Új vajdasági termékcsoportot mutattak be Zentán

Ünnepélyes keretek között mutatta be ma délután új vajdasági termékcsoportját a zentai Réel Chocolate kézműves csokoládéműhely, amely a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága által meghirdetett 2016 a külhoni magyar fiatal vállalkozók éve program keretében elnyert támogatásnak köszönhetően alakíthatta ki az új termékeit.


Lengyel István, a Réel Chocolate kézműves csokoládéműhely tulajdonosa elmondta, a vállalkozásuk életében fontos mérföldkőnek számít a mostani termékbemutató, hiszen régóta szerettek volna kialakítani egy olyan termékcsoportot, amelynek középpontjában nem annyira a csokoládé, mintsem inkább maga Vajdaság áll. Így született meg az az ötlet, hogy helyi termelőktől származó, már feldolgozott gyümölcsöket kutassanak fel, és azokat ötvözzék az általuk készített prémium minőségű csokoládékkal. Ehhez óriási segítséget jelentett számukra a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága által meghirdetett 2016 a külhoni magyar fiatal vállalkozók éve program, hiszen az annak keretében elnyert támogatás segítségével olyan eszközöket tudtak vásárolni, amelyek lehetővé tették számukra az új termékcsoport kialakítását, illetve az álmaik megvalósítását. Mint mondta, az új termékek gyártásához használt mogyorót Zenta mellől, az almát Kelebiáról, a szilvát Palicsról szerzik be, de a többi felhasznált gyümölcshöz is a környező településekről jutnak hozzá, hiszen úgy vélik, a vajdasági gyümölcsöknek nincs párja.

Pirityiné Szabó Judit, a Nemzetpolitikai Államtitkárság főosztályvezetője igazi sikertörténetnek nevezte a zentai kézműves csokoládéműhely történetét, majd örömének adott hangot annak kapcsán, hogy a vajdasági pályázók igen aktívak voltak a külhoni magyar fiatal vállalkozók éve program keretében meghirdetett pályázatok esetében, hiszen a közel 1000 pályázó csaknem 25 százalékát a vajdaságiak tették ki, akik közül végül 15 pályázónak a projektumát tudták támogatni. Hozzátette, mindez azt bizonyítja, hogy a fiatalok közül még ma is sokan gondolják úgy, hogy igenis lehet itt, a szülőföldjükön boldogulni. Mint mondta, a megkezdett munkát mindenképpen szeretnék folytatni, hiszen a 2017 a külhoni magyar családi vállalkozások éve program keretében is segíteni kívánják a fiatal vállalkozókat. A családi vállalkozások számára 600 millió forint, a fiatal vállalkozók számára pedig 230 millió forint keretösszegű pályázat meghirdetését tervezik. Úgy fogalmazott, úgy vélik, a jelenleg Vajdaságban nagy sikerrel zajló, és a Kárpát-medencében elsőként elindított gazdaságfejlesztési programmal együtt mindez kiváló lehetőséget ad a vajdasági magyarság egzisztenciális megerősödésére, és reményeik szerint ahhoz is hozzájárul, hogy egy jobb és szebb élet alakulhasson ki itt, a Délvidéken.

Az új termékcsalád bemutatóján jelen voltak a Magyar Nemzeti Tanács, Zenta község önkormányzata, valamint a Prosperitati Alapítvány tisztségviselői is.

H. A.

Vajdaság Ma, 2017. május 10.