Az I. Szent Mihály-napi Táncháztalálkozó Zentán

A hétvégén tartották Zentán a Szent Mihály-napi Táncháztalálkozót, amely az egész Délvidék zenészeinek és táncosainak seregszemléje volt, s melyen koncertet adtak a Kárpát-medencéből meghívott vendégzenekarok is.


Az esztendő Szent Mihály havának harmadik vasárnapján, azaz szeptember 17-én Zentán a régi vajdasági táncháztalálkozókat újították fel. A lezajlott esemény méreteit érzékelteti, hogy a sportcsarnokban felállított nagyszínpadon és a körülötte zajló események mellett a Népkert parkosított területének több helyszínén is folyamatos programok várták a közönséget. A játékra és a mulatságra sok érdeklődő érkezett a környékről.

Ceglédi Rudolf, a város polgármestere üdvözölte első ízben az idelátogatókat, s beszédében a közösségek erejéről vallott nézeteit így fogalmazta meg:„Nagymértékben meghatározza egy fiatal személyiségét az, ha egy olyan közösség tagja, amelyet harmónia, szeretet és összetartás vesz körül. A tánc az önkifejezés eszközeként lehetővé teszi azt, hogy előtérbe kerüljenek az emberi, baráti viszonyok, a felszínes kapcsolatokkal szemben, hiszen a tánc az intimitás egyik legrégebbi forrása (...) A tánc tehát mozgás, kapcsolat, játék, meghittség, határtalanság, energia, beteljesülés.”

A teljesség igénye nélkül, a fellépők között említhetjük a Csalóka, a Fokos, a Juhász zenekarokat, Csizmadia Anna, Fábri Ivánovics Tünde és Kisimre Szerda Anna népdalénekeseket, Fábri Géza népzenészt, a zenekart, Gólya Márton cimbalmost, a Guzsalyas énekegyüttest, Lukács Imre és Micsik Béla népzenészeket, Szép Benedek mesemondót, a Szökős zenekart. A meghívott vendégelőadók voltak a Kárpát-medencéből: az erdélyi Üver zenekar, a jászberényi Jártató, a felvidéki Duna Folk Band és a Sodró zenekar Kárpátaljáról. A magyarországi Csurgó zenekar pedig gyermekkoncerttel kedveskedett az kicsiknek. Több korosztálynak kedvezett a program, a játszóházban népi játékokkal, gólyalábas felvonulással, kézműves foglalkozásokkal, hangszer-, mesterség bemutatókkal, játékos vetélkedővel, a viseletek kiállításával tölthették idejüket a látogatók. A néptánc- és a népdaloktatás pedig egész nap tartott, ahol a legkiválóbb énekesek és néptáncosok tanítottak.
A táncos és zenés programok mellett reggeltől késő estig a vásári sokadalomban is nézelődhetett a közönség. A népművészeti és kézműves vásáron szőttesek, népviseletek, tánccipők és csizmák, bőrmíves portékák, fazekas munkák, ékszerek, játékok, könyvek, cd-k, hangszerek kaptak helyet. A sportcsarnok kiállítóstandjain pedig hagyományőrző egyesületek mutatkoztak be. Az értékmentés jegyében például Ada, Tornyos, Kevi, Gombos, Bajsa képviseltette magát.
A esti gálaműsor táncosai a jászberényi Jártatós táncegyüttes, a topolyai Cirkalom, az óbecsei Szelence, a kishegyesi Rizgetős és a Tálentum táncegyüttes Szabadkáról. A folk kocsmában reggeltől reggelig szóló zenét ígértek.

A táncháztalálkozó szervezői a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet munkatársai és együttműködő partnereik a Hagyományok Háza Hálózat, partnerségben a budapesti Hagyományok Házával, Thurzó Lajos Oktatási-Művelődési Központ, Zenta; Zenta Város Önkormányzata; Zenta város Turisztikai Szervezete.

 

Vajdaság Ma, 2017. szeptember 17.