Hírek

Jól eladták az egykori kendergyárat

Módosította a költségvetést a zentai képviselő-testület

A zentai községi képviselő-testület tegnapi ülésének középpontjában ezúttal is pénzügyi kérdések szerepeltek, a képviselők ugyanis a község költségvetésének a módosítását és a büdzsé elmúlt félévi megvalósulásáról szóló jelentést is megvitatták. Az idei költségvetésnek a januártól júniusig terjedő időszakban történt megvalósítása kapcsán többek között elhangzott, hogy a folyó bevételt és az előző évről áthozott eszközök összegét mintegy 896 millió dinárban határozták meg a múlt év végén, ebből pedig összesen 397,5 millió dinár jött be, ami valamivel több, mint 44 százalékos megvalósítást jelent. A jövedelmek egyik legfontosabb tételeként az egykori kendergyár területének az eladását jelölték meg, amelyet a 30 millió dináros tervezett ár helyett kevés híján 43 millió dinárért sikerült értékesíteni.

Bővebben >>

Felújítások a zentai Emlékiskolában

Megújult illemhelyek várják majd a tanulókat szeptembertől a zentai Emlékiskolában, ahol a zentai önkormányzat támogatásának köszönhetően kerülhetett sor az intézmény toalettjeinek felújítására, jelentették be mai zentai sajtótájékoztatójukon az intézmény és az önkormányzat illetékesei.

Bővebben >>

A játéktáborban a játék a lényeg

Augusztus elején szerb nyelvi tábor is indul Zentán

Zentán a Tisza-part–Alvég helyi közösségben tegnap játéktábor kezdődött. Az egyhetes kikapcsolódást a helybeli Legenda civil szervezet és a HR Tréning Oktatási Központ szervezte, immár tizedik alkalommal. 

Bővebben >>

Félmilliárd dinár kellene

Pénzhiánnyal küszködik a Kertek helyi közösség (is) – Sportnapot tartottak a hétvégén

Mintegy százan vettek részt a zentai Kertek helyi közösség idei sportnapján. Amíg a Thurzó Lajos Általános Iskola előtti füves pályán hat futballcsapat mérkőzött meg egymással, addig a kerület udvarában a szebbik nem képviselői dartsban versenyeztek egymással, ezenkívül sakkversenyt is rendeztek.

Bővebben >>

Véget ért a VII. MAdT

Sikeresnek értékelik a szervezők, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség illetékesei az idei, sorrendben hetedik Vajdasági Magyar Amatőr és Diákszínjátszók Táborát, amely vasárnap délután nagyszabású gálaműsorral zárult a zentai Művelődési Házban, ahol a résztvevők bemutatták a nagyközönségnek is, mivel foglalkoztak az elmúlt egy hét során a MAdT-ban.

Bővebben >>

Tegyük rendbe környezetünket!

A zentai közigazgatási hivatal illetékes osztálya felhívja a lakosság figyelmét, hogy a zöld közterületekről szóló rendelet alapján a fák ágai a zöld közterületeken nem zavarhatják a közlekedést és a közlekedési jelek láthatóságát. Az utcákról, a községi és a kategorizálatlan utakról szóló rendelet alapján pedig a kerítéseket úgy kell elhelyezni, illetve a fákat és más növényeket ültetni, hogy azok ne zavarják a közút áttekinthetőségét és ne veszélyeztessék a közlekedésbiztonságot.

Bővebben >>

Járda- és útjavítás

A helyi járulékból megmaradt pénzt költik a zentai Tisza-part–Alvég helyi közösségben

Zentán a Tisza-part–Alvég helyi közösségben idén abból a pénzből gazdálkodnak, ami még tavalyról maradt a helyi járulékból. Vatai Zsuzsanna, a helyi közösség titkára elmondta, hogy tavaly minden közbeszerzésnél előnyösebb szerződést kötöttek a tervezettnél, így megmaradt egymillió dinárjuk, és azt most költik el.

Bővebben >>

Sikeres volt a felsőhegyi aratóünnep

Tartományunk minden tájáról és Magyarországról is mintegy 40 aratócsapat vett részt a 13. Kárpát-medencei és az 54. felsőhegyi aratóünnepségen, illetve versenyen. Tegnap délelőtt – a hagyományokhoz híven – az aratócsapatok Felsőhegy központjából vonultak ki az oromparti Kerekszék lejárónál lévő versenyparcellákhoz. Az aratóünnepség a Magyar Lóránt diakónus vezette hálaadó szertartással kezdődött, majd pedig Ősz Szabó Imre, a rendezvény főszervezője és Ceglédi Rudolf, Zenta község polgármestere, Fazekas Sándor magyarországi vidékfejlesztési miniszter nevében dr. Torda Márta, a minisztérium főosztályvezető-helyettese és Juhász Attila, a Köztársasági Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Minisztérium államtitkára köszöntötte az egybegyűlteket.

Bővebben >>

Télig elkészülhet a sportcsarnok

A zentai Népkertben elkezdődött a sportcsarnok parkolójának a kiépítése és környezetének rendezése. Ezzel egyidejűleg kiépítik az ivóvízhálózatát és a szennyvízelvezető rendszert is, majd sor kerül a vizesblokkok és a tűzvédelmi rendszerek beépítésére.

Bővebben >>

Véget ért a II. Tiszavirág Fesztivál

Nagy érdeklődés mellett zárult szombaton este Zentán a II. Tiszavirág Fesztivál, amelynek programjaira idén is sokan voltak kíváncsiak, különösen a rendezvény leglátványosabb programpontjára, a hajós fáklyás felvonulásra.

Bővebben >>

Sokszínű programmal indult a Tiszavirág Fesztivál

Kiváló hangulatban kezdődött meg péntek délután Zentán a II. Tiszavirág Fesztivál, amely már a nyitónapon is sokszínű programokkal, valamint hangulatos borutcával és kézműves vásárral várta az érdeklődőket. A Tisza-part sétányon felállított színpadon elsőként a Sarkantyú tamburazenekar lépett a közönség elé, amelynek tagjai főként a Tiszához kapcsolódó népdalokat, illetve katonadalokat adtak elő. Őket a Zentai Fúvószenekar követte, amelynek tagjai klasszikus fúvószenekari szerzemények előadásával arattak osztatlan sikert az egybegyűltek körében. Az esti órákban előbb a Funky Boys formáció, majd a Band Recycle Bean együttes lépett színpadra, majd a nyitónap programját retro parti zárta.

Bővebben >>

Pénzt osztottak a civileknek

A zentai önkormányzat az idén 3 233 000 dinárt osztott szét a községben működő civil szervezetek projektumaira kiírt pályázaton. Ebből az összegből a szociális védelem területén működő civilek projektumaira 1 050 000 dinárt különítettek el. A pályázatokat elbíráló bizottság tagjai Barsi Márta (elnök), Fodor Veronika, Hevér Éva és Bata Tamás (civil megfigyelő) voltak. A pályázaton sikeresen szereplő egyesületek listájáról mazsolázva kitűnik, hogy a legnagyobb összeget, 75 000 dinárt a „kül- és belföldi rokkantszervezetekkel kialakított baráti kapcsolatok támogatására” a Zenta Községi Munkarokkantak Egyesülete tudhatja magáénak. A Petra Egyesület „Vigyázat, kamaszveszély!” elnevezésű projektuma 70 000 dinárt szerzett az előirányzott keretből, a Zentai Cukorbetegek Egyesülete pedig 61 500 dinárt az „Édes alma vagy-e?” elnevezésű projektumáért. A szociális védelemmel foglalkozó egyesületek közül a legalacsonyabb, 24 000 dináros összeget a Kéz a Kézben civil szervezet kapta a környező településeken élő, fogyatékost nevelő családokkal való kapcsolatépítésre és tapasztalatcserére.

Bővebben >>

Nagytakarítás volt Zentán

Szombaton Zentán városi nagytakarítási akciót tartottak. A Tisztább Zentáért nevet viselő rendezvényt a közigazgatási hivatal kommunális osztályának környezetvédelmi alosztálya szervezte. Az akcióban összesen 450 ember vett részt, voltak közöttük városházai dolgozók, civil szervezetek tagjai, magánszemélyek, helyi közösségi tagok és közvállalatok alkalmazottai. 

Bővebben >>

Új tűzoltókocsi van kilátásban Zentán

A Zenta községben sikeresen működő vállalatok segítségével egy korszerű, Mahindra típusú terepjáró tűzoltókocsit szeretne vásárolni a Zentai Önkéntes Tűzoltó-egyesület. E célból a minap a zentai tűzoltólaktanyában egy olyan bemutatót szerveztek, amelyen a horgosi tűzoltók által használt kocsit mutatták be a zentai cégeknek és az önkormányzat képviselőinek. 

Bővebben >>

Új járművet kapott a Zentai Gimnázium

Ma délelőtt ünnepélyes keretek között adták át a Zentai Gimnázium illetékeseinek azt az új mikrobuszt, amelyet Zenta község önkormányzata vásárolt az intézmény számára annak érdekében, hogy ezáltal is biztonságosabb utaztatási lehetőségeket biztosítsanak a középiskola tanulói számára.

Bővebben >>

Huszonkilencmillió környezetvédelemre Zentán

A zentai önkormányzat a 2014-es évben összesen 29 millió dinárt szándékozik fordítani a község környezetvédelmi programjának megvalósítására, azzal, hogy prioritásként a középületek nyílászáróinak lecserélését tűzték ki célul, amelyre 8, 8 millió dinárt különítenek el a környezetvédelmi alapból, de úgyszintén a prioritások közt szerepel a regionális hulladéklerakó telep kiépítésének támogatása is – nyilatkozta Suhajda Izabella, az önkormányzat környezetvédelmi felügyelője. Ez a létesítmény egyébként a tervek szerint 2017-ben készül el Orom és Békova (Bikovo) között, s ezt követően Zentáról is oda szállítják majd a szemetet.

Bővebben >>

Jubileumot ünnepelt a Kálmány Lajos Népmesemondó Verseny

Öt kategóriában csaknem hetven mesemondó versengett Zentán a XX. Kálmány Lajos Népmesemondó Verseny vajdasági döntőjén.

A rendezvény megnyitóünnepségén átadták a vetélkedősorozathoz kapcsolódó meseillusztráló pályázat díjat is, amelyen az óvodások mezőnyében az első helyezést Gyura Blanka, Polgár Blanka és Zsoldos Csenge, a második helyezést Sípos Valentina, Kovács Dobák Heléna, valamint a középső és nagycsoportos óvodások, a harmadik helyezést pedig Borsos Leon, Sörös Adrián, Gavrilov Viktor, Omerović Ivor, Csupák Alex, Bózsó Lara, Halász Nikolette Blesić Hajnalka és Besze Szofija közös alkotása érdemelte ki. A kisiskolások között az első díjat a felsőhegyi Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola második és harmadik osztályos tanulói, a másodikat Stantić Barbara, a harmadikat pedig Barát Fruzsina munkája kapta, a felsősök között pedig Balley Ingrid alkotását különdíjjal jutalmazta a zsűri, amelynek tagjai Balla Ákos képzőművészet szakos tanár, Bencz Arsenović Gabriella zenetanárnő és Mezei Erzsébet grafikusművész voltak.

Bővebben >>

Zentán koncertezett Varnus Xavér

Különleges hangulatú hangversennyel lepte meg a zentai közönséget ma délután a helyi Jézus Szíve templomban a neves magyarországi orgonaművész, Varnus Xavér, aki virtuóz játékával teljesen elbűvölte az egybegyűlteket, maradandó élményt szerezve számukra.

Bővebben >>

Gödöllő is segít az árvízkárosultaknak

Zenta és Gödöllő már huzamosabb ideje gyümölcsöző testvértelepülési kapcsolatot ápol. A két város számos közös megmozdulást jegyez, és a bajban sem hagyják cserben egymást, amit a legutóbbi akció is bizonyít.  

Bővebben >>

Egy perc eget rengető csend

Mivel az idei évben a rendkívüli helyzet miatt középiskolásaink nem tudtak részt venni a hagyományos Ballagók tánca elnevezésű eseményen, helyette 2014. május 30-án több városban támogató rendezvénnyel fejezték ki együttérzésüket az árvíz sújtotta polgártársaink iránt.

Bővebben >>

Mintavétel a termálkútból

A szabadkai Közegészségügyi Intézet szakemberei vízmintát vettek Zentán a tavalyi év folyamán kifúrt termálkútból. A kút legalizálásához minden évszakban, vagyis az idén négyszer kell elvégezni ezt a vizsgálatot. 

Bővebben >>

Bicikliutak épülhetnek tartományi pénzből

A Tartományi Gazdasági, Foglalkoztatási és Nemi Egyenjogúsági Titkárság tavalyi pályázatának köszönhetően Zentán két oktatási intézmény, a Szép utcai óvoda és a Thurzó Lajos Általános Iskola környékén sebességmérő berendezéseket helyeztek el. 

Bővebben >>

Közel tízmillió a mezőgazdaság fejlesztésére

Zentán közel tízmillió dinárral támogatja majd az önkormányzat a községbeli mezőgazdaság fejlesztését. A községi képviselő-testület ma megtartott ülésén ugyanis egyéb határozatok mellett a képviselők elfogadták a mezőgazdaságnak fejlesztésére vonatkozó akciótervet is.

Bővebben >>

Zentán is gyűjtik az adományokat az árvízkárosultaknak

Zenta község területén az elmúlt napok során lezúdult nagy mennyiségű csapadék nem okozott különösebb problémákat, egyrészt annak köszönhetően, hogy az elmúlt évek során igyekeztek megfelelőképpen karban tartani a felszíni vízelvezető-rendszert, másrészt pedig annak, hogy mivel a csapadék nem hirtelen zúdult le, hanem folyamatosan esett, a kanalizációs hálózat el tudta azt vezetni, hangsúlyozta Nagy Zoltán, a községi tanács kommunális ügyekkel megbízott tagja, aki elmondta, ugyan voltak olyan helyek, ahol megállt a víz, és kisebb problémákat okozott, de lakóházak szerencsére nem kerültek veszélybe. Hozzátette, amennyiben bárki bármilyen problémát észlel, azt mielőbb jelentse be az önkormányzat, illetve a helyi Kommunális-lakásgazdálkodási Közvállalat illetékes szerveinél.

Bővebben >>