vette kezdetét, kedden délután került sor a Művelődési Házban.

A vetélkedő muzsikosokat, hat énekest és egy hangszeres zenészt követően fellépett még a zentai Sarkantyú citerazenekar, valamint Balla Anna Mária, a Vakok és Gyengénlátók Csongrád Megyei Egyesületének elnöknője, aki ismert Bocelli-dalokat adott elő. A zsűri tisztét Slađana Babin, Masa Tibor és Szögi Csaba látta el, akik végül a következő döntést hozták: 1. díj: Mara Hornjak, 2. díj: Andrija Tihi, 3. díj: Goran Rakić.

Ugyanakkor minden egyes résztvevő elismerő oklevelet kapott, hiszen – ahogy Slađana, a zsűri elnöke is fogalmazott – itt kizárólag nyertesek szerepeltek, akik kitartásukról és a művészet iránti elhivatottságukról tettek tanúbizonyságot.

A zenei délutánt és a díjak kiosztását követően a fellépők, a zsűri és a szervezők vacsora mellett még kötetlenül megvitatták a vetélkedő idei színvonalát.

Györe Árpád az eseményt megelőzően lapunknak elmondta: a megmérettetést már a 70-es évek óta évente, utóbb kétévente megszervezik a Vajdaságban, és idén végre megérett rá a helyzet, hogy a zentai szervezet legyen a házigazdája. Ezúton is köszöni a helyi önkormányzat támogatását, amely a plakátot, a helyszínt, a műsorvezetőket és a szakmai zsűrit biztosította számukra, ugyanúgy Virág Kiss Anita önkéntes segítségét a munkában. Györétől azt is megtudtuk, hogy zentai szervezetük igen aktív tevékenységet folytat, ezért is kapták meg ők idén a vetélkedő megszervezésének lehetőségét. Legfőbb céljuk a vakok és gyengénlátók önálló életmódra való nevelése, melybe beleértendő mind az otthoni feladatok ellátása vagy a közlekedésben való részvétel, mind éppen a művészi vagy sporteseményeken való szereplés.

(szög)

Magyar Szó, 2017. október 5.