Hírek

Németh Antalt fogadták az önkormányzat vezetői

Zentán az önkormányzat illetékesei ma fogadták a Fölszállott a páva elnevezésű népzenei tehetségkutató műsorban nagy sikerrel szerepelt, ám a további küzdelmektől az elmúlt hétvégén búcsúzott zentai szólótáncost, Németh Antalt. 

Bővebben >>

Húsvéti ajándék a sérült személyeknek

Ceglédi Rudolf, Zenta község polgármestere ellátogatott a Kéz a Kézben Értelmi Fogyatékosok és Segítőik Civil Szervezetéhez, ahol a húsvéti ünnepek alkalmából az egyesület gondozottjainak átadta a Zenta testvérvárosa, Gödöllő által adományozott ajándékcsomagokat.

Bővebben >>

Meghosszabbítják a fűtési idényt

Zenta község önkormányzata, az Elgas közvállalat és a cukorgyár értesíti a polgárokat, hogy a rossz időjárásra való tekintettel meghosszabbítják a fűtési idényt, így a húsvéti ünnepekre sem maradnak hidegek a radiátorok.

Bővebben >>

Aki fát ültet, hisz a jövőben

Az idén rózsakert helyett keskenylevelű kőrist ültettek a 2013-ban született zentai újszülötteknek

A tavalyi év folyamán Zenta község területén született gyermekek előtt tisztelegtek a zentaiak szombaton a Népkert játszóterén megrendezett alkalmi ünnepségen, amelynek keretében egy keskenylevelű kőrist ültettek el a 2013-as csecsemők szimbólumaként. A rendezvényen Ceglédi Rudolf, a község polgármestere üdvözölte az igencsak szép számban összegyűlt közönséget.

Bővebben >>

Közlekedési verseny volt Zentán

Szombaton a kora reggeli órákban egyfajta közlekedési csomóponttá alakult át zentai Népkert játszóterén kiépített gyakorlópálya, ugyanis ekkor rendezték meg a zentai általános iskolások felsős diákjainak körzeti közlekedési versenyét. A Zentai Autó-motor Klubbal karöltve az idén 45. alkalommal megrendezett megmérettetésen mintegy negyven diák tett elméletben és gyakorlatban is tanúbizonyságot a közlekedési szabályok ismeretéről, illetve a kerékpározás közbeni ügyességéről. Az ünnepélyes megnyitót követően a diákok egy része a KRESZ-tesztlapok kitöltésével kezdte meg a versengést, míg mások rögtön a mély vízben találták magukat, és jelzőlámpákkal, útkereszteződésekkel és közlekedési jelzőtáblákkal megnehezített gyakorlópályán kellett helytállniuk, lehetőleg minél kevesebb közlekedési szabálysértést elkövetve. Azoknak sem volt könnyebb dolguk, akik az ügyességi pályán kezdték meg a versenyzést, mivel a szervezők által kirótt feladatok cseppet sem bizonyultak könnyűnek.

Bővebben >>

Új ügyfélfogadó rendszer a zentai Városházán

Korszerű elektronikus bejelentkező és ügyfélhívó rendszerrel bővült a zentai Községi Közigazgatási Hivatal ügyfélfogadó irodája, ami nagymértékben csökkentheti majd az ügyintézés időtartamát a lakosság számára, jelentették be a zentai önkormányzat mai sajtótájékoztatóján.

Bővebben >>

ZENTAI KÖZSÉGI KÉPVISELŐ-TESTÜLET

Elfogadták a foglalkoztatási akciótervetZentán idén a foglalkoztatási akcióterv értelmében 12 millió dinárt fordítanak majd a foglalkoztatás serkentésére. Az akciótervet a községi képviselő-testület tegnapi, 24. ülésén fogadták el. 

Bővebben >>

Adóbevallás áprilisban is

A zentai adóhatóság felszólítja a községben élőket, hogy kötelességük benyújtani a vagyonadó megállapítására szolgáló, és a község területén található ingatlanjaikra (a mezőgazdasági területek kivételével) vonatkozó adóbevallást, amennyiben ezt a tavalyi év december 31-ig elmulasztották megtenni, vagy pedig az adatok helyesbítésének céljából módosított adóbevallást kívánnak benyújtani.

Bővebben >>

A zentaiak is jelentsék be a károkat!

A szerbiai NIS kőolajipari társaság Zenta község területén is megkezdte a földtani-szeizmológiai kutatásokat. Azokon a településeken, ahol folynak a munkálatok, az érintettek máris bejelenthetik az esetleges károkat. 

Bővebben >>

Ablakcsere a felsőhegyi általános iskolában

A felsőhegyi Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskolában a napokban fejeződik be a nyílászárók cseréje. A közel egymillió dináros beruházás a zentai önkormányzat támogatásával valósult meg, amelynek képviselői, Ceglédi Rudolf polgármester és Kormányos Katona Gyöngyi, a községi tanács oktatási és művelődési ügyekkel megbízott tagja ma Sárosi Gabriellával, a Stevan Sremac Általános Iskola igazgatónőjével együtt megtekintették a munkálatok állását.

Bővebben >>

A forradalomra és szabadságharcra emlékeztek Zentán

– Ha megkérdezünk egy magyart itt, vagy a világ bármely részén, hogy melyik a magyarság legnagyobb nemzeti ünnepe, a válaszadók legnagyobb része gondolkodás nélkül azt fogja felelni, március 15. Március 15. olyan ünnepe a válaszadók legnagyobb része gondolkodás nélkül azt foga felelni, március 15. Március 15. olyan ünnep, amellyel valamilyen módon minden korosztály, minden társadalmi réteg azonosulni tud – hangsúlyozta az 1848–49-es magyar forradalom és szabadságharc áldozatainak a zentai Felsővárosi köztemetőben található emléksírhelyénél mondott alkalmi beszédében Pataki Tibor történész...

Bővebben >>

In memoriam gróf Batthyány Lajos

Batthyány Lajos grófra, az első felelős magyar kormány miniszterelnökére emlékeztek ma délben a zentai Városháza oszlopcsarnokában, ahol az In memoriam gróf Batthyány Lajos címet viselő rendezvény keretében megkoszorúzták Batthyány Lajos gróf emléktábláját, valamint megemlékeztek az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc áldozatairól.

Bővebben >>

Szekfű György honvédhadnagyra emlékeztek Zentán

Szekfű György honvédhadnagyra emlékeztek ma délelőtt Zentán, a Felsővárosi köztemetőben az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából. A megemlékezés kezdetén a hódmezővásárhelyi Németh László Gimnázium diákjai adtak alkalmi műsort, majd az egybegyűltek Szekfű György honvédhadnagynak az 1848/49-es forradalomban és szabadságharcban betöltött szerepét idézték fel, hangsúlyozva, Szekfű György alig 17 éves volt, amikor csatlakozott a honvédsereghez, ahol előbb Perczel Mór, majd Guyon Richárd tábornokok seregében szolgált.

Bővebben >>

Ünnepeink nemcsak erőt adnak, hanem fel is emelnek minket

– Ünnepeink nem csak erőt adnak és irányt mutatnak, de fel is emelnek minket. Olyan események ezek, amelyek nemzetté kovácsolják a népet. A népből akkor lesz nemzet, ha vállalja a múltját, hisz a hagyományaiban és az értékeiben, gondosan megőrzi és továbbadja azokat – hangsúlyozta az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc tiszteletére a zentai Művelődési Házban Zúg március címmel megtartott ünnepségen Ceglédi Rudolf, Zenta község polgármestere, 

Bővebben >>

Új munkahelyek létesülnek Zentán

Csaknem százhúsz új munkahely létesülhet a következő hónapok során Zentán, ahol a Tisza Cipő csoporthoz tartozó vállalat a tervek szerint rövidesen megkezdi az autóipari alkatrészek gyártását, jelentették be a zentai önkormányzat mai sajtótájékoztatóján.

Bővebben >>

Újabb színfolt Zenta gazdasági palettáján

Még a múlt év végén kezdték el rebesgetni Zentán, hogy egy újabb komoly vállalattal bővül a község gazdasági kínálata. Nem zörög a haraszt, ha nem fújja a szél, így a városban terjedő pletykák is igaznak bizonyultak, s előreláthatóan májusban beindul a termelés a magyarországi Tisza Cipő Csoport vajdasági üzemében, amely a svéd Volvo és az amerikai LEAR Co. megbízásából a legújabb autómodellekbe kerülő, úgynevezett kábelkorbácsokat fog majd gyártani. A magyarországi vállalatcsoport zentai befektetéséről Hladinec Péterrel, a Tisza Cipő Zrt. vezérigazgatójával beszélgettünk.

Bővebben >>

Sóti Ferenc maradt a Zentai Gazdakör elnöke

Vasárnap délelőtt, a zentai Városháza dísztermében rendezték meg a Zentai Gazdakör éves közgyűlését. Az összejövetelen a tavalyi évről szóló beszámolókon, illetve a szervezet idei terveinek az ecsetelésén kívül tisztújításra is sor került.

Bővebben >>

Nem történtek visszaélések

Zentán sem a gázszolgáltatás, sem a távfűtés-szolgáltatás tekintetében nem történtek törvénysértések vagy visszaélések a decemberi számlákkal kapcsolatban, állította meg az a helyi önkormányzat által megalakított bizottság, amelynek feladata a beérkező panaszokban jelzett esetleges visszaélések kivizsgálása volt. 

Bővebben >>

Hagyományaink Ünnepe

A Zenta községbeli hagyományőrző és hagyományápoló csoportok bemutatkozóján az idén kétszázhetven fellépő és hetven kiállító vett részt

Zsúfolásig megtelt a zentai Művelődési Ház szombaton este a XVI. Hagyományaink Ünnepe elnevezésű rendezvény idején, amelyen mintegy kétszázhetven fellépő és hetven kiállító vett részt, akik a korábbi évekhez hasonlóan ezúttal is együtt tisztelegtek hagyományaink előtt, ugyanis a rendezvény fontos célja, hogy hozzájáruljon a Zenta községbeli hagyományőrző és hagyományápoló csoportok fejlődéséhez, valamint a csoportok közötti kapcsolatok elmélyítéséhez is.

Bővebben >>

Zentán járt a mezőgazdasági miniszter

A szerb kormány beleegyezését adta az egyesült arab emírségekbeli Abu Dhabi Fejlesztési Alappal kötött szerződésre a százmillió dolláros hiteltámogatásra vonatkozóan, jelentette be mai zentai látogatása során Dragan Glamočić mezőgazdasági miniszter, aki hangsúlyozta, az öntözést nemzeti érdekként kell kezelni, hiszen az öntözésben rejlő lehetőségek kiaknázás nélkül nem szállhatunk versenybe az európai konkurenciával, majd hozzátette, Szerbia kormánya igen sokat dolgozik ezen célkitűzések megvalósítása érdekében.

Bővebben >>

Feljelentik a verekedőket

A zentai rendőrállomás parancsnoka a február eleji zentai verekedésről és a tavalyi év tanulságairól

A zentai rendőrállomás szabálysértési eljárást kezdeményez az ellen a 3 személy ellen, akik a hónap első hétvégéjén a hajnali órákban Zentán rátámadtak három gyanútlan kiskorúra és megverték őket – mondta el Dragan Todorović, a zentai rendőrállomás parancsnoka tegnapi sajtótájékoztatóján. Az egy nagykorú személy, és a két kiskorú, köztük egy adai rendőr fia ellen a közrendről szóló törvény 6. pontjának 4. cikkelye alapján teszik meg a feljelentést.

Todorović a jelenlévő újságíróknak megerősítette, hogy nem nemzeti alapon történt a verekedés.

Bővebben >>

Huszonöt tonna lisztet osztanak szét

Több mint huszonöt tonna lisztet osztanak szét a rászorulók között a zentai Szociális Védelmi Központ illetékesei.

A helyi önkormányzat közbenjárására a tartományi árutartalékok igazgatósága összesen 25.200 kilogramm lisztet utalt ki a központnak a község területén élő, szociálisan veszélyeztetett lakosság megsegítése érdekében.

Bővebben >>

Babalátogatóban Felsőhegyen

Ceglédi Rudolf, Zenta polgármestere tegnap meglátogatta a község első újszülöttjét, a felsőhegyi Randovics Maját és szüleit, Horváth Erikát és Randovics Norbertet, és ajándékkal köszöntötte a kis jövevényt.

Bővebben >>

Hiányosságok a tervezetben?

Ismertették Zentán a Tisza mente területrendezési tervezetét

A Tisza mentének mint különleges jelentőségű multifunkcionális ökológiai korridornak a területrendezési tervezetét – amelyet a Köztársasági Területtervezési Iroda készített el – mgr. Dragana Dundić ismertette csütörtökön a zentai városházán. A szerzők szerint a Tisza mente fejlődési szerepének meghatározása, a természetes és az ember által alkotott értékek tiszteletben tartása mellett a régió fejlesztésének érdekében készült a tervezet. A szépszámú hallgatóság közül azonban többen is úgy vélekedtek, hogy a dokumentumnak hiányosságai vannak, és ezekre rá is mutattak.

Bővebben >>

Negyvenezer euró az oktatási intézményeknek

A zentai cukorgyár ebben az évben jelentős összeggel támogatja a község oktatási intézményeit. A donációnak köszönhetően a November 11. Általános Iskolában öt tantermet újítottak fel, és hangosító berendezést vásároltak, a felsőhegyi Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola pedig nagy kapacitású kazánt kapott, amellyel megoldódik az épület és a tornaterem fűtése is.

Bővebben >>

Röviden és velősen

A zentai képviselő-testület tegnapi ülésére minden bizonnyal a rövidsége miatt emlékeznek majd a képviselők, a napirendi pontokat ugyanis bő másfél óra alatt megvitatták és elfogadták. A témák közül azt a javaslatot kell kiemelni, amely 6 hektár, 58 ár és 78 négyzetméter nagyságú parcellának az eladását teszi lehetővé a WV Biomass Operations Kft cég javára...

Bővebben >>

Csak diákok legyenek!

Zenta község általános iskoláiban fejlesztések révén szeretnék korszerűsíteni az oktatást és az iskolaépületeket

A zentai Stevan Sremac Általános Iskola épületeiben a közelmúltban több számottevő felújítást végeztek, az intézmény illetékesei azonban máris előre tekintenek. Azt mondják, a legfőbb feladat jelenleg az oktatás modernizálása, a legfőbb cél pedig az épületek nyílászáróinak cseréje. Mindezek mellett minden épületnek megvannak a maga fejlesztési tervei is.

Bővebben >>

Az 1848-49-es tragikus események áldozataira emlékeztek Zentán

Az 1849. február eleji tragikus zentai események áldozataira emlékeztek ma délelőtt Zentán, a Felsővárosi Köztemetőben, ahol az 1848–49-es magyar forradalom és szabadságharc emléksírhelyénél Tari László helytörténész mondott alkalmi beszédet, amelyben a tragikus eseményeket idézte fel, kiemelve, az 1849. február eleji események áldozatainak száma mintegy 2000-2800 között volt, akiket brutális módon végeztek ki.

Bővebben >>