Hírek

Akadnak még tisztázatlan kérdések - Tájékoztató a zentai civileket érintő új községi határozatról és pályázatokról

Zenta önkormányzata az idén is kiírta a civil szervezeteknek szánt pályázatokat, aminek kapcsán a minap tájékoztató jellegű összejövetelt is tartottak az érintetteknek.

A találkozón fő napirendi pontként a civileket igencsak érintő önkormányzati határozatot vitatták meg, amelynek értelmében a jövőben az önkormányzat tulajdonában lévő épületekben székhellyel rendelkező civileknek bérleti díjat kell fizetniük, és a rezsiköltséget is nekik kell állniuk.

 

Bővebben >>

Zenta: Megnyílt a Soli Deo Gloria című kiállítás

Ünnepélyes keretek között nyílt meg ma este a zentai Városi Múzeumban a Soli Deo Gloria – A magyar reformáció öt évszázada című kiállítás, amely a protestantizmus előzményeit, kialakulásának körülményeit, egyháztörténeti jelentőségét, valamint a magyar történelemben betöltött szerepét tárja a közönség elé.

Bővebben >>

Új lehetőségek előtt a Zentai Gimnázium

Az oktatási reformok új lehetőségeket kínálnak a Zentai Gimnázium számára, hiszen a diákoknak választható tantárgyakat, a tanároknak pedig nagyobb szabadságot szavatolnak, hangsúlyozta Ujházi Éva, a Zentai Gimnázium igazgatónője a helyi önkormányzat és az intézmény közös sajtótájékoztatóján.

Bővebben >>

Díjak a zentai diákoknak

A zentai Emlékiskolából öt nyolcadikosa – Kormányos Katona Gyöngyi tanárnő diákjai – kiváló eredménnyel szerepelt a felvidéki székhelyű Palóc Társaság 22. alkalommal meghirdetett esszé- és tanulmányíró pályázatán. A szervezők ezzel a felhívással a Kárpát-medence magyar fiataljait – általános és középiskolásokat, egyetemi hallgatókat – szólítják meg. 

Bővebben >>

Fogadás az önkormányzatban

A tavalyi év vége felé két felnőtt világbajnoki éremmel is gazdagodott Kéri Valentina, a kiváló zentai küzdősportoló. A Budapesten megrendezett kick-box világbajnokságon világbajnoki címet szerzett, majd a franciaországi Nancy városban, a savate-világbajnoki döntőben ezüstérmet nyert. 

Bővebben >>

Kultúránk tart meg bennünket! - Ma este tartották meg Zentán magyar kultúra napja délvidéki központi ünnepségét, amelyen átadták a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség idei elismeréseit

Kultúránk tart meg bennünket, egyénként, közösségként és nemzetként is, hangsúlyozta a magyar kultúra napja alkalmából ma este a zentai Művelődési Házban megtartott délvidéki központi ünnepségen mondott beszédében dr. Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára.

Bővebben >>

A rezsiköltségekre is pályázni kell - Zentán megkezdték a civil szervezetek adatbázisának kidolgozását

Az általuk használt ingatlanok bérleti díjára és a működésükhöz szükséges rezsiköltségek fedezésére is pályázniuk kell ezentúl a Zenta községbeli civil szervezeteknek és sportkluboknak – hangsúlyozták a helyi önkormányzat illetékesei tegnapi sajtótájékoztatójukon, kiemelve, a vonatkozó jogszabályok értelmében az önkormányzat az eddigiekben sem fedezhette volna közvetlenül a szervezetek és a klubok ilyen jellegű költségeit.

Bővebben >>

Idén Zenta bizonyult a legjobb családbarát önkormányzatnak

A Vajdasági Nagycsaládos Egyesületek Szövetsége az idei évben Zentának ítélte oda a Családbarát Önkormányzat díjat.

A község már második alkalommal vehette át az elismerést, először 2015-ben érdemelte ki ezt a címet. A Tisza menti község az elsők között volt, ahol bevezették azokat a családbarát programokat, amelyeket négy évvel ezelőtt dolgoztak ki a Magyar Nemzeti Tanács kérésére.     

Bővebben >>

Megkezdődhet a Zentai Gimnázium épületének felújítása

Ma Zentára látogatott Mladen Šarčević oktatási, tudományügyi és technológiai fejlesztési miniszter, aki megtekintette a Zentai Gimnázium épületét, valamint a Stevan Sremac Általános Iskola Thurzó Lajos Kihelyezett Tagozatának és Tömörkény István Kihelyezett Tagozatának épületét is.

Bővebben >>

Huszonöt személy vett részt az újabb intenzív kurzuson

Rendkívül eredményes volt a Semmelweis Egyetem Pető András Kara és a Magyar Nemzeti Tanács által a központi idegrendszeri sérülésekkel küzdő személyek számára életre hívott újabb háromhetes intenzív kurzus, hangsúlyozták a két intézmény illetékesei mai zentai sajtótájékoztatójukon. 

Bővebben >>

Az önkéntes tűzoltókat fogadták a Városházán

A Zentai Önkéntes Tűzoltótestület operatív egységének tagjait fogadta ma délelőtt a Városháza Andruskó termében Ceglédi Rudolf, Zenta község polgármestere és Lőrinc Csongor, a községi tanács egészségüggyel és szociális kérdésekkel megbízott tagja, akik köszönőleveleket adtak át az önkéntes tűzoltóknak.

Bővebben >>

Zenta: Újabb támogatás a rászorulóknak

Sorrendben tizenegyedik alkalommal adta át hagyományos újévi adományát ma délelőtt a Caritas zentai szervezete által működtetett Népkonyhának a Japan Tobacco International vállalat. Az adományt ft. Nagy József, a Caritas zentai szervezetének elnöke vette át.

Bővebben >>

Adventi gyertyagyújtás

December 3-án Ceglédi Rudolf polgármeter a zentai Városháza oszlopcsarnokában meggyújtotta az első gyertyát a város adventi koszorúján.

Bővebben >>

Fogy az üveg a padlásokról - Már a szomszédos községekből is érdeklődnek a zentai üveg- és pillepalack-gyűjtő akció iránt

Zenta községben október 25-e óta tart az üveg- és pillepalack-gyűjtő akció, melyet a Községi Közigazgatási Hivatal szervezett „Legalább te ne dobd el!” elnevezéssel. Az érdekeltek a helyi közösségekben adhatják át az összegyűjtött italos-, illetve befőttesüveget és a pillepalackokat. Mint ismeretes, ha valaki legalább két kiló, kupakkal ellátott, lehetőleg összepréselt műanyag palackot és húsz darab italos- vagy befőttesüveget ad át, akkor ökotáskát is kap ajándékba.

Bővebben >>

Nagyobb fennakadások nélkül üzemel a távfűtési rendszer

A felmerülő akadályoknak és a rendszer meghibásodásainak elhárítását követően sikerült elindítani a zentai a távfűtés-szolgáltatást, és a rendszer jelenleg nagyobb fennakadások nélkül üzemel, jelentették be az önkormányzat és a szolgáltatást végző Elgas Közvállalat illetékesei mai sajtótájékoztatójukon.

Bővebben >>

Zenta: Felújították a November 11. általános iskola tornatermét

Véget ért a zentai November 11. általános iskola tornatermének a felújítása, amely a Tartományi Sport- és Ifjúsági Titkárság, valamint Zenta község önkormányzata támogatásával valósult meg. A beruházás összesen mintegy ötmillió dinárba került. Az eredményt ma délelőtt a tartományi szervek, az észak-bánáti közigazgatási körzet és a helyi önkormányzat illetékesei is megtekintették. 

Bővebben >>

A tehetségről és a kinyíló térről - A zentai önkormányzatban fogadták Verebes Krnács Erika előadóművészt és Lőrinc Tímea színművészt

Ceglédi Rudolf, Zenta község polgármestere és Perpauer Attila, a községi tanács művelődéssel és oktatással megbízott tagja a Városháza zöld termében fogadta Verebes Krnács Erika előadóművészt és Lőrinc Tímeát, a Zentai Magyar Kamaraszínház színművészét. Az összejövetel apropója az volt, hogy Verebes Krnács Erika a vajdasági magyarság körében végzett kulturális tevékenységéért augusztusban a Külhoni Magyarságért Díj egyik kitüntetettje volt, Lőrinc Tímea pedig kiérdemelte a legrangosabb vajdasági magyar színházi elismerést, a Pataki-gyűrű díjat és megkapta a 10-es díjat is, amelyet az Újvidéki Művészeti Akadémia színészhallgatói ítélnek oda az évad szerintük legjobb szerepformálásáért. 

Bővebben >>

Beszámolót tartottak Microsoft cég pályázatáról és fejlesztési terveiről

A Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi Nemzeti Közösségi Titkárság és a Microsoft 2016-os pályázatán három vajdasági pedagógus vehetett részt. Köztük volt Nagy Szilvia, a zentai Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola tanárnője is, aki pénteken az önkormányzat által szervezett sajtótájékoztatón számolt be amerikai útjáról, az egyhetes út tapasztalatairól, valamint a Microsoft vajdasági fejlesztési terveiről.

Bővebben >>

Pedagógusnapot tartottak Zentán

A község óvodáinak, az alapfokú zeneiskolának, az általános és középiskoláinak dolgozóit köszöntötték kedd este a zentai Művelődési Házban szervezett ünnepségen. A rendezvényen Ceglédi Rudolf, Zenta község polgármestere mondott köszöntő beszédet.

Bővebben >>

Mindenszentek napján megemlékeztek a város ártatlan áldozatairól

Szerda délután szentmisével, alkalmi műsorral és koszorúzással emlékeztek az 1848–49-es magyar forradalom és szabadságharc, valamint az 1944-es ártatlan áldozatok sírhelyénél. A kegyeletadó ünnepi megemlékezések szentmisével kezdődtek, melyet ft. Szeles Oszkár zentai esperes-plébános celebrált a zentai Felsővárosi köztemető kálváriadombján.

Bővebben >>

Napkollektor az iskolán - Meleg víz termelésére használják a zentai Emlékiskolában felszerelt berendezést

A zentai Stevan Sremac Általános Iskola Emlékiskola épületének tetejére négy négyzetméternyi napkollektort szereltek, hogy meleg vizet termeljenek vele – hangzott el tegnap az iskolában megtartott sajtótájékoztatón. Az eseményen Perpauer Attila, Zenta község oktatással és kultúrával megbízott tanácstagja, Urbán Zsuzsanna, a Stevan Sremac Általános Iskola igazgatója és Sőregi Oszkár, a kivitelező Termo-Gas cég képviselője ismertette a felszereléssel kapcsolatos tudnivalókat.

Bővebben >>

Új szivattyúval bővült a szennyvíztisztító szivattyúállomása

Befejeződött a zentai a szennyvíztisztító szivattyúállomásának kiépítése, az eredetileg tervezett három szivattyúból nemrég a harmadik is a helyére került, hangsúlyozta ma délelőtti helyszíni sajtótájékoztatóján Ceglédi Rudolf, a község polgármestere. Elmondta, a beruházást a tartományi szervek az önkormányzattal közösen pénzelték.

Bővebben >>

Iskolatáskákat kaptak a községbeli falvak elsősei

Új iskolatáskákat kaptak ajándékba a Zenta községbeli falvak oktatási intézményeinek elsős tanulói, akiknek a helyi önkormányzat és a Stevan Sremac Általános Iskola illetékesei ma adták át a tartományi támogatással megvásárolt ajándékokat.

Bővebben >>

1956 emlékezete Zentán

A vérrel írott levél

A zentaiak október 31-éig a városháza oszlopcsarnokában tekinthetik meg a Városi Múzeum tulajdonában lévő 1956-os ereklyét, az úgynevezett vérrel írt levelet. Az üvegpalackba rejtett segélykérő dokumentumot 1962-ben találta meg egy zentai iskolás fiú a csókai strandnál. A közszemlére tétel alkalmából Perpauer Attila, a községi tanács oktatással és művelődéssel megbízott tagja elmondta, megtiszteltetés számukra, hogy a levél Zenta tulajdonában lehet, és az is, hogy kiállíthatják.

Bővebben >>

Átadták a Zentai Magyar Kamaraszínház új kamaratermét

A Henrik Ibsen Ha mi holtak feltámadunk című műve alapján, a budapesti Nemzeti Színház, a Soproni Petőfi Színház és a Zentai Magyar Kamaraszínház koprodukciójában készült előadás díszbemutatójával ünnepélyes keretek között adták át rendeltetésének ma este a Zentai Magyar Kamaraszínház újonnan kialakított kamaratermét.

Bővebben >>

Elkészült a Zentai Magyar Kamaraszínház új kamaraterme

Elkészült a Zentai Magyar Kamaraszínház új kamaraterme, amelyet a tervek szerint október 19-én, csütörtökön ünnepélyes keretek között adnak át rendeltetésének, tudtuk meg Wischer Johanntól, az intézmény igazgatójától, aki elmondta, a kamaratermet a Ha mi holtak feltámadunk című előadással avatják fel, amelynek főszereplője a Kossuth- és Jászai-díjas kiváló és érdemes művész, Szilágyi Tibor lesz.

Bővebben >>

Megkoszorúzták Batthyány Lajos emléktábláját

A zentai Városháza oszlopcsarnokában ma délben megemlékezést tartottak. A nemzeti gyásznap alkalmából Batthyány Lajos grófra, az első felelős magyar kormány miniszterelnökére és az aradi vértanúkra emlékeztek. Batthyány neve a hősi küzdelem és áldozatvállalás szimbóluma lett.

Bővebben >>

Ötvenmilliós támogatás az Elgasnak - A zentai községi képviselő-testület módosította a költségvetést

A köztársasági szervek 50 millió dinárral támogatják a zentai Elgas Közvállalatot a távfűtés-szolgáltatás zavartalanságának fenntartása érdekében, valamint 3,5 millió dináros támogatást nyújtanak a Zenta Birkózóklubnak is. Egyebek mellett ezek tették szükségessé a községi költségvetés sürgősségi eljárásban történő módosítását a zentai képviselő-testület pénteki rendkívüli ülésén.

Bővebben >>

Autómentes nap Zentán - Idén több százan vettek részt a Zenta Tour elnevezésű kerékpártúrán

A hűvös idő ellenére is kiváló hangulatban zajlott le vasárnap Zentán az ötödik alkalommal életre hívott autómentes nap, amelynek szervezői, a Locator Város- és Környezetvédő Egyesület és a Zentai Ifjúsági Szervezet, valamint társszervezői, a Hófehérke Óvoda és a Vöröskereszt zentai szervezete már a reggeli óráktól kezdve izgalmasabbnál izgalmasabb ügyességi és szellemi vetélkedőkkel várták a legkisebbeket, a felnőttek pedig a regisztrációt követően Zumba Lacival és csapatával közösen melegíthettek be a Zenta Tour elnevezésű kerékpártúrára.

Bővebben >>

Diákkirándulók Zentán - A Tisza-parti város is bekerült az MNT iskolakirándulási programjába

A Magyar Nemzeti Tanács iskolakirándulási programja révén tegnap temerini és újvidéki alsós diákok látogattak Zentára. A harmadik osztályos gyermekek és tanítóik a délelőtt folyamán érkeztek meg. Körútjuk a városházán kezdődött, ahol a díszteremben Perpauer Attila, a községi tanács művelődéssel és oktatással megbízott tagja köszöntötte őket, majd Petkovics Márta, az iskolakirándulási program koordinátora tájékoztatta őket arról, milyen látnivalók várják őket a Tisza-parti városban.

Bővebben >>

Az én Zentám! címmel nyílt fotókiállítás Zentán

Ünnepélyes keretek között nyílt meg ma este a zentai Városháza előcsarnokában az én Zentám! című fotópályázatra beküldött alkotásokból nyílt kiállítás. A pályázatot a zentai csata háromszázhuszadik évfordulója alkalmából, a zentai városnapi rendezvénysorozat keretében hirdették meg.

Bővebben >>

A zentai csata háromszázhúsz éve képekben

Ma este nyílt meg a zentai Alkotóházban az a képzőművészeti kiállítás, amelyet a zentai csata háromszázhuszadik évfordulója alkalmából meghirdetett rajzpályázat legkiválóbb alkotásaiból állítottak össze. A rendezvényen átadták az irodalmi pályázat díjait is. 

Bővebben >>

Orgonakoncert és kiállítás a zentai Jézus szíve templomban

A Jézus Szíve templomban tartották meg Dr. Franz Metz temesvári származású, jelenleg Németországban élő orgonista, zenetudós kezdeményezésére szervezett, Bánsági orgonák és orgonaépítők című kiállítást. A roll-up kiállítás nagyított képekben mutatja be a Bánságban található orgonákat, valamint az itt élt orgonaépítők munkásságát.

Bővebben >>

Ünnepélyes tanévkezdés Zentán

A község területén összesen százhatvan kisdiák indult első osztályba

Ünnepélyes keretek között kezdték meg a tanévet pénteken a zentai Stevan Sremac Általános Iskola elsős kisdiákjai. A Thurzó Lajos munkaegység elsőbe induló tanulóit a tartományi oktatási titkárság, a Magyar Nemzeti Tanács, a helyi önkormányzat, valamint az intézmény illetékesei is köszöntötték, különféle ajándékcsomagokkal téve emlékezetesebbé számukra az első napot az iskolában.

Bővebben >>

Az összefogás ereje - A Kárpát-medence kenyere rendezvénysorozat zentai ünnepségéről

Zentán a Kertek helyi közösség nagytermében vasárnap Szent István-napi ünnepséget tartottak a Kárpát-medence kenyere elnevezésű program részeként. Az eseményen Ceglédi Rudolf, Zenta község polgármestere köszöntötte az egybegyűlteket, és felszólalásában az összefogás erejét hangsúlyozta: – Nem kell hozzá túl nagy élettapasztalat, hogy az ember belássa: minden cselekedetünkkel vagy építjük, vagy bontjuk annak a közösségnek a házát, amelyben lakunk.

Bővebben >>

Egymás támogatása nélkül nem tudunk előrelépni - Kenyérszentelő és testvér-települési találkozó volt Tornyoson

Szent-István napja alkalmából az idén két napon keresztül ünnepeltek a Zenta községhez tartozó településen. A hagyományos kenyérszentelő ünnepség keretében ugyanis Tornyos testvértelepüléseinek a találkozóját is megrendezték, amelyen egy együttműködési szándéknyilatkozatot is aláírtak Dunaszentgyörgy, Gelence és a házigazda település elöljárói. Az összejövetelen elsőként Ceglédi Rudolf, Zenta polgármestere és Cipó Igor, Tornyos Helyi Közösség elnöke köszöntötte az egybegyűlteket.

Bővebben >>

Felelősek vagyunk egymásért - Fennállásának 135. évfordulóját ünnepelte a Zentai Gazdakör

– A kihívások, amelyeknek most meg kell felelnünk, nagyon intenzív munkára kényszerítenek bennünket – hangsúlyozta üdvözlőbeszédében Jakab István, a Magyar Országgyűlés alelnöke és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek (MAGOSZ) elnöke a Zentai Gazdakör 135 éves fennállását ünneplő rendezvényen tegnap a zentai városházán, és hozzáfűzte, hogy az elmúlt időszakban is nagyon sokat dolgoztak és a lehetőségeikhez képest mindig mindent megosztottak a vajdasági mezőgazdasági szféra képviselőivel.

Bővebben >>

Eredményjelző a zentai vízilabdaklubnak - A VMSZ Ifjúsági Fórumának pályázata nyomán önkormányzati támogatással vásárolták meg a berendezést

A zentai vízilabdaklub a közelmúltban a helyi önkormányzat költségvetéséből jutott támogatáshoz egy új eredmény- és időjelző berendezés megvásárlásához. A mérkőzések lebonyolításához nélkülözhetetlen készülék átadása kapcsán vasárnap este a népkerti fekete medencénél Sztantity Szebasztián, a VMSZ Ifjúsági Fóruma zentai szervezetének elnöke, Burány Gábor, az Intellektus Ifjúsági Egyesület elnöke és Tóth László, a vízilabdaklub edzője számoltak be arról, miért volt szükség új berendezésre, és milyen forrásból találtak rá támogatást.

Bővebben >>

Fölújítás tanévkezdéskor - A zentai Thurzó Lajos iskola tizenötmillió dinárból szépül meg

A tavasszal már hírül adtuk, hogy a zentai Stevan Sremac Általános Iskola Thurzó Lajos épületét köztársasági támogatásból a nyár folyamán felújítják. Mivel munkálatokat még nem láttunk, és néhány hét múlva már kezdődik az új tanév, Perpauer Attilánál, Zenta község művelődéssel és oktatással megbízott tanácstagjánál érdeklődtünk a fejleményekről, aki elmondta, hogy egy kis csúszással ugyan, de augusztus végén elkezdődik a felújítás:

Bővebben >>

Módosították a költségvetést - Ismét Hugyik Richárdot nevezték ki a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ igazgatójává

Órákon át tartó, személyeskedésektől sem mentes viták jellemezték a zentai községi képviselő-testület huszonegyedik megszakított ülésének szombati folytatását, amelyben a községi költségvetés módosításáról és kiegészítéséről szóló rendelet, valamint a Zentai Magyar Kamaraszínház igazgatóbizottsági tagjainak kinevezése váltotta ki a leghevesebb vitát.

Bővebben >>

Jutalomkirándulások a legkiválóbb diákoknak

Összesen mintegy ötven általános és középiskolás diák utazik különféle nyári táborokba a zentai önkormányzat jóvoltából, amely a Zenta testvérvárosaival való együttműködés keretében biztosít lehetőséget minderre a községbeli oktatási intézmények tanulói számára, jelentette be a helyi önkormányzat mai sajtótájékoztatóján Perpauer Attila, a községi tanács oktatással és művelődéssel megbízott tagja.

Bővebben >>

Zenta: A néptánc és a színház találkozása

Nagy sikerrel mutatták be csütörtökön este Zentán a Zentai Magyar Kamaraszínház legújabb produkcióját, a Létünk című táncszínházi előadást, amelyet Patyerek Csaba és Molnár Róbert rendezésében állítottak színpadra.

Bővebben >>

Győri gimnazisták Zentán

A Rákóczi Szövetség Határtalanul elnevezésű középiskolások diákutaztatási programjának keretében a győri Kazinczy Ferenc Gimnázium 38 tanulója és három kísérőtanára három napos vajdasági tanulmányi kirándulásra érkezett. 

Bővebben >>

Nemzetközi mazsorettfesztivál lesz Zentán

Öt ország négyszáznál is több táncosa érkezik Zentára július elsején arra a nemzetközi mazsorettfesztiválra, amelyet a helyi Flamenco Táncklub hívott életre, jelentették be a klub és a helyi önkormányzat illetékesei ma délutáni sajtótájékoztatójukon.

Bővebben >>

Zenta: Nyilvános bemutató az automata külső defibrillátorok használatáról - Az ilyen berendezések alkalmazása akár a tízszeresére is növelheti a túlélés esélyét

Június 17-én, szombaton 15 órától az automata külső defibrillátorok használatáról tartanak képzéssel egybekötött bemutatót a zentai Tisza-parton, a Tiszavirág Fesztivál keretében, jelentették be ma délelőtti sajtótájékoztatójukon a zentai önkormányzat és az Alltech Serbia Rt. illetékesei.

Bővebben >>

Zenta: Újabb sikerek a közgazdasági középiskolában

Számottevő sikereket értek el a közelmúltban a zentai Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola tanulói a hazai és nemzetközi versenyeken. A kiváló eredményekről ma délben sajtótájékoztatón számoltak be az intézmény és a helyi önkormányzat illetékesei.

Bővebben >>

Államfői védnökség - A zentai csata 320. évfordulójának védnökei a remények szerint a szerb és a magyar államfő lesznek

Már olvashattak róla, hogy Pásztor Istvánnak, a Tartományi Képviselőház elnökének és a Vajdasági Magyar Szövetség vezetőjének felkérésére Aleksandar Vučić (akkor még kormányfői funkcióban) vállalta, hogy fővédnöke lesz a zentai csata 320. évfordulója kapcsán szervezendő ünnepségnek. Ez két héttel ezelőtt történt, ezért Ceglédi Rudolf zentai polgármestert arról kérdeztük, hol tart a folyamat, és milyen előkészületek várhatók a városnapra.

Bővebben >>

A szerb kormány pénzeli az új hőerőtelep kiépítését

A szerb kormány pénzeli a zentai távfűtési rendszer működtetéséhez szükséges új hőerőtelep kiépítését, hangsúlyozta a községi képviselő-testület mai ülésén Győri István, Zenta község alpolgármestere annak kapcsán, hogy a testület sürgősségi eljárásban tárgyalta és fogadta el az újonnan kialakítandó hőerőtelep területe részletes szabályozási tervének kidolgozására vonatkozó határozatjavaslatot.

Bővebben >>

Zenta: Ballagók tánca a főtéren

A négy zentai középiskola végzősei ebben az évben is részt vettek a Ballagók tánca elnevezésű rendezvényen. A városközpontban mindenfelé narancssárga és fekete pólót viselő diákok gyülekeztek.

Bővebben >>

Új vajdasági termékcsoportot mutattak be Zentán

Ünnepélyes keretek között mutatta be ma délután új vajdasági termékcsoportját a zentai Réel Chocolate kézműves csokoládéműhely, amely a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága által meghirdetett 2016 a külhoni magyar fiatal vállalkozók éve program keretében elnyert támogatásnak köszönhetően alakíthatta ki az új termékeit.

Bővebben >>

Őszinte szókimondás kell

Vasárnap Zentán a Zsidó temetőben megemlékezést tartottak a zentai zsidók deportálásának hetvenharmadik évfordulója alkalmából a zsidóüldöztetés éveiben elhurcolt és kiirtott vértanúk emlékére. A tiszteletadás résztvevőit Ceglédi Rudolf polgármester köszöntötte, aki beszédében arra mutatott rá, hogy ez az emléknap intő jelként arra figyelmeztet bennünket, hogy milyen rettenetes dolgok történhetnek, ha a hatalom tévútra tér, ha a társadalomban a tolerancia és egymás megbecsülése és a másság tiszteletben tartása helyett gyűlölet uralkodik el.

Bővebben >>

Az évfordulóra hangolódva - Pályázatot hirdettek a zentai csata háromszázhuszadik évfordulója alkalmából

Minden korosztályt megcélzó pályázatot hirdettek Zentán a zentai csata háromszázhuszadik évfordulója alkalmából, a pályaműveket június 30-áig várják, a díjátadó ünnepséget pedig a városnapi ünnepségsorozat keretében tartják meg – hangzott el az önkormányzat szerdai sajtótájékoztatóján, amelyen az illetékesek bejelentették, idén is megszervezik a Ballagók Parádéját, és rövidesen megkezdődnek az ifjúsági stratégia elkészítésének előkészületei is.

Bővebben >>

Háromhetes intenzív fejlesztőkurzus kezdődött Zentán

Ma kezdődött meg Zentán az az idén első ízben életre hívott háromhetes intenzív fejlesztőkurzus, amelyet a magyarországi Pető András Főiskola szakemberei tartanak a központi idegrendszeri sérülésekkel küzdő vajdasági magyar gyermekek és felnőttek számára.

Bővebben >>

A zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium sikerei

A szerdai sajtótájékoztatón az önkormányzat részéről, Perpauer Attila, a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium képviseletében pedig Csikós Pajor Gizella igazgatónő, Szórád Endre kémiatanár, és három jeles diák, Szögi Roland, Szabó Imre valamint Bencsik Blanka számoltak be a zentai iskola eredményeiről, a versenyekről elhozott kimagasló díjakról.

Bővebben >>

Zenta: Nem omlott össze távfűtési rendszer

Ismét problémák vannak a távfűtési rendszerrel, pontosabban a szolgáltatás megfizettetésével, ugyanúgy, ahogyan az egész év folyamán, hangsúlyozta a zentai önkormányzat ma délelőtti sajtótájékoztatóján Győri István alpolgármester, hozzátéve, arról azonban szó sincs, hogy a rendszer összeomlott volna, ahogyan az egyes médiumokban az elmúlt napokban megjelent.

Bővebben >>

Folytatódnak a fejlesztő foglalkozások - Idén három intenzív kurzust tartanak a központi idegrendszeri sérülésekkel küzdő személyek számára

Újabb fontos állomásához érkezett a Magyar Nemzeti Tanács és a magyarországi Pető András Főiskola együttműködése, amelynek célja a központi idegrendszeri sérülésekkel küzdő gyermekek, fiatalok és felnőttek fejlesztése, valamint a Pető-módszer térségünkben való meghonosítása és minél szélesebb körben való alkalmazása, hangsúlyozták a két intézmény illetékesei csütörtöki zentai sajtótájékoztatójukon.

Bővebben >>

Megvannak a kulturális pályázatok eredményei

Az illetékes bizottság meghozta a Zenta község önkormányzata által kiírt kulturális pályázatokra beérkezett projektumtervek támogatására vonatkozó döntését, azt azonban egyelőre nem hozza nyilvánosságra, hangzott el a zentai önkormányzat mai sajtótájékoztatóján.

Bővebben >>

Zenta: 366 munkahelyet kínáltak a mai állásbörzén

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat zentai kirendeltsége pénteken a sportcsarnokban tartotta meg sorrendben 13. állásbörzéjét, amelyen 27 zentai, három adai és két csókai munkáltató kínált munkalehetőséget a zentai munkavállalóknak. Az eseményre mintegy 1.200 munkanélküli kapott meghívást.

Bővebben >>

Zentára látogatott dr. Pintér Attila nagykövet

Ma Zentára látogatott dr. Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete, aki az önkormányzat illetékeseivel folytatott megbeszéléseket a folyamatban lévő beruházásokról és a jövőbeli tervekről, majd a község polgármesterével, Ceglédi Rudolffal tartott közös sajtótájékoztatót.

Bővebben >>

Zenta: Koszorúzás a magyar szabadságharc áldozatainak emlékére

A zentai Felsővárosi köztemetőben ma délután főhajtással és koszorúzással emlékeztek az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc elesett hőseire. Az emlékhelynél a zentai Cor Jesu Kamarakórus előadásában szólalt meg a Magyar Himnusz. Juhász Lassú Kornélia, a Városi Könyvtár munkatársa köszöntötte a megjelenteket. Történelmi visszatekintést Pataki Tibortól, a Községi Képviselő-testület alelnökétől hallhattak a jelenlévők.

Bővebben >>

Zenta: Tanácskozás a duális oktatás lehetőségeiről

A duális oktatásban rejlő lehetőségekről tartottak tanácskozást ma délelőtt Zentán, a Városháza Andruskó-termében. Az összejövetelt az Oktatási, Tudományügyi és Technológiai Fejlesztési Minisztérium kezdeményezésére, az oktatási intézmények és a gazdasági szereplők részvételével tartottak meg.

Bővebben >>

Folytatódik a régi kaszárnya épületeinek felújítása

Zenta Önkormányzatának illetékesei, Ceglédi Rudolf polgármester és Perpauer Attila, a zentai községi tanács oktatással és művelődéssel megbízott tagja ma sajtótájékoztatót tartottak a régi kaszárnya területének felhasználásáról, az ott folyó munkálatok alakulásáról.

Sajtótájékoztató témája a polgármester által aláírt Nagyberuházási Alapnál jóváhagyott összeg volt. 

Bővebben >>

Székely Tiborra emlékeztek Zentán

Az ember múzeuma címmel tartottak Székely Tibor-emlékestet ma este a zentai Városi Múzeumban, ahol Székely Erzsébet, Székely Tibor özvegye átvehette a község polgármesterének köszönőlevelét is, amelyet a község napja alkalmából adományozott neki.

Bővebben >>

Megújul a Zentai Egészségház épülete

Rövidesen teljesen megújul a Zentai Egészségház épülete, jelentették be mai sajtótájékoztatójukon az önkormányzat és az intézmény illetékesei, akik elmondták, az elkövetkező hónapok során olyan szintű beruházás valósul majd meg az intézményben, amilyenre az elmúlt harmincöt évben nem volt példa.

Bővebben >>

Zentára érkezett A magyarok a Szovjetunió táboraiban 1944–1956 című kiállítás - Eredményt hirdettek a középiskolások helytörténeti pályázatán is

A második világháború után a Szovjetunió munkatáboraiba hurcoltak emlékéve alkalmából a Magyarság Háza által rendezett roll-up kiállítás zentai állomásához érkezett. Ezen a rendezvényen adták át a Magyar Nemzeti Tanács és a Zentai Történelmi Levéltár Helytörténeti pályázatának díjait.

Bővebben >>

Esővé vált könnyek, gyorsvonat és szerelmi gyilkosság

A hétvégén befejeződött Zentán a Teátrum Neked! elnevezésű rendezvénysorozat. A háromnapos színházi fesztivált a Zentai Magyar Kamaraszínház a Magyar Teátrumi Társasággal közösen valósította meg. A bemutatott előadások hatalmas sikert arattak, a közönség minden este szűnni nem akaró vastapssal jutalmazta a művészeket. 

Bővebben >>

Elismerés a zentai Közgazdasági és Kereskedelmi Iskolának

Átadták a Fogyasztói tudatosságra nevelő iskola címet az oktatási intézménynek

Először nyerte el külhoni magyar iskola ezt a címet. A megtisztelő elismerés átadására ünnepélyes beszédek és a diákok alkalmi műsora kíséretében került sor. Jeles magyarországi vendégek és vajdasági magyar közélet ismert szereplői látogattak a Közgazdasági és Kereskedelmi Iskolába

Bővebben >>

Zenta: Új kamarateremmel gazdagodik a város

A közeljövőben egyéb jelentős kulturális fejlesztések is várhatók a városban

Új kamarateremmel gazdagodik Zenta, jelentették be az önkormányzat, valamint a Thurzó Lajos Művelődési–Oktatási Központ és a Zentai Magyar Kamaraszínház illetékesei mai sajtótájékoztatójukon, amelyen elmondták, a közeljövőben egyéb jelentős kulturális fejlesztések is várhatók.

Bővebben >>

Új mikrobusszal gazdagodott a Zentai Magyar Kamaraszínház - Teátrum Neked! címmel február 9. és 11. között nagyszabású színházi fesztivált szerveznek Zentán

Nemrég új mikrobusszal gazdagodott a Zentai Magyar Kamaraszínház, amely a járművet a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásának köszönhetően tudta megvásárolni, jelentették be mai sajtótájékoztatójukon Perpauer Attila, a zentai községi tanács oktatással és művelődéssel megbízott tagja és Wischer Johann, a Zentai Magyar Kamaraszínház igazgatója.

Bővebben >>

Köztársasági forrásból újulhat meg a zentai Thurzó Lajos Általános Iskola

Megújulhat a zentai Thurzó Lajos Általános Iskola épülete, amely műemlékvédelmi és oktatási szempontból is fontos. Az év utolsó napjaiban sikerült elérni azt, hogy az oktatási intézmény felújítására 15 millió dinárt különítsenek el a köztársasági költségvetési tartalékból – jelentette ki Pásztor Bálint, a VMSZ-DCSP köztársasági frakcióvezetője a Pannon Televízió Szubjektív című műsorában.

Bővebben >>

Zenta: Reális alapokon a 2017-es költségvetés

Megvalósítható bevételekkel és kivitelezhető projektumokkal számol a zentai költségvetés, jelentette ki Ceglédi Rudolf polgármester, miután a csütörtöki képviselő-testületi ülésen elfogadták a város jövő évi büdzséjét.

Bővebben >>

Zenta: Ajándékcsomagokat kaptak a fogyatékkal élő fiatalok

Ajándékcsomagokat vettek át a zentai Kéz a Kézben Értelmi Fogyatékosok és Segítőik Civil Szervezete gondozottjai, akiknek Ceglédi Rudolf, a község polgármestere és Lőrinc Csongor, a községi tanács egészségüggyel és szociális kérdésekkel megbízott tagja adta át az önkormányzat karácsonyi–újévi ajándékait.

Bővebben >>

Újabb adomány a zentai Népkonyhának

A zentai JTI vállalat idén is jelentős összeggel támogatja a helyi Népkonyha működését. Az adományt a vállalat illetékesei a helyi önkormányzat illetékeseivel együtt ma délelőtt adták át a Népkonyhát üzemeltető zentai Caritasnak.

Bővebben >>

Fogadták a Kéz a Kézben neveltjeit

A fogyatékkal élők világnapja (december 3.) alkalmából Ceglédi Rudolf, Zenta polgármestere tegnap fogadta a Kéz a Kézben Értelmi Fogyatékosok és Segítőik Civil Szervezte által gondozott fiatalokat és gyermekeket. 

Bővebben >>

Erősödő fogyasztóvédelem

Tízéves a Zentai Fogyasztóvédelmi Központ

A Zentai Fogyasztóvédelmi Központ a hétvégén ünnepelte meg fennállásának tizedik évfordulóját. Szombat délelőtt a városházán megtartott ünnepségen elsőként Király István, a zentai fogyasztóvédők elnöke köszöntötte az egybegyűlteket.

Bővebben >>

Mindig van kiadó üzlethelyiség

Zentán azok a legnépszerűbb üzlethelyiségek, amelyek a városháza épületében találhatók, és mivel igen frekventált helyen vannak, azok a legdrágábbak is. Répás Erika, a községi közigazgatási hivatal illetékes munkatársa kérdésünkre elmondta, hogy a községhez tartozó ügyviteli helyiségek java részének van bérlője, de szinte mindig lehet találni jó helyen üzlethelyiséget.

Bővebben >>

MNT: Folytatódik a komplex személyiségfejlesztésre irányuló program

Folytatódik a budapesti Pető András Főiskola és a Magyar Nemzeti Tanács komplex személyiségfejlesztésre irányuló programja, amelyet a központi idegrendszeri sérülésekkel küzdő vajdasági magyar gyermekek és felnőttek számára hívtak életre, jelentették be ma esti zentai sajtótájékoztatójukon a Pető András Főiskola és a Magyar Nemzeti Tanács illetékesei.

Bővebben >>

Tizenötezer euró összértékű felszerelés a Zentai Közkórháznak

Tizenötezer euró összértékű kórházi felszerelést adományozott a Zentai Közkórháznak a magyarországi Johannita Segítő Szolgálat, amelynek ajándékát ma délután adta át Vasas Mihálynak, az intézmény igazgatójának és Ceglédi Rudolfnak, a község polgármesterének Kószó Péter, Hódmezővásárhely alpolgármestere, a szolgálat hódmezővásárhelyi szervezetének elnöke és dr. Grezsa István kormánybiztos. 

Bővebben >>

Díjazottak fogadása

A zentai önkormányzatban Perpauer Attila, a községi tanács oktatással és művelődéssel megbízott tagja fogadta Szarka Mándity Krisztina művészettörténészt, a Zentai Városi Múzeum muzeológusát, aki nemrégiben Szenteleky-díjban részesült, és Beszédes István költőt, írót, műfordítót, a zEtna webmagzin és az azonos nevet viselő könyvkiadó vezetőjét, aki az idei Herceg János Irodalmi Díjat érdemelte ki. 

Bővebben >>

Mikor lesz idősek otthona Zentán? - Már pályáztak a kaszárnya egyik épületének átalakítására

Zentán júliusban bezárt az egyetlen hivatalosan működő idősek otthona. Az intézmény tulajdonosa akkor azt mondta, azért számolja föl vállalkozását és küldi el a bentlakókat, mert már nem tud eleget tenni az illetékes minisztérium újabbnál újabb követelményeinek. Aki tehát ápolásra szorul, az Zentán csak nem hivatalosan működő helyek között válogathat.

Az önkormányzatban évek óta foglalkoznak a kérdéssel, és Lőrinc Csongor egészségüggyel megbízott tanácstag szerint a nyáron egy IPA-pályázatot be is adtak arra vonatkozóan, hogy a kaszárnya egyik szárnyát idősek otthonává alakítsák.

Bővebben >>

Zenta: Felavatták dr. Rajki Márton emléktábláját

Ünnepélyes keretek között avatták fel ma délután a zentai Városháza oszlopcsarnokában azt az emléktáblát, amelyet az 1956-os forradalom zentai származású mártírja, dr. Rajki Márton tiszteletére állítottak a forradalom 60. évfordulója alkalmából, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának és Zenta község önkormányzatának a kezdeményezésére.

Bővebben >>

Zentán mintegy 17 millió dinárral csökken a költségvetés

A helyi önkormányzatok pénzelésére vonatkozó törvény módosítása, amelynek értelmében hat százalékkal csökkent az az összeg, amelyet a községek önkormányzatai a jövedelemadóból befolyó összegből visszakapnak, Zenta esetében éves szinten kb. 17 millió dináros bevételkiesést jelent majd, tudtuk meg Ceglédi Rudolftól, a község polgármesterétől.

Bővebben >>

Újabb elismerés a zentai fúvószenekarnak

Zenta Város Fúvószenekara ezüst fokozatú elismerést érdemelt ki az október elején, Móron megtartott XI. Nemzetközi Fúvószenekari Fesztiválon nyújtott teljesítményéért. Ebből az alkalomból ma délelőtt Zenta község önkormányzatának illetékesei is fogadták a zenekar képviselőit, és gratuláltak nekik a kiváló teljesítményhez.

Bővebben >>

Zenta: Gróf Batthyány Lajosra emlékeztek

In memoriam gróf Batthyány Lajos címmel tartottak megemlékezést ma délelőtt Zentán, a Városháza oszlopcsarnokában Batthyány Lajos gróf, az első felelős magyar kormány mártírhalált halt miniszterelnöke és az aradi vértanúk tiszteletére.

Bővebben >>

Zenta: Megoldódnak a távfűtéssel kapcsolatos problémák

A fűtési idény kezdetéig megoldódnak a zentai távfűtéssel kapcsolatos problémák – jelentették be a helyi önkormányzat illetékesei mai rendkívüli sajtótájékoztatójukon, ahol elmondták, a folyamat során igen nagy segítséget kaptak mind a tartományi, mind a köztársasági szervektől.

Bővebben >>

Idejében lesz távfűtés Zentán - Október közepén indul a távhőszolgáltatás

A zentai községi képviselő-testület csütörtökön módosította az Elgas Közvállalat alapszabályzatát. A vállalat ezentúl nemcsak továbbítja a polgárokhoz a hőenergiát, hanem elő is állítja. Erre azért volt szükség, mert a cukorgyár nem nyújtja tovább ezt a szolgáltatást. Az Elgas és a TE-TO Cukorgyár között a napokban aláírják a szerződést, és ettől kezdve az Elgas átveszi a gyártól a gázzal üzemelő és a városi távfűtésére szolgáló kazánokat a hozzájuk tartozó berendezésekkel és az ezeket kezelő 11 fős szakembergárdával együtt.

Bővebben >>

A közös történelem jegyében - Zentai küldöttség Ausztriában

Márciusban Zentán járt az ausztriai Kirchberg an der Raab település küldöttsége. Zenta és a kis osztrák város történelme kapcsolódik egymáshoz, ugyanis az 1697. szeptember 11-én lezajlott zentai csatában, Savoyai Jenő herceg vezetése alatt, a császári sereg jobb szárnyát Siegbert Heister osztrák gróf, császári tábornagy irányította, aki Kirchberg an der Raab jeles lakosa volt.

A találkozó során együttműködési megállapodást kötött a két önkormányzat. A szándéknyilatkozatot Florian Gölles, Kirchberg an der Raab polgármestere és Ceglédi Rudolf, Zenta község polgármestere látta el kézjegyével.

Bővebben >>

Száznegyven éves jubileumát ünnepelte a Zentai Gimnázium

Ma este tartották meg a Zentai Gimnázium fennállásának száznegyven éves jubileuma alkalmából szervezett ünnepséget, amelynek a zentai Művelődési Ház adott otthont, ahol együtt ünnepeltek az intézmény egykori és jelenlegi diákjai és tanárai, valamint a közélet jeles képviselői is.

Bővebben >>

Zenta: Jutalomkirándulás a legeredményesebb diákoknak

Jutalomkiránduláson vehettek részt szeptember 27-én a Zenta községbeli általános és középiskolák azon tanulói, akik az elmúlt tanévben Vuk-díjjal végezték el tanulmányaikat. A diákok utazásának költségeit Zenta község önkormányzata, ott tartózkodás költségeit pedig Gödöllő város önkormányzata fedezte.

Bővebben >>

Napsütésben kerékpárral - Autómentes napot tartottak Zentán

Közel hétszáz résztvevővel zajlott le vasárnap Zentán, a Fő téren az autómentes világnaphoz kapcsolódó rendezvény, amelyet a Zentai Ifjúsági Szervezet, a  Locator Város- és Környezetvédő Egyesület és a Zentai Ifjúsági Iroda szervezett, immár negyedik alkalommal. Családi program volt ez, amely tíz órától tartalmas kikapcsolódást nyújtott egészen a délutáni órákig. 

Bővebben >>

Zenta: Tűzijátékkal és Rúzsa Magdi koncertjével ért véget a városnapi rendezvénysorozat

Kiváló hangulatú koncerttel lepte meg a zentai közönséget vasárnap este a népszerű énekesnő, Rúzsa Magdi, aki a városnapi rendezvénysorozat keretében a város főterén lépett színpadra, ahol zenekarának tagjaival együtt különleges pillanatokat és maradandó élményeket szerzett az egybegyűlteknek, igazi ünnepé varázsolva számukra a rendezvénysorozat záróeseményét. 

Bővebben >>

Zenta: Átadták a község nyilvános elismeréseit

Ma délelőtt tartották meg a zentai Városháza dísztermében a községi képviselő-testület városnapi díszülését, amelyen átadták a község legrangosabb nyilvános elismeréseit, a díszpolgári címet, a Pro Urbe díjakat és a polgármesteri köszönőleveleket is.

Bővebben >>

XIII. Hőlégballon Találkozó Zentán

A zentai vásártéren az idei városnap alkalmából ismét megkezdődött a hagyományos, három napos találkozó, amelyen a környező országok meghívottjai mutatják be a különleges repülősportot, illetve a szerencsések még a ballonok kosarából is rápillanthatnak szülővárosukra.

Bővebben >>

Zenta: Nagy sikert aratott a budapesti Nemzeti Színház társulata

Hosszú perceken át tartó vastapssal jutalmazta a zentai közönség pénteken este a Zentai Magyar Kamaraszínházban a budapesti Nemzeti Színház ajándék előadását, a Tamási Áron műve nyomán készült Vitéz lélek című produkciót, amelyet nemcsak a zsúfolásig megtelt színházteremben, hanem a kiállítási teremben, kivetítőn is igen sokan tekintettek meg.

Bővebben >>

Zenta: Szomszédos együttműködés az egyesült Európáért

Ünnepélyes keretek között nyílt meg ma délután a zentai Városházán a Szomszédos együttműködés az egyesült Európáért elnevezésű programsorozat, amelynek keretében Zenta és négy testvérvárosa, Dunaszerdahely, Kranj, Tiszafüred és Székelykeresztúr vezetői és fiataljai találkoznak egymással.

Bővebben >>

Zenta: Kóruszenei est a városnap alkalmából

A városnapi ünnepségsorozat rendezvényeinek sorában a zene is jelentős szerepet kapott, ugyanis este, a zentai Városháza dísztermében kóruszenei estet és -találkozót tartottak a helyi kórusok, valamint a Petrőci vegyeskar.

Bővebben >>

A város évszázados lenyomatai

A városnapi rendezvénysorozat keretében szerda este a városháza oszlopcsarnokában ünnepélyesen megnyitották a Zenta történelmi jelentőségű dokumentumait bemutató kiállítást.

Bővebben >>

Zenta: Történelmünk néma tanúi festményeken

Történelmünk néma tanúi címmel nyílt meg ma este a zentai Művelődési Ház kiállítási termében Recskó Béla helybeli festőművész önálló kiállítása. A tárlatmegnyitó a községnapi rendezvénysorozat nyitóeseménye is volt egyben.

Bővebben >>

Tizenhárom fiatal, tehetséges sportolót ösztöndíjaznak Zentán

Tizenhárom fiatal, tehetséges sportolót ösztöndíjaz idén Zenta község önkormányzata, amely összetett kritériumrendszer alapján ítélte oda a támogatásokat. Az erről szóló szerződéseket kedden délben írták alá a Városházán. Az ösztöndíjasok között birkózó, atléta, asztaliteniszező, küzdősportoló és úszó is van.

Bővebben >>

Zenta: Százhetvenhét községbeli kisdiák indul első osztályba

A tavalyinál 18-cal több, azaz összesen 177 kisdiák indul majd első osztályba szeptember elsején Zenta község területén. A legnagyobb létszámnövekedés Tornyoson tapasztalható, ahol a tavalyinál 9-cel több elsős lesz majd, így összesen 20-an kezdik meg általános iskolai tanulmányaikat a Zenta községhez tartozó faluban.

Bővebben >>

Szeptember elsején dől el a zentai Cukorgyár sorsa

A Gazdasági Bíróság ugyanis ezen a napon dönt arról, hogy a zentai Cukorgyárban elindítják-e a csődeljárást – nyilatkozta az önkormányzat tegnapi sajtótájékoztatóján Ceglédi Rudolf, a község polgármestere, s hozzátette, napi kapcsolatban vannak az egykoron sikeresen gazdálkodó vállalat zentai igazgatójával és a technikai igazgatóval a fűtés megszervezésével és a vállalat további sorsával kapcsolatosan.

Bővebben >>

Megújultak a szociális lakások

Dragana Radonjićnak, a projektum koordinátorának és Lőrinc Csongornak, a községi tanács egészségüggyel és szociális kérdésekkel megbízott tagjának a kíséretében az újságírók megtekintették Zentán a Madách Imre utca 1-es szám alatt található felújított épületet.

Bővebben >>

Sikeresen lezajlott az I love Zenta Fesztivál

Augusztus 12-én és 13-án, a hűvös idő ellenére is megtelt érdeklődőkkel a zentai Tiszavirág-sétány. A minden évben megrendezett fesztivál célja, hogy szülővárosukkal, barátaikkal ismét összekösse a külföldre vándorolt, de évente hazajáró zentaiakat.

Bővebben >>

Megszentelték az új kenyeret

Huszonnegyedik alkalommal ünnepelték meg vasárnap a kenyérszentelést Keviben. A rendezvény vasárnap a déli órákban ünnepi szentmisével kezdődött, amelyen Lukács Arnold újmisés plébános áldotta meg a kenyeret. 

Bővebben >>

Zenta: Bemutatták Gál Hedda Ősanya című kötetét

Különleges hangulatú kötet- és lemezbemutató koncerttel lepte meg a zentai közönséget ma este a város főterén található Alltech-pavilonban a zentai születésű Jókai-díjas énekes-költő, Gál Hedda és a budapesti Hoppál Mihály Band, amelynek tagjai a kötetben szereplő szövegek megzenésített változataiból készült lemez anyagát adták elő az egybegyűlteknek, a szerző közreműködésével.

Bővebben >>

Zenta: Rendkívüli képviselő-testületi ülés, határozat nélkül

A zentai községi képviselő-testület mielőbb tegyen lépéseket a TE-TO Cukorgyár Rt. működésének fenntartása érdekében – irányozta elő az a határozatjavaslat, amelyet a községi képviselő testület mai, rendkívüli ülésén, tizenegy ellenzéki képviselő kezdeményezésére vitattak meg. A testület hosszas vita után végül 14 ellenző és 13 támogató szavazattal elutasította a javaslatot.

Bővebben >>

Zentai diákok Zamárdiban

A budavári és zentai önkormányzat támogatásával a község általános iskolás diákjai közül 25 utazhatott el egyhetes kirándulásra a Balaton-parti Zamárdiba. 

Bővebben >>

Zenta: Befejeződött a Városháza felújításának első szakasza

Befejeződött a zentai Városháza felújításának első szakasza, jelentették be a helyi önkormányzat illetékesei, Ceglédi Rudolf polgármester, Tatjana Balo, a községi képviselő-testület elnöke és Lőrinc Csongor, a községi tanács egészségüggyel és szociális kérdésekkel megbízott tagja mai sajtótájékoztatójukon, amelyen elmondták, a munkálatok összértéke közel 25 millió dinár volt.

Bővebben >>

LABDARÚGÁS: Nemanja Nikolićot fogadták Zentán

A franciaországi labdarúgó-Európa-bajnokságon kiválóan szereplő magyar válogatott tagját, a zentai születésű Nemanja Nikolićot fogadták ma délelőtt a zentai önkormányzat illetékesei a Városházán, ahol Ceglédi Rudolf, a község polgármestere, Danilo Popov, a Községi Tanács sporttal és ifjúsággal megbízott tagja, valamint Szegedinszki Igor, a község sportszövetségének titkára köszöntötte a futballistát.

Bővebben >>

Homokkal borítják a strandot

Zentán a híd feletti strandot a múlt héten a polgárok egy csoportja rotációs kapával elsimíttatta. Így már valamennyivel alkalmasabb a strandolásra, mint korábban volt, de a homok még hiányzik róla. 

Bővebben >>

Újra Ceglédi Rudolf lett a község polgármestere

Újra Ceglédi Rudolfot választották meg Zenta község polgármesterévé. A Vajdasági Magyar Szövetség polgármesterjelöltjét a községi képviselő-testület ma délelőtti ülésén a képviselők titkos szavazáson, szavazattöbbséggel választották meg a tisztségre. A község alpolgármestere Győri István, a Szerb Haladó Párt (SNS) tagja lett.

Bővebben >>

Zenta: Újabb fejlesztéseket terveznek az Üzleti Inkubátorban

Eredményes időszakot tudhat maga mögött a zentai Üzleti Inkubátor, amelynek munkatársait mind több induló és már működő vállalkozás illetékesei keresik fel annak érdekében, hogy szakmai segítséget kérjenek tőlük, hangsúlyozta mai sajtótájékoztatóján Aleksandar Dimić, az Üzleti Inkubátor igazgatója, aki elmondta, emellett folyamatosan dolgoznak az új irodahelyiségek és termelőcsarnokok kialakításán is.

Bővebben >>

Mind népszerűbb a Tiszavirág Fesztivál

Brazil dobok ritmusa, hajós fáklyás felvonulás, fergeteges Queen-emlékzenekar-koncert – tömören így lehetne összegezni, melyek voltak a fénypontjai a zentai Tiszavirág Fesztiválnak, amelyre az idén is rengetegen voltak kíváncsiak.

Bővebben >>

Zenta: Megkezdődött a IV. Tiszavirág Fesztivál

Kiváló hangulatban kezdődött ma délután Zentán a negyedik alkalommal életre hívott Tiszavirág Fesztivál, amelynek keretében a szervezők szombaton és vasárnap is gazdag és sokrétű programokkal várják majd az érdeklődőket a zentai Tisza-parton.

Bővebben >>

Ajándék a környezettudatos diákoknak

A környezetre való fokozott odafigyelés fontosságára hívták föl a figyelmet a zentai Thurzó Lajos Általános Iskola tanulói április 22-én a Föld napja alkalmából szervezett akciójukkal. A tanulók a település főterén saját készítésű plakátjaikkal mutattak rá a járókelők számára arra, hogy minden apróság, amit a környezet megóvása érdekében teszünk, túlmutat rajtunk, hiszen nemcsak a mi jövőnk szempontjából fontos, hanem a Föld többi lakójának jövője szempontjából is.

Bővebben >>

Szúnyogirtás Zentán

A héten vagy a jövő héten Zentán elvégzik az idei első földi szúnyogirtást. Május elseje előtt azért nem irtották a szúnyogokat, mert túl hideg volt. 

Bővebben >>

Példamutató Nagycsalád díj a zentai Mucsi családnak

Első ízben adták át ma délelőtt Zentán a Példamutató Nagycsalád díjat, amelyet a Mucsi családnak ítélt oda a helyi önkormányzat illetékes bizottsága. A szülők, Mucsi Erzsébet és Krisztián öt gyermeket nevelnek, akik közül a legidősebb tizenhárom éves, a legfiatalabb pedig nyolc hónapos.

Bővebben >>

Automata külső defibrillátort helyeztek el a piactéren

Automata külső defibrillátort helyeztek el a zentai piactéren. A berendezés, amelyet ma adtak át rendeltetésének, a szakemberek szerint megsokszorozhatja majd a sikeres újraélesztések arányát. A defibrillátor használata viszonylag egyszerű, azonban csakis a megfelelő ismeretek birtokában alkalmazható biztonságosan. 

Bővebben >>

Nagytakarítás volt Zentán

Szombaton Zentán a községi közigazgatási hivatal környezetvédelmi alosztálya szervezésében nagytakarítási akciót tartottak városszerte és a községhez tartozó falvakban is.

Bővebben >>

Tizenkettedszer tartottak állásbörzét Zentán

Tizenkettedszer tartottak állásbörzét ma délelőtt Zentán a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat és Zenta község önkormányzata szervezésében. A Városi Sportcsarnokban életre hívott rendezvényen harminchárom munkaadó összesen közel kétszáz álláslehetőséget kínált az érdeklődők számára.

Bővebben >>

Utat avattak Tornyoson

A szalagot Ceglédi Rudolf, Zenta község polgármestere, Huszár Zsolt, a községi képviselő-testület tagja és Rostás Laura, a Romano Drom Civil Szervezet elnöke vágták át. 

Bővebben >>

Zenta: Az önkormányzat tulajdonába kerül a távhővezeték-rendszer

A zentai községi képviselő-testület a legutóbbi ülésén jóváhagyta, hogy Zenta község polgármestere és a zentai cukorgyár vezérigazgatója aláírja a távhővezeték-rendszer átvételéről szóló szerződést, hangsúlyozta Varga Viktor, a községi tanács gazdasági ügyekkel megbízott tagja mai zentai sajtótájékoztatóján.

Bővebben >>

Zenta: Várhatóan nem csökken majd a diákok száma

Annak ellenére, hogy az oktatási intézmények Vajdaság-szerte diákhiánnyal küzdenek, Zentán várhatóan a következő tanévben sem kell majd kevesebb diákkal számolniuk az iskoláknak, mint a mostaniban, hangsúlyozták a község oktatási intézményeinek vezetői mai közös sajtótájékoztatójukon.

Bővebben >>

Újabb adomány a Zentai Közkórháznak

Az elmúlt hétvégén megtartott nagy sikerű Kormorán-koncert bevételét adták át ma délelőtt a rendezvény szervezői a Zentai Közkórház igazgatójának, ugyanis azt Zenta község önkormányzata és a Thurzó Lajos Művelődési–Oktatási Központ a Zentai Közkórház CT-berendezésének megvásárlására ajánlották fel.

Bővebben >>

Zenta: Vadgesztenyefát ültettek az újszülöttek tiszteletére

Ünnepélyes keretek között helyezték a földbe ma délelőtt a zentai Népkertben azt a fát, amely a 2015-ben született gyermekek tiszteletére ültettek el a helyi önkormányzat illetékesei, akik harmadik alkalommal szervezték meg ilyen formában az akciót, az azt megelőző két évben pedig rózsakerteket létesítettek az újszülöttek tiszteletére.

Bővebben >>

Nagy sikerű koncertet adott a Kormorán együttes

Nagy sikerű koncerttel lepte meg a zentai közönséget pénteken este a népszerű magyarországi Kormorán együttes, amely a Városi Sportcsarnokban lépett színpadra. A jótékonysági est bevételét a Zentai Közkórház CT-berendezésének megvásárlására fordítják.

Bővebben >>

Németh Zsolt: A választásoknak igen komoly tétje van

Az előttünk álló választásoknak igen komoly tétje van, éppen ezért rendkívül fontos, hogy a választók azt a politikai erőt támogassák majd szavazatukkal, amely tovább tudja vinni az elmúlt évek során elért eredményeket, hangsúlyozta ma délutáni zentai látogatása során Németh Zsolt, a Magyar Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke.

Bővebben >>

Történelem, művészet és bor találkozása

Zentán bemutatták a zentai csata ihlette 1697 nevű bort

Zenta Község Idegenforgalmi Szervezetének felkérésére a DiBonis Borászat egy kifejezetten a zentai csata inspirálta bort készített. Ezt az 1697 elnevezésre keresztelt borkülönlegességet mutatták be kedden este a zentai Városi Múzeumban.

Bővebben >>

A polgármester fogadta Fodor Istvánt és Nemes Viktort

A zentai Városháza zöld termében fogadta ma Ceglédi Rudolf, Zenta község polgármestere Fodor István újságírót, a Magyar Szó szerkesztőjét, valamint Nemes Viktor birkózót, akik a közelmúltban számottevő sikereikkel öregbítették a község hírnevét.

Bővebben >>

Zentán koncertezik a Kormorán együttes

A város első írásos említésének 800. évfordulója alkalmából az egész év folyamán sokszínű programok várják majd az érdeklődőket Zentán, ahol ennek jegyében április elsején a népszerű magyarországi Kormorán együttes ad jótékonysági koncertet.

Bővebben >>

Gróf Batthyány Lajosra emlékeztek Zentán

A zentai Városháza oszlopcsarnokában ma délben tartották meg az In memoriam gróf Batthyány Lajos című rendezvényt, amelynek keretében megkoszorúzták Batthyány Lajos gróf, az első felelős magyar kormány miniszterelnöke emléktábláját.

Bővebben >>

Főhajtás és alkalmi tiszteletadás a Felsővárosi köztemetőben

A zentai Felsővárosi köztemetőben főhajtással és alkalmi tiszteletadással emlékeztek az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc áldozataira. Az emléksírhelynél a zentai Thurzó Lajos Általános Iskola diákjai adtak alkalmi műsort, történelmi bevezetőt pedig Pataki Tibor, a Zentai Gimnázium történelemtanára mondott.

Bővebben >>

Szándéknyilatkozat az energiahatékonyságról

Vajdaság és a németországi Baden-Württemberg közötti sokéves együttműködés eredményeként Zenta, Magyarkanizsa, Topolya, Óbecse, Szávaszentdemeter (Sremska Mitrovica), Šid és Ópazova (Stara Pazova) önkormányzatának képviselői szándéknyilatkozatot fogadtak el az energiahatékonyság növelését célzó projektum megvalósításáról.

Bővebben >>

Zenta: Ajándék az év első újszülöttjének

A zentai önkormányzat illetékesei ma délelőtt meglátogatták az év első Zenta községbeli újszülöttjét, Urbán Emíliát és szüleit, Szántó Tímeát és Urbán Dávidot, akiknek átadták az önkormányzat ajándékát is.

Bővebben >>

Jutányos árak a sportcsarnokban

A zentai községi képviselő-testület legutóbbi ülésén elfogadta a zentai sportcsarnok használatának ideiglenes árjegyzékére vonatkozó rendeletet, amelynek értelmében munkanapokon 8 és 15 óra között óránként 1500, munkanapokon 15 és 24 óra között valamint hétvégenként pedig óránként 2000 dináros áron vehető bérbe a csarnok.

Bővebben >>

Tizenötezer vendégéjszaka Zentán

Egyre többen utaznak az észak-bácskai városba kizárólag azért, hogy megvásárolhassák, illetve megkóstolhassák a Zentai marcipánt. Laskovity Kornél, a községi idegenforgalmi szervezet igazgatója szerint a „zentaikum” mind nagyobb népszerűsége elsősorban annak köszönhető, hogy az édességet a belgrádi médiumokban is bemutatták.

Bővebben >>

A tervek szerint nem csökken a mezőgazdaság fejlesztésére szánt összeg

Zentán a tervek szerint idén nem csökken a mezőgazdaság fejlesztésére szánt összeg, jelentették be ma délelőtti sajtótájékoztatójukon a helyi önkormányzat illetékesei, Varga Viktor, a községi tanács gazdasági ügyekkel megbízott tagja és Mészáros Károly, a község polgármesterének mezőgazdasági ügyekkel megbízott tanácsadója.

Bővebben >>

Pályázhatnak az egyesületek Zentán

Zenta önkormányzata az idei évre kiírta a község területén működő civil szervezetek projektumainak a finanszírozására szóló pályázatot, amelynek összértéke 4,655 millió dinár. A szociális kérdések megoldásával kapcsolatos projektumokra 1,235 milliót, a művelődési programokra 1,5 milliót, a mezőgazdasági jellegű programokra 235 ezer dinárt fordítanak, a környezetvédelmi programokra 500 ezer, a turizmus serkentésére irányuló projektekre 600 ezer, az egyéb jellegű programokra pedig 570 ezer dinárt irányzott elő az önkormányzat.

Bővebben >>

Az 1849. február eleji tragikus események áldozataira emlékeztek Zentán

Az 1849. február eleji tragikus zentai események áldozataira emlékeztek ma délelőtt Zentán a Felsővárosi Köztemetőben, az 1848–49-es magyar forradalom és szabadságharc emléksírhelyénél Zenta község önkormányzata, valamint a Dudás Gyula Múzeum- és Levéltárbarátok Köre szervezésében. A rendezvényen Tari László zentai helytörténész mondott alkalmi beszédet.

Bővebben >>

Frissdiplomások a Rasco-Tampban

Csütörtökön a zentai városháza Andruskó termében diplomaosztót tartottak a Rasco-Tamp, a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ, valamint a helyi önkormányzat szervezésében. Azoknak a fiataloknak adták át az oklevelet, akik részt vettek a kilenc hónapos átképzésen, és ezután munkába is állhatnak.

Bővebben >>

Szálloda is kellene - Lehetőség vagy teher a zentai sportcsarnok?

Több mint fél évszázaddal ezelőtt vetődött föl Zentán sportcsarnok építésének a gondolata, és csak 2015. december elején volt a megnyitója. Most pedig vannak, akik attól tartanak, hogy nehéz lesz a fönntartása és „megtöltése” rendezvényekkel. Ezekről a dilemmákról kérdeztem Ceglédi Rudolf polgármestert, aki az alábbiakban tekintette át a lehetőségeket:

Bővebben >>

Zentán is elfogadták a költségvetést

Predrag Popović a községi képviselő-testület új elnöke

A 2016-os évi költségvetés, az önkormányzatban és a hozzá tartozó intézményekben, közvállalatokban dolgozók létszámának meghatározása és a távfűtésre szolgáló hőenergia elszámolására vonatkozó szabályzat elfogadása voltak a legfontosabb témái a zentai képviselő-testület tegnapi, 45. ülésének.

Bővebben >>

Zenta: Kisebb költségvetés, új elnök

Idei utolsó rendes ülésükön a zentai képviselők elfogadták a község jövő évre vonatkozó költségvetését, ami közel 1 milliárd (984 millió) dinárt tesz ki. Ez 40 millió dináros lefaragást jelent az idei, 2015-ös büdzséhez viszonyítva, a csökkenés alapvető oka pedig az, hogy a bérbe adható mezőgazdasági földterületekből származó bevétel jövőre érezhetően és kiszámíthatóan kevesebb lesz, mint az idén volt.

Bővebben >>

Zenta: Kihirdették az év sportolóit

Szerdán este a zentai városháza Andruskó-termében kihirdették az év legjobb sportolóit. A díjazottakat Predrag Đurović, a Zentai Községi Sportszövetség elnöke és Ceglédi Rudolf polgármester köszöntötték, a díjakat pionír, kadét, junior és felnőtt kategóriákban osztották ki. 

Bővebben >>

Zenta polgármestere cáfolja a DélHír korrupciós vádjait

December 17-én a DélHír portálon vádak jelentek meg a zentai önkormányzat munkájával kapcsolatban, amelyekre Ceglédi Rudolf polgármester reagálni kívánt a sajtóban. Elmondta, utánanéztek az említett ügyeknek, és bátran kijelentheti, semmiféle korrupciós ügyekről nincs szó.

Bővebben >>

Zenta: Megnyitotta kapuit a Karácsonyi Kavalkád

Ma délelőtt nyitotta meg kapuit Zentán a Karácsonyi Kavalkád elnevezésű rendezvénysorozat, amelynek keretében öt napon át különféle karácsonyi programokkal, kézműves vásárral, valamint adománygyűjtő akcióval is várják az érdeklődőket a város főterén.

Bővebben >>

JTI: Újabb támogatás a zentai Népkonyhának

Újabb jelentős összeggel támogatja a zentai Népkonyha működését a Japan Tobacco International dohányipari vállalat, amelynek illetékesei ma délelőtt adták át az adományukat a Népkonyhát működtető Caritas illetékeseinek.

Bővebben >>

Balkán-bajnokság az új sportcsarnokban

A hétvégén a sportolók is birtokukba veszik a múlt héten felavatott új zentai sportcsarnokot. A 14 és 15 éves korosztály számára szervezett birkózó Balkán-bajnokságot december 12-én és 13-án, szombaton és vasárnap tartják, 11 ország versenyzőinek részvételével, számolt be az ezzel kapcsolatos sajtótájékoztatón Ceglédi Rudolf polgármester, Bálint Zoltán, a Szerbiai Birkózó Szövetség közgyűlésének elnöke és Bicók Róbert, a Zentai Birkózó Klub igazgatója.

Bővebben >>

Átadják rendeltetésének a sportcsarnokot

Új perspektívák nyílhatnak meg a zentai sportolók és sportklubok előtt, ugyanis december 3-án, csütörtökön ünnepélyes keretek között megnyílik az újonnan felépített zentai sportcsarnok, amely a jövőben nemcsak a különféle sporteseményeknek ad majd helyet, hanem számos egyéb programnak is.

Bővebben >>

Jó adófizetők vagyunk

Községi elismerés és kártya a nagycsaládoknak – Télidőben nagy a levegő szennyezettsége – Módosították a költségvetést Zentán

Bővebben >>

Nem bérlők, de szántanak

Még mindig nem született (bírósági) döntés arról, hogy kit illet meg Zentán a 2400 hektár állami föld bérleti joga, ennek ellenére pénteken szántani kezdték ezeket a földeket. 

Bővebben >>

Közvita a kistermelők által előállított élelmiszerek forgalmazásának szabályozásáról

A kistermelők által előállított állati és növényi eredetű élelmiszerek forgalmazásának szabályozásáról tartottak ma közvitát Zentán, a Városháza dísztermében, ahol előbb a mezőgazdasági minisztérium munkatársai mutatták be a szabályozással kapcsolatos elképzeléseiket, majd a résztvevők ismertették javaslataikat, amelyek elősegíthetik a kistermelők számára a saját maguk által előállított termékek minél hatékonyabb forgalmazásának lehetőségét.

Bővebben >>

Ingyenes egészségügyi vizsgálatokat tartottak Zentán

Ingyenes vérnyomás-, testtömeg-index- és vércukorszint-mérés, valamint csontsűrűség- és EKG-vizsgálat is várta az érdeklődőket a Zentán megtartott egészségnap keretében, amelyet Az egészség vajdasági háza elnevezésű projektum keretében hívtak életre. 

Bővebben >>

A magyarellenes atrocitások áldozataira emlékeztek Zentán

Az 1944 őszén elkövetett magyarellenes atrocitások áldozataira emlékeztek ma este Zentán. Az alkalmi megemlékezés keretében előbb gyászmisét tartottak a helyi Szent István templomban, majd az emlékezők átvonultak a Tisza-parton elhelyezett emlékkopjafához, ahol Juhász Attila tartományi művelődési segédtitkár mondott beszédet.

Bővebben >>

Pedagógusnapot ünnepeltek Zentán

A Zenta községbeli óvodák, valamint általános és középiskolák dolgozóit köszöntötték ma este a zentai Művelődési Házban megtartott pedagógusnapi ünnepségen, amelynek keretében a jelenlévőket Nyilas Mihály tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi–nemzeti közösségi titkár és Ceglédi Rudolf, Zenta község polgármestere köszöntötte.

Bővebben >>

Zenta: A fiatalok és a környezetvédelem

A környezetvédelem szerintem címmel hirdetett nemrég rajzpályázatot a Vajdasági Magyar Szövetség zentai községi szervezetének Ifjúsági Fóruma, amelynek illetékesei ilyen módon szerették volna felhívni az általános iskolás és a középiskolás diákok figyelmét a környezetvédelem fontosságára. A pályázat díjátadóját ma délelőtt tartották meg a Városháza dísztermében.

Bővebben >>

Kegyeletadó ünnepséget tartottak Zentán

Kegyeletadó ünnepség keretében emlékeztek ma délután Zentán, a Felsővárosi köztemetőben azokra a hősökre és mártírokra, akik életüket áldozták a népért és a városért. Az ünnepség kezdetén a temető kálváriadombján ft. Szeles Oszkár esperes-plébános celebrált ünnepi szentmisét, majd Ceglédi Rudolf, Zenta község polgármestere mondott alkalmi beszédet.

Bővebben >>

Ülésezett a zentai községi képviselő-testület

Zenta város neve szerepel majd a helyi élesztőgyár által készített tíz kilogrammos csomagolású élesztőn, valamint döntés született a fiatalok utaztatási költségeinek támogatásáról a zentai a községi képviselő-testület 43. rendes ülésén. A képviselők a mezőőrszolgálat munkáját szabályzó rendeletet is elfogadták.

Bővebben >>

Az 1956-os eseményekre emlékeztek Zentán

Az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulójára emlékeztek szerda este a zentai Művelődési Ház színháztermében, ahol mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke mondott köszöntőt, majd az egybegyűltek megtekinthették az 56 gyertya lángja című, a forradalom és szabadságharc eseményeire épülő összeállítást.

Bővebben >>

Gödöllőn a zentai Vuk-díjasok

A zentai általános és középiskolák idén Vuk-diplomával díjazott tanulói szombaton jutalomkiránduláson vettek részt Zenta testvérvárosában, Gödöllőn. Meglátogatták a királyi várót a vasútállomáson, a Világfát az Erzsébet-parkban, a Művészetek Házát és persze a híres Grassalkovich-kastélyt.

Bővebben >>

Felújították a községbeli dűlőutakat

Zenta község területén a helyi önkormányzat jóvoltából idén is több kilométernyi dűlőút került felújításra annak köszönhetően, hogy az önkormányzat az állami földek bérbeadásából befolyt összegből az idén összesen mintegy tizenötmillió dinárt fordított a dűlőutak rendezésére.

Bővebben >>

Diákok a községi képviselők helyén

Zentán az önkormányzat vezető tisztségviselői, Borbély Ferenc alpolgármester, Širková Anikó, a községi képviselő-testület elnöke és Bera László, a testület alelnöke fogadták a község általános iskoláinak tanulóit a Városháza dísztermében a gyermekhét alkalmából megtartott rendezvény keretében.

Bővebben >>

Emléktáblát avattak a Thurzó Lajos iskolában

Ceglédi Rudolf polgármester és Sárosi Gabriella, a Stevan Sremac Általános Iskola igazgatója ma délután ünnepélyes keretek között leleplezte a Thurzó Lajosnak emléket állító táblát a költőről elnevezett általános iskola folyosóján. Az alkalmi műsorral kísért emléktábla-avatáson jelen volt Kormányos Katona Gyöngyi, a községi tanács művelődéssel és oktatási ügyekkel megbízott tagja is.

Bővebben >>

Újabb férőhelyek a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium kollégiumában

Október elsejétől harminc diákkal több szállásolható el a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium kollégiumában, ahol a bővítésnek köszönhetően ezentúl összesen százharminc diák lakhat majd. Az átadás előtt álló helyiségeket ma Ceglédi Rudolf, Zenta község polgármestere és Kormányos Katona Gyöngyi, a községi tanács művelődéssel és oktatással megbízott tagja is megtekintette.

Bővebben >>

Felújítási munkálatok a November 11. Általános Iskolában

A zentai önkormányzat részéről tovább folytatódik annak a programnak a realizálása, amelynek célja az oktatási intézmények fejlesztése, korszerűsítése. A tanév kezdetére a zentai November 11. Általános Iskolában újultak meg a mosdók, korábban viszont az Emlékiskolában végeztek hasonló munkálatokat. Ez mellett a tornyosi iskolában is dolgoznak a mesterek, és megtörtént a Szép utcai óvoda tetőszerkezetének a renoválása is.    

Bővebben >>

A legjobb diákok fogadása

A városnapi ünnepségsorozat egyik fontos eseménye volt a Zenta községbeli általános és középiskolák Vuk-díjas diákjainak a fogadása.

A Városháza dísztermében a megjelent tanulókat, tanáraikat, az iskolák igazgatóit Kormányos Katona Gyöngyi, a községi tanács művelődéssel és oktatással megbízott tagja köszöntötte. Elmondta, a szorgalmas fiatalokat ezzel a rendezvénnyel is motiválni szeretnék a további eredményes munkára.

Ceglédi Rudolf polgármester beszédében kiemelte, a város vezetőinek is méltányolniuk kell ennek a 72 lánynak és fiúnak a teljesítményét, hiszen ők olyan értéket képviselnek a közösségben, amelyre később is számítani lehet

Bővebben >>

Virágköltemények az ősz témájára

A zentai városnapi rendezvénysorozat egyik állomásaként idén is megtartották a hagyományos virágkötészeti versenyt, amelyre a Városi Park fáinak árnyékában került sor, az ünnepélyes eredményhirdetésnek pedig a Művelődési Ház adott otthont, ahol kiállítás is nyílt a versenyzők alkotásaiból.

Bővebben >>

Udvarhölgyek és lovagok a zentai Népkertben

Különleges hangulatú rendezvénysorozattal ünnepelte meg fennállásának tízéves jubileumát a hétvégén a zentai Szent Longinus Középkori Hagyományőrző Egyesület, amelynek szervezésében a középkor életmódját bemutató hadi tábor létesült a zentai Népkertben.

Bővebben >>

Operettgálával és tűzijátékkal ünnepeltek Zentán

Kiváló hangulatú operettgálával, valamint látványos tűzijátékkal zárult a zentai városnapi rendezvénysorozat szombati programja, amelynek keretében az egész nap folyamán igazi vásári forgatag és sokszínű programkavalkád várta az érdeklődőket a város főterén.

Bővebben >>

Átadták a község elismeréseit

Zentán megtartották a községi képviselő-testület díszülését, amelyen átadták a község legrangosabb nyilvános elismeréseit, a Pro Urbe-díjakat, illetve a polgármesteri köszönőleveleket, valamint ünnepélyes keretek között aláírták a Székelykeresztúr és Zenta közötti testvérvárosi szerződést is.

Bővebben >>

Fókuszban a gazdaságfejlesztés lehetőségei

A városnapi rendezvénysorozat keretein belül polgármesteri fogadást tartottak Zentán a községbeli gazdasági szereplők részére, amelynek fő célja a meglévő gazdasági kapcsolatok ápolása, valamint a község gazdaságfejlesztési lehetőségeinek feltárása volt.

Bővebben >>

Andruskó-kiállítással indult Zenta ünnepe

Zenta város ünnepének első programpontjaként hétfőn késő délután a Művelődési Ház kiállítási termében Andruskó Károly festő születésének századik évfordulója alkalmából ünnepélyes kiállításmegnyitóra került sor, a tárlatot Juhász Attila tartományi művelődési segédtitkár nyitotta meg.

Bővebben >>

Új gépjármű a mezőőr szolgálatnak

A zentai önkormányzat egy új gépjárművel szeretné növelni a zentai mezőőr szolgálat munkájának hatékonyságát. A Lada Niva terepjáró kulcsait Ceglédi Rudolf polgármester adta át Nagy Szilárdnak, a mezőőrök vezetőjének.  

Bővebben >>

Ajándékcsomagokat kaptak az elsős diákok

A Magyar Nemzeti Tanács tanszercsomaggal, a helyi önkormányzat pedig közlekedésbiztonsági csomaggal ajándékozta meg az elsősöket az iskolakezdés alkalmából. A csomagokat Ceglédi Rudolf, Zenta község polgármestere és Kormányos Katona Gyöngyi, az MNT Kulturális Bizottságának a tagja adták át a kisdiákoknak.

Bővebben >>

Ceruzatartók az elsősöknek

Zenta község önkormányzata minden évben megajándékozza az iskolába induló elsős kisdiákokat. Ez a csomag, amely általában láthatósági mellényt tartalmaz, a gyermekek biztonságát szolgálja. Az idén, a zentai Papp Lajos fafaragó mesternek köszönhetően, még egy tárgy belekerülhetett a kicsinyeknek átnyújtott ajándékcsomagba. 

Bővebben >>

211 elsősnek csengettek be Zenta községben

Zentán is becsöngettek az iskolákban. Az elsős kisdiákok a Magyar Nemzeti Tanácstól tanszercsomagot, a zentai önkormányzattól pedig közlekedésbiztonsági csomagot kaptak ajándékba a tanévkezdés alkalmából. 

Bővebben >>

Nemzetközi tánckavalkád volt Zentán

Osztatlan sikert aratott a VIII. Táncpanoráma hétfőn este Zenta főterén, ahol a Városháza előtt felállított színpadon rendkívül színvonalas és látványos programot láthattak az érdeklődők, akik a helyi tánccsoportok bemutatkozása után chilei, kirgizisztáni és oroszországi táncegyüttesek produkcióit is élvezhették.

Bővebben >>

Zentán adott koncertet Csizmadia Anna és a Magony zenekar

A VIII. Zentai Táncpanoráma kísérőrendezvényeként vasárnap este a zentai Városi Parkban található Zenepavilonban adott koncertet Csizmadia Anna és a budapesti Magony zenekar. A hét órakor kezdődő rendezvényen a népdalénekesnő és a „Magony” Kovács Ferenc, Balogh Kálmán és Gayer Ferenc alkotta zenekar Anna dalok című, idén megjelent közös cédéjükről adtak elő dalokat. 

Bővebben >>

Az élni akarás kenyerét ünnepelték Zentán

A magyar Himnusz eléneklésével kezdődött a Kárpát-medence kenyere elnevezésű rendezvénysorozat zentai programja ma délután. Szent István király ünnepén zsúfolásig megtelt a zentai Kertek Helyi Közösség nagyterme, ahol változatos műsorral tették emlékezetesebbé a magyar államiság napját.

Bővebben >>

I love Zenta – minden szinten!

Első nap kevesebb érdeklődőt vonzott a rendezvény, bár este tíztől éjfélig azért összegyűlt néhány sor a színpad előtt. Amikor hét körül megérkeztünk, még inkább csak lézengtek néhányan a pompásan megépített kis városka „utcáin”, a kemény mag pedig ott maradt éjfél után is, hajnali három körül viszont mindösszesen négyen maradtunk, akik úgy gondolták, egy Tisza menti fesztivál első napját illik a folyó habjai között befejezni – pláne ha egy hableány is erre csábít bennünket.

Bővebben >>

Zenta: Könyvek, dokumentumok a kaszárnyában

Új épületekkel gazdagodik a Zentai Történelmi Levéltár, valamint a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet. Az egykori kaszárnya területén elhelyezkedő, tatarozásra szoruló épületek felújítási munkálatai néhány hete kezdődtek meg. Hétfőn délután tartományi és önkormányzati tisztségviselők, valamint az érintett intézmények vezetői tekintették meg a munkálatokat.

Bővebben >>

Nem jönnek Zentára menekültek

Zentán az a rémhír terjedt el, hogy az egykori kaszárnyában megkezdett munkálatokkal a menekültek befogadására készítik elő az épületet. Az önkormányzatban tegnap azt közölték, hogy alaptalan a híresztelés. A kaszárnya egy részét ugyanis a Történelmi Levéltár rendelkezésére bocsátották, és megkezdődött a tatarozás, valamint az épület átalakítása a levéltár szükségleteire.

Magyar Szó

2015. július 25. 

Mindent látó szemek

Közlekedés-ellenőrző kamerák Zentán

Zenta több útkereszteződésében térfigyelő kamerát szereltek fel az elmúlt napokban, emellett mindent látó elektronikus szemek fogják ellenőrizni a November 11. Általános Iskola épületét is.

Bővebben >>

Új nyílászárókat kap a gimnázium épülete

Új nyílászárókkal gazdagodik a Zentai Gimnázium épülete. Az ablakok és az ajtók cseréje nemrég kezdődött meg, a munkálatokat ma délelőtt Ceglédi Rudolf, Zenta község polgármestere és Kormányos Katona Gyöngyi, a községi tanács oktatással és művelődéssel megbízott tagja is megtekintette.

Bővebben >>

Új fűtési rendszer a felsőhegyi óvodában

Új, korszerű fűtési rendszerrel gazdagodott a zentai Hófehérke Óvoda felsőhegyi Cinege épülete. Az eddigi, fűtőolajjal működtetett kazánt egy jóval gazdaságosabb, pellet üzemelésű kazánra cserélték. Ezen új rendszert tekintette meg ma Ceglédi Rudolf, Zenta község polgármestere, valamint Kormányos Katona Gyöngyi, a községi tanács oktatással és művelődéssel megbízott tagja.

Bővebben >>

Felavatták Stevan Raičković szobrát Zentán

Tegnap délben a zentai Stevan Sremac parkban ünnepélyes keretek között felavatták Stevan Raičković neves szerb költő mellszobrát, Aleksandar Zarin szobrász alkotását. A költő születésnapján megrendezett ünnepségen elsőként Petar Terzić, a szoboravatás házigazdája köszöntötte az egybegyűlteket.

Bővebben >>

Zeneiskolások a városházán

Ceglédi Rudolf, Zenta polgármestere hétfőn tanáraikkal együtt fogadta azokat a zeneiskolásokat, akik az elmúlt tanévben sikeresen képviselték városukat a különböző országos vagy nemzetközi megmérettetéseken. 

Bővebben >>

Zenta: Magyarországi ajándék a Thurzó iskolának

Többfunkciós, korszerű fénymásoló berendezéssel gazdagodott a zentai Stevan Stemac Általános Iskola Thurzó Lajos kihelyezett tagozata a magyarországi Külgazdasági és Külügyminisztérium jóvoltából. A fénymásológép mellett az iskola különféle tanszereket is kapott Magyarország Szabadkai Főkonzulátusától. 

Bővebben >>

„Én is nyitok aranytorkot…”

Koncertet adott a jubiláló Mécsvirág együttes

Jubileumi koncertsorozatának ötödik állomásán, Zentán is nagysikerű koncertet adott a fennállásának tizedik évfordulóját ünneplő Mécsvirág együttes, amely kedden este lépett fel a zentai Művelődési Házban.

Bővebben >>

Zenta: Községfejlesztés tartományi támogatással

Ma délután Zentán tett látogatást ifj. Juhász Bálint, a Tartományi Gazdasági, Foglalkoztatási és Nemek Egyenjogúságával Foglalkozó Titkárság titkárhelyettese, aki munkatársaival, valamint a zentai önkormányzat illetékeseivel, Ceglédi Rudolffal, a község polgármesterével és Širková Anikóval, a községi képviselő-testület elnökével együtt megtekintette azokat a projektumokat, amelyek a titkárság támogatásával valósultak meg.

Bővebben >>

Bezár a Hófehérke Óvoda Pingvin épülete

Szeptembertől bezárja kapuit a zentai Hófehérke Óvoda Pingvin épülete. A lépés oka a gyermekek létszámának csökkenése, tudatta Kopasz Ildikó, a Hófehérke Óvoda igazgatónője a zentai Városházán ma délelőtt megtartott sajtótájékoztatón.

Bővebben >>

Várják a javaslatokat a díjakra

A Zenta község nyilvános elismerései adományozásában illetékes bizottság felhívja a község polgárainak, illetve civil szervezeteinek és intézményeinek figyelmét, hogy javaslatokat tehetnek Zenta község Pro Urbe díjának, Életmű Pro Urbe díjának és Zenta község elismerése a fiatalok alkotótevékenysége díjának (Juventus pro Urbe) odaítélésére. A javaslatokat a megfelelő indoklással legkésőbb 2015. június 30-ig kell eljuttatni a Községi Közigazgatási Hivatal általános közigazgatási és társadalmi tevékenységek osztályára (Városháza, 31. sz. iroda).

A fenti elismerésekről és díjakról Zenta község hivatalos honlapján (Zenta Község Hivatalos lapja 7/2009, 12/2013) lehet bővebben tájékozódni.

Magyar Szó online

2015. május 6.

 

Ötvenöt éves a Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola

Nagyszabású rendezvénnyel ünnepelte fennállásának ötvenöt éves jubileumát tegnap este a zentai Művelődési Házban a helyi Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola, amely az évforduló alkalmából szervezett rendezvénysorozat keretében rendezi meg a Virtuális Vállalatok Kiállítását is.

Bővebben >>

Kétszáznál is több munkahelyet kínáltak

Tizenegyedik alkalommal tartottak állásbörzét ma délelőtt Zentán a Nemzeti Foglalkoztatás Szolgálat és a helyi önkormányzat szervezésében. Az idei állásbörzén a munkaadók összesen több mint kétszáz munkahelyet kínáltak az érdeklődők számára.

Bővebben >>

A kiváló birkózókat fogadták Zentán

A hétvégén a lengyelországi Walbrzychben megrendezett U-23-as birkózó Európa-bajnokságon Szerbia színeiben diadalmaskodó, zentai születésű Nemes Viktort, az ugyanezen a versenyen az ötödik helyezésig jutó, szintén zentai Nagy Tamást, valamint a Zentai Birkózó Klub képviselőit fogadta ma délelőtt Ceglédi Rudolf, Zenta község polgármestere, valamint Kosiczky András, a községi tanács idegenforgalommal, sporttal és ifjúsággal megbízott tagja.

Bővebben >>

Költségvetési módosítás Zentán

Zenta község képviselő-testületének legutóbbi ülése az idei költségvetés módosításának és a helyi foglalkoztatási akcióterv megvitatásának és elfogadásának jegyében zajlott le. A tavalyi év végén elfogadott büdzsé módosítására a Vajdasági Nagyberuházási Alapnál lezajlott státuszváltozás miatt mutatkozott szükség.

Bővebben >>

Zenta: Fát ültettek az újszülöttek tiszteletére

Emléktáblát avattak és fát ültettek a 2014-ben született gyermekek tiszteletére ma délelőtt Zentán, a helyi Népkertben. Az önkormányzat illetékesei az akcióval a jövőbe vetett hit, valamint a fejlődés fontosságát kívánják évről évre kifejezni.

Bővebben >>

Új kazánt kapott a tornyosi általános iskola

Hosszú idő után megoldódott a zentai Stevan Sremac Általános Iskola tornyosi Tömörkény István kihelyezett tagozata, valamint a helyi óvoda fűtési problémája. Az eddigi, fűtőolajjal üzemeltetett kazánt ugyanis egy korszerűbb és gazdaságosabb, pellettel üzemeltetett kazánra cserélték. Az új kazánt ma délelőtt a helyi önkormányzat illetékesei is megtekintették.

Bővebben >>

Új nyílászárókat kapott a Városi Könyvtár

Új nyílászárókat kapott a zentai Városi Könyvtár épülete, amelyen az elmúlt napok során huszonhárom nagyméretű ablakot és öt nagyméretű portált cseréltek ki, amelyek helyére modern, a mai kor igényeinek minden szempontból megfelelő nyílászárók kerültek.

Bővebben >>

Az elismerésben részesült személyeket fogadták Zentán

A nemrég Implom József-díjat nyert Csipak Leventét és felkészítő tanárát, dr. Katona Editet, valamint az Aranytoll-díjjal kitüntetett Sinkovits Pétert fogadták ma délelőtt a zentai Városházán a helyi önkormányzat illetékesei, Ceglédi Rudolf, Zenta község polgármestere, valamint Kormányos Katona Gyöngyi, a községi tanács oktatással és művelődéssel megbízott tagja.

Bővebben >>

Predrag Đurović az év menedzsere

A Szerbiai Gazdasági Újságírók Klubja nemrég egy zentai üzletembert, Predrag Đurovićot, a Žitopromet Rt. igazgatóját választotta meg az év menedzserének. Ennek apropóján ma délelőtt alkalmi fogadást tartottak a zentai Városházán, ahol Predrag Đurovićot, a Žitopromet Rt. igazgatóját Varga Viktor, a zentai községi tanács gazdasági ügyekkel megbízott tanácsosa fogadta.

Bővebben >>

Folytatódik a mellrákszűrésre irányuló program

Március 20-a a mellrák elleni küzdelem országos napja. Az erre vonatkozó kezdeményezést két évvel ezelőtt indították útjára azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet a betegség korai felismerésének fontosságára. Ebből az alkalomból a nagykikindai Közegészségügyi Intézet, a Zentai Egészségház és a Zentai Közkórház illetékesei ma délelőtt Zentán sajtótájékoztatón ismertették az emlőrákkal kapcsolatos szűrővizsgálatokra irányuló program eddigi eredményeit, valamint a folytatásra vonatkozó terveket.

Bővebben >>

Zenta: In memoriam gróf Batthyány Lajos

A zentai Városháza oszlopcsarnokában ma délután In memoriam gróf Batthyány Lajos címmel tartottak megemlékezést Batthyány Lajos gróf, az első felelős magyar kormány miniszterelnöke tiszteletére.

Bővebben >>

Tiszteletadás és főhajtás Zentán

A zentai Felsővárosi Köztemetőben ma délután tiszteletadással és főhajtással emlékeztek az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc áldozataira. A megemlékezésen Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke mondott köszöntőt, aki hangsúlyozta, azért szeretjük ezt az ünnepet, mert benne közel jönnek hozzánk olyan igazán magyaros megnyilvánulások, amikben nyoma sincs az önzésnek.

Bővebben >>

Zenta: Ünnepi műsor március idusának jegyében

Hol vagy Március? címmel tartottak ünnepi műsort március idusának jegyében ma este a zentai Művelődési Házban a Zentai Magyar Kamaraszínház, a törökszentmiklósi Miklós néptáncegyüttes és az Ezerjó Szentmiklós Néptáncegyüttes kéttoppantós csoportja fellépésével.

Bővebben >>

Kevi: Leleplezték Móra István emléktábláját

Ünnepélyes keretek között leplezték le csütörtök este a kevi Móra István Művelődési Egyesület névadójának tiszteletére állított emléktáblát a Zenta községbeli faluban.

A Segíts harang dörögni, nyelved is megmarad címmel az 1848–49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére megtartott alkalmi ünnepség kezdetén Lovas Ildikó író, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának tagja mondott alkalmi köszöntőt, aki ezt követően Ceglédi Rudolffal, Zenta község polgármesterével közösen leplezte le a Móra István tiszteletére állított emléktáblát.

Bővebben >>

Életképes kultúra csak közösségben terem

A hétvégén tartották meg Zentán a XVII. Hagyományaink Ünnepét

Nagy érdeklődés övezte szombaton este a zentai Művelődési Házban megtartott XVII. Hagyományaink Ünnepét, a községbeli hagyományőrző és hagyományápoló csoportok seregszemléjét. Az Uccu, bizony megérett a meggy! mottóval életre hívott rendezvény keretében színvonalas produkciók sora, a vajdasági magyar közösség szellemi kulturális örökségének elemeit bemutató tárlat, valamint finomabbnál finomabb meggyes ételek és italok kiállítása is várta az érdeklődőket.

Bővebben >>

Napirenden a telekrendezési járulék

Építési engedély 28 napon belül

Zenta község képviselő-testületének tegnapi, rendkívüli ülésén csupán egy napirendi pontot, a telekrendezési járulék meghatározásáról, illetve kritériumainak és mércéinek megállapításáról szóló rendeletjavaslatot vitatták meg és fogadták el egyhangúlag a képviselők.

Bővebben >>

Elkészült a zentai sportcsarnok

Befejeződött a zentai sportcsarnok építése, az épületet rákapcsolták a közművekre, egyedül a csarnok déli részén lévő parkoló egy kis részét kell kiépíteni, de a melegebb idő beálltával ez is elkészül. Az építkezés során a Népkertben keletkezett károkat a kommunális felügyelő felbecsülte, és amint az időjárás lehetővé teszi, a kivitelezőknek helyre kell hozniuk ezeket. Folyamatban van az épület műszaki átvétele, s ezt követően előreláthatólag március közepén hivatalosan is átadják a sportcsarnokot.

(Hhzs)

Magyar Szó, 2015. február 18.

Csökkenő diáklétszám, növekvő lehetőségek

A zentai oktatási intézmények fejlesztési terveiről Kormányos Katona Gyöngyi, a községi tanács tagja nyilatkozik

A zentai középiskoláknak az önkormányzattal együtt mindent meg kell tenniük azért, hogy az oktatási intézményeket vonzóvá tegyék a diákok számára, hiszen ez az első és legfontosabb lépés ahhoz, hogy megnyithassák a tervezett tagozatokat – mondja Kormányos Katona Gyöngyi, a zentai községi tanács oktatási és művelődési ügyekkel megbízott tagja.

Bővebben >>

Új elektronikus rendszert vezettek be a zentai Városházán

Új, korszerű elektronikus közgyűlési rendszert vezettek be a zentai Városházán, ahol az új rendszert ma délelőtt a községi képviselő-testület harmincharmadik rendes ülésén élesben is kipróbálták. A képviselőknek három óra alatt huszonnyolc napirendi pontot sikerült megvitatniuk és ezek mindegyikéről döntést hozniuk.

Bővebben >>

A tartományi oktatási titkár látogatása Zentán

Nemrégiben Nyilas Mihály tartományi oktatási, közigazgatási és nemzeti közösségi titkár a zentai önkormányzat, valamint a községbeli oktatási intézmények vezetőivel folytatott megbeszélést. A találkozó során az újságíróknak adott nyilatkozatában megállapította, a magyar nyelv hivatalos használatával nincsenek problémák a Tisza-parti község területén, az oktatási intézmények viszont folyamatos fejlesztésekre szorulnak.

Bővebben >>

Projektmenedzsment képzést tartottak Zentán

Ma délután ünnepélyes keretek között adták át a zentai Városházán annak a harmincórás európai uniós projektmenedzsment képzésnek az elvégzéséről szóló okleveleket a résztvevőknek, amelyet a Háló Vajdasági Fejlesztési Alapítvány szervezésében tartottak meg.

Bővebben >>

Tervek a „zentaikumok” jegyében

A zentai csatára gazdag turisztikai programot lehetne építeni

Az év eleje az elmúlt esztendő értékelése és az elkövetkező évadra való készülődés jegyében telik az idegenforgalmi szervezeteknél is. Ilyenkor szervezik meg a legnagyobb turisztikai kiállításokat, amelyeken nemcsak az üzleti tevékenységet folytató ügynökségek, hanem a községek idegenforgalmi szervezetei is a régiójuk nevezetességeit, rendezvényeit népszerűsítik.

Bővebben >>

Új ivóvízkutat kapott Zenta

Új ivóvízkút fúrásával és szivattyú-berendezésekkel próbálják meg kiküszöbölni a vízellátással kapcsolatosan felmerülő problémákat Zentán. Ceglédi Rudolf, Zenta község polgármestere ma délelőtt ellátogatott az új ivóvízkúthoz, majd megtekintette a szennyvíztisztító-telepen nemrég elhelyezett új vízszivattyúkat is.

Bővebben >>

Adomány a diákoknak, elismerés a polgármesternek

Zentán járt a Gödöllői Testvérvárosi Egyesület küldöttsége. A magyarországi civil szervezői először az Emlékiskolába látogattak el, ahol az oktatási intézmény vezetőinek átadták a rászoruló diákoknak szánt adományukat, majd pedig a Városházán találkoztak Ceglédi Rudolffal, a község polgármesterével is.

Bővebben >>

Hányan dolgoznak a városházán?

A zentai önkormányzat sajtótájékoztatón cáfolta az egyik belgrádi lap állítását, miszerint az elmúlt két évben, pontosabban 2012 szeptemberétől az idei év augusztusáig 54-ről 133-ra növekedett a közigazgatásban dolgozók száma. 

Bővebben >>

Zsinagógaépítészet Kelet-Közép-Európában 1782–1944

Ünnepélyes keretek között nyitották meg szerda este a zentai Művelődési Ház kiállítótermében a Zsinagógaépítészet Kelet-Közép-Európában 1782–1944 című tablókiállítást, amely Klein Rudolf építésztörténész és fotóművész alkotásaiból készült. 

Bővebben >>

Térfigyelő kamerák új helyen

Az elmúlt év folyamán a zentai általános iskola November 11. részlegének kivételével az összes zentai oktatási intézményt sikerült bekamerázni, most a tartományi gazdasági titkárság pályázatán szerzett 600 ezer dinárnak köszönhetően ebben az iskolában is felszerelik a térfigyelő kamerákat. 

Bővebben >>

Felújítják a zentai városháza kupoláját

Tavasszal elkezdődhet az idén centenáriumát ünneplő zentai városháza kupolájának a felújítása. Elsőként a központi kupolarész tetőszerkezetét hozzák majd rendbe, ugyanis ezt kezdte ki leginkább az idő vasfoga, s ennek a faszerkezete van a legrosszabb állapotban – nyilatkozta lapunknak Ceglédi Rudolf polgármester.

Bővebben >>

A Városházán fogadták a fogyatékkal élőket

Zentán a fogyatékkal élők világnapja alkalmából az önkormányzat illetékesei ma délelőtt fogadták a Kéz a Kézben Értelmi Fogyatékosok és Segítőik Civil Szervezete gondozottjait, akik szavalatokkal köszönték meg az egész éves odafigyelést és támogatást.

Bővebben >>

Az agrárképzésben résztvevő fiatalokat támogatják

Zentán, a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége székházában ma délelőtt írták alá azokat a ösztöndíjszerződéseket, amelyek révén a magyarországi Földművelésügyi Minisztérium a fiatal mezőgazdasági termelők felsőfokú iskoláztatási költségeit kívánja támogatni.

Bővebben >>

II. Tehetségnap Keviben

Keviban a Móra István Művelődési Egyesületben Vizuális felületek címmel megtartották a II. Tehetségnapot. A programban alsós gyerekek és szüleik vettek részt, akik temperaképeket készítettek. Az alkotásokat az egyesület nagytermében tekinthetik meg az érdeklődők.  

Bővebben >>

Zentán tett látogatást dr. Győri Lukrécia

Ma délelőtt Zentára látogatott dr. Győri Lukrécia, a Kereskedelmi, Idegenforgalmi és Hírközlési Minisztérium államtitkára, aki tájékozódott a község idegenforgalmának jelenlegi helyzetéről, valamint a jövőbeli fejlődés lehetőségeiről is. 

Az államtitkár asszony megbeszélést folytatott Ceglédi Rudolffal, Zenta község polgármesterével, valamint az illetékes szakemberekkel, Kosiczky Andrással, a községi tanács idegenforgalommal megbízott tagjával és Laskovity Kornéllal, Zenta Közég Idegenforgalmi Szervezetének igazgatójával, akik ezt követően bemutatták a község idegenforgalmának fejlesztésére irányuló elképzeléseiket is. Az államtitkár asszony elégedettségének adott hangot a találkozó kapcsán.

Bővebben >>

Ösztöndíj zentai egyetemistáknak

A zentai önkormányzat a 2014/2015-ös tanévben 13, Zenta község területén élő egyetemi hallgató ösztöndíjazására írt ki pályázatot. Az ösztöndíj összege havonta hatezer dinárt tesz ki, és a 2014. október 1-jétől 2015. június 30-áig terjedő időszakban fizetik ki – nyilatkozta lapunknak Kormányos Katona Gyöngyi, a községi tanács oktatásért felelős tagja.

Bővebben >>

Bérbe adják a kombinát földjeit is

Az Egészségügyi Középiskola mégsem költözik a volt kaszárnyába – Két tucat napirendi pont a zentai képviselő-testület ülésén

A zentai képviselő-testület tegnapi ülése zömében a különböző pénzügyek megvitatása jegyében zajlott, meglepően nyugodt körülmények közepette. A legnagyobb vagy inkább a leghosszabb vita az idei költségvetés kilenc havi megvalósításáról szóló jelentés, illetve a büdzsének a módosítása és a polgárok ingatlanjára vonatkozóvagyonadó megállapítására szolgáló adóbevallás benyújtásának kötelezettségéről szóló rendeletjavaslat megvitatása körül zajlott. 

Bővebben >>

A százéves városháza - Nemzetközi tanácskozás Zentán

A Zenta város tájképét meghatározó, az idén fennállásának 100. évfordulóját ünneplő városháza szerepelt a Téma és variációk: városházák a szecessziós századelőn című nemzetközi, több tudományágra is kiterjedő művészet- és építészettörténeti konferenciának a fókuszában, amelyet tegnap rendeztek meg a község közigazgatásának helyet adó épület dísztermében.

Bővebben >>

Aláírták az előbérleti szerződéseket

A zentai önkormányzat a város körzetéből 277, a tornyosi kataszteri község területéről pedig 509 hektárnyi termőföld megművelésére adott ki előbérleti jogot: 8 magán- és jogi személy felelt meg a feltételeknek. A szerződéseket tegnap írták alá a zentai városházán.

Bővebben >>

Zenta: Megnyílt az Ács József 100 című kiállítás

A zentai Városi Múzeumban ma este a Vajdasági Magyar Képzőművészet Napja alkalmából ünnepélyes keretek között megnyílt az Ács József 100 című retrospektív kiállítás, amely a Topolyai Múzeum és a zentai Városi Múzeum együttműködésének köszönhetően jött létre. 

Bővebben >>

Mégsem drágul Zentán a távfűtés

A cukorgyár visszavonta az ármódosítási kérelmét

A zentai községi tanács a városi távfűtés díjával kapcsolatban arra az álláspontra helyezkedett, hogy nem lenne szerencsés emelni a szolgáltatás díját, és ebben sikerült is megállapodni a távhőszolgáltatást végző cukorgyárral. 

Bővebben >>

A magyarellenes atrocitások áldozataira emlékeztek Zentán

Az 1944 őszén Zentán elkövetett magyarellenes atrocitások áldozataira emlékeztek ma este a Tisza-parti településen, ahol a Szent István-templomban megtartott gyászmise után az emlékező gyülekezet a Tisza-hídnál elhelyezett emlékkopjafához vonult, ahol Molnár Tibor levéltáros, helytörténész, a Zentai Történelmi Levéltár munkatársa mondott történelmi bevezetőt, aki hangsúlyozta, hetven évvel ezelőtt olyan véres dráma játszódott le Zentán, amely sok ember életét követelte.

Bővebben >>

A pedagógusokat ünnepelték Zentán

A zentai Művelődési Házban péntek este alkalmi rendezvény keretében ünnepelték meg a pedagógusok napját a Zenta községbeli oktatási intézmények dolgozói, valamint az önkormányzat illetékesei. Az ünnepség kezdetén színpadra lépett a zentai Emlékiskola kórusa, majd Ceglédi Rudolf, Zenta község polgármestere mondott alkalmi köszöntőt, amelyben a pedagógusi hivatás fontosságáról beszélt.

Bővebben >>

A béketüntetések évfordulójára emlékeztek Zentán

Az 1991. november 5-ei háborúellenes béketüntetés évfordulójára emlékeztek ma délben Zentán, a Városháza kupolája alatt elhelyezett emléktáblánál. A megemlékezésen Tari László, helytörténész mondott alkalmi ismertetőt, amelyben az akkoriban történt események jelentőségét taglalta.

Bővebben >>

Kegyeletadó ünnepséget tartottak Zentán

A zentai Felsővárosi köztemetőben kegyeletadó ünnepség keretében emlékeztek mindazokra a hősökre és mártírokra, akik életüket áldozták, vérüket hullatták a városért és népéért. Az ünnepség kezdetén ft. Mikity Ede plébános celebrált ünnepi szentmisét, majd Ceglédi Rudolf, Zenta község polgármestere mondott köszöntőt.

Bővebben >>

Támogatások energiatakarékosságra

Zenta nyertes pályázatai

Sikeresen szerepelt Zenta község a tartományi energetikai titkárság minap lezárult pályázatán. A városi közvilágítás és a tornyosi iskola fűtésének átalakítására odaítélt vissza nem térítendő támogatásokról szóló szerződést pénteken írták alá a Tartományi Képviselőházban a titkárság energiaügyekkel foglalkozó rendezvényének zárónapján.

Bővebben >>

Folytatódik a mellrákszűrésre irányuló program

Zentán az elmúlt közel két év folyamán összesen mintegy 1500 nő vett részt abban a mellrákszűrésre irányuló programban, amit a helybeli egészségügyi intézmények a helyi önkormányzattal és a nagykikindai Közegészségügyi Intézettel karöltve valósítanak meg, hangsúlyozták a program illetékesei zentai sajtótájékoztatójukon, amelyen beszámoltak az eddigi eredményekről is.

Bővebben >>

Az 1956-os forradalom évfordulójára emlékeztek Zentán

Az 1956-os forradalom évfordulójára emlékezve Magyarok a Kárpát-medencében címmel rendezek ma alkalmi műsort a zentai Művelődési Ház nagytermében. A rendezvény kezdetén Kormányos Katona Gyöngyi, a községi tanács oktatással és művelődéssel megbízott tagja köszöntötte az emlékező közösséget, majd Ceglédi Rudolf, Zenta község polgármestere mondott alkalmi beszédet.

Bővebben >>

A tartományi kormány támogatja a munkahelyteremtést

Ma délelőtt Zentára látogatott Miroslav Vasin tartományi gazdasági, munkaügyi, foglalkoztatási és nemek egyenlőségéért felelős titkár, aki a Tisza Automotive vállalat számára nyújtandó tartományi támogatás lehetőségéről folytatott megbeszéléseket.

Bővebben >>

Új ablakokat és ajtókat kapott a Margaréta óvoda

Új ablakokat és ajtókat kapott a zentai Hófehérke Óvoda Margaréta épülete, amelyen a nyílászárók cseréjére az épület energiahatékonyságának növelése érdekében került sor -- hangsúlyozták az óvodában tett mai látogatásuk során az önkormányzat illetékesei. 

Bővebben >>

Sár helyett aszfalt Tornyoson

A tornyosi Petőfi Sándor utca lakóinak régi álma vált valóra a napokban, amikor elkészült a szilárd útburkolat, olvasható a zentai önkormányzat közleményében, amely kitér arra is, hogy a mintegy 130 méter hosszú utcarész aszfaltozása több mint 2 millió dinárba került, amelyet az önkormányzat teljes egészében a saját forrásaiból teremtette elő.

Bővebben >>

Miként tarthatunk kutyát és macskát?

A zentai képviselő-testület rendeletet hozott a szabályokról

A zentai képviselő-testület pénteken elfogadta a kutyák és a macskák tartásának módját és feltételeit szabályozó rendeletet, amelynek néhány részletét az alábbiakban ismertetjük. Az állatjóléti és állat-egészségügyi törvénnyel összhangban meghozott határozat a házi kedvencek tartásán kívül kitér a gazdák jogaira, kötelezettségeire és felelősségére is az állatok jóléte érdekében, emellett a szabálysértési bírságokat is megszabja.

Bővebben >>

In memoriam gróf Batthyány Lajos

Gróf Batthyány Lajosra, az első felelős magyar kormány mártírhalált halt miniszterelnökére emlékeztek ma délután Zentán, a Városháza oszlopcsarnokában.

A Himnusz felcsendülését követően Juhász Attila tartományi művelődési segédtitkár mondott alkalmi beszédet, amelyben a történelmi események felidézését követően előbb Gróf Batthyány Lajos nagyságáról beszélt, majd a zentai Városháza oszlopcsarnokában hét évvel ezelőtt elhelyezett emléktábla létrehozásának fontosságára hívta fel a figyelmet.

Bővebben >>

Csata a Raičković-szobor körül

Állítanak szobrot Zentán a költőnek, de jövőre halasztották a döntést a részletekről – A zentai képviselő-testület távfűtéssel kapcsolatos témákat is megvitatott

Ha élne Stevan Raičković neves szerb költő, nem biztos, hogy büszke lenne arra, hogy a mellszobrának a felállítását javasló napirendi pont sokkal hevesebb vitát váltott ki Zenta község képviselő-testületének tegnapi ülésén, mint a fűtésidény kezdetén aktuális, már-már örökzöldnek tekinthető, a hőenergia-szolgáltatással kapcsolatos témák, amelyek közül több is szerepelt az ülés napirendjén.

Bővebben >>

Üzemavatások Adán és Zentán

Aleksandar Vučić szerb kormányfő és Pásztor István, a vajdasági parlament elnöke kedden Adán megtekintették LPO precíziós öntödében a termelést, majd részt vettek a cég új, fémmegmunkáló üzemcsarnokának ünnepélyes átadásán, amely 5 millió dolláros beruházás eredményeként jött létre.

Bővebben >>

Zentai diákok Gödöllőn

A zentai önkormányzat az elmúlt hétvégén egy élményekben gazdag, és feledhetetlen kirándulással jutalmazta meg a község Vuk-díjas diákjait. A mintegy 45 fiatal a kísérőtanárokkal együtt szombat hajnalban utazott el Gödöllőre, hogy megismerkedjenek a Pest megyében lévő város nevezetességeivel. 

Bővebben >>

Újabb felújítások a Stevan Sremac Általános Iskolában

Zenta község területén folyamatos felújításra és korszerűsítésre szorulnak az oktatási intézmények épületei. A helyi önkormányzat támogatásával a napokban kezdődött meg a Stevan Sremac Általános Iskola központi épülete külső homlokzatának felújítása, amelynek munkálataival még a tél beállta előtt szeretnének végezni az illetékesek.

Bővebben >>

Kerékpározást népszerűsítő akció Zentán

Zentán ma délelőtt tartották meg a Zenta Tour elnevezésű kerékpártúrát, amely iránt a kedvezőtlen időjárás ellenére is igen nagy volt az érdeklődés. A Zentai Ifjúsági Szervezet és a Locator Város- és Környezetvédő Egyesület által életre hívott túrát az Európai Mobilitási Héthez és a nemzetközi autómentes naphoz kapcsolódóan szervezték meg.

Bővebben >>

Kerékpáros parádé Zentán

Vasárnap, a délelőtti órákban a városra zúduló felhőszakadás sem vethetett gátat Zenta központjában a Zentai Ifjúsági Szervezet Autómentes napjának, amelynek keretében mintegy 150 helybéli és környékbeli kerékpáros kerekezett végig a város utcáin, majd vett részt a szervezett programokban.

Bővebben >>

Még egy tagozat magyar nyelven

Még egy tagozat magyar nyelven

Több hónapnyi kemény munka után mégiscsak sikerült elérni, hogy a Zentai Gimnáziumban két általános szakot indítsanak magyar nyelven – nyilatkozta lapunknak Vicsek Annamária, a Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági képviselője. 

Bővebben >>

Nem mosta el az eső az ünnepet

Az égiek az idén nem igazán kedveztek a Zenta napját ünneplőknek, de ettől függetlenül, kisebb változtatásokkal ugyan, de minden lényegesebb rendezvényt megtartottak az elmúlt hétvégén lezajlott rendezvénysorozat keretében.

Bővebben >>

Az ember csatája: Sikeres színházi bemutató Zentán

Nagy sikerrel mutatta be szombat este Zentán legújabb előadását a Zentai Magyar Kamaraszínház társulata, amelynek tagjai Az ember csatája című produkciójukat az előzetesen meghirdetettől eltérően technikai okok miatt nem a város főterén felállított nagyszínpadon, hanem a Művelődési Ház színpadán mutatták be.

Bővebben >>

Tájfutó versenyt tartottak Zentán

Sporttal a drog ellen! Ez volt a mottója a ma délelőtt megtartott I. Zenta Kupa elnevezésű tájfutó versenynek, amelyet a városnapi rendezvénysorozat keretében szervezett meg a Zentai Rendőrség Független Szakszervezete.

Bővebben >>

Kiváló hangulatú Budapest Bár-koncert Zentán

A szemerkélő eső ellenére is rendkívül sokan kísérték figyelemmel a zentai városnapi rendezvénysorozat keretében a népszerű magyarországi Budapest Bár együttes koncertjét a város főterén felállított nagyszínpad előtt.

Bővebben >>

Jövőbe vetett hit és összefogás

Zentán a városnapi rendezvények keretében átadták az elismeréseket – Díszkivilágításban pompázik a százéves városháza

Szerda este ünnepi színeket öltött magára Zenta, s ahogyan Ceglédi Rudolf, a község polgármestere ünnepi beszédében kiemelte: az előző évekhez hasonlóan ezúttal is a bizakodás, a jövőbe vetett hit és az összefogás ereje hatja át a városnapi ünnepséget.

Bővebben >>

Átadták a község idei elismeréseit

Zenta község legrangosabb elismeréseit, a díszpolgári és a mecénási címet, a Pro Urbe és a Iuventus Pro Urbe díjakat, valamint a polgármesteri köszönőleveleket is átadták az azokat kiérdemlő személyeknek és intézményeknek a községi képviselő-testület ma délelőtti városnapi díszülésén.

Bővebben >>

Megkezdődött Zenta ünnepe

Zentán megkezdődött a városnapi ünnepségsorozat, amely szeptember 14-éig tart. A program kezdetén, szeptember 10-én gyászmisét tartottak a Szent Mihály arkangyal templomban a zentai csata 317. évfordulója alkalmából. 

Bővebben >>

Tisztelgés a százéves Városháza épülete előtt

A zentai községnapi ünnepségsorozat keretében szeptember 10-én este nyílt meg a Városháza épületének százéves jubileuma előtt tisztelgő kiállítás, amelynek megnyitóján Ceglédi Rudolf, Zenta község polgármestere hangsúlyozta, Zentának ugyan több látványos épülete is van, mint például a Tűzoltólaktanya vagy a Royal Szálló, a legmeghatározóbb mégis a főteret uraló Városháza, amely éppen száz éve magasodik méltóságteljesen a város fölé, és állja a tovasuhanó évtizedek viharait.

Bővebben >>

Gyetvai Lajost a község díszpolgárává avatják

A zentai községi képviselő-testülete ma délelőtti rendkívüli ülésén úgy döntött, díszpolgári címet adományoz Gyetvai Lajos nyugalmazott közgazdásznak, Zenta Község Népbizottsága és Zenta község képviselő-testülete egykori elnökének, a TE-TO Cukorgyár Rt. vállalatot pedig Zenta Község mecénása címmel tünteti ki.

Bővebben >>

Sokszínű programmal ünneplik a város napját

Idén is gazdag és sokszínű programsorozattal ünneplik meg a város napját Zentán, ahol a rendezvénysorozat a szeptember 10-én, szerdán a Szent Mihály arkangyal-templomban 17 órakor kezdődő gyászmisével veszi kezdetét, amelyet a zentai csata 317. évfordulója alkalmából tartanak meg, majd a zentai Városi Múzeumban 18 órakor kezdődő Testvérvárosi kaleidoszkóp című kiállítás megnyitójával folytatódik.

Bővebben >>

Kétszáz kisdiák indult első osztályba

Zenta község területén idén összesen közel kétszáz kisdiák indult első osztályba. Az iskolakezdés alkalmából a zentai önkormányzat és a Magyar Nemzeti Tanács illetékesei ezúttal is ajándékcsomaggal lepték meg az elsősöket, ezzel kísérelve meg még emlékezetesebbé tenni számukra ezt a meghatározó jelentőségű pillanatot.

Bővebben >>

Sokszínű program a VII. Táncpanorámán

Idén is sokszínű programmal várta az érdeklődőket hétfő este Zenta főterén az Interetno Fesztiválhoz kapcsolódóan hetedik alkalommal megtartott Táncpanoráma elnevezésű rendezvény, amelynek vendégei idén Costa Rica, Észak-Ciprus és Románia néptánccsoportjainak tagjai, valamint Németh Antal, a Fölszállott a páva elnevezésű televíziós tehetségkutató műsorban rendkívül sikeresen szerepelt zentai szólótáncos volt, akik közül valamennyien kiváló hangulatú és rendkívül látványos produkciókkal lepték meg a zentai közönséget.

Bővebben >>

Októberben adják át a zentai sportcsarnokot

A szabadkai Javornik cég munkásai a kiadós csapadék miatt mintegy két héten keresztül szüneteltették a munkálatokat a zentai sportcsarnok területén, de az elmúlt héten már folytatták a csatornázást, a vízvezeték és parkolóhely kiépítését – számolt be a fejleményekről Varga Viktor gazdaságfejlesztéssel, mezőgazdasággal és környezetvédelemmel megbízott zentai tanácstag, s elmondta, hogy a heves esőzések miatt az épület körül lévő talaj nagyon felázott, és talajcserére is szükség lett volna, ha folytatják a nehéz munkagépekkel a munkát. Ez még nagyobb költségekbe verte volna az önkormányzatot, ezért szünetet tartottak. Elmondása szerint a sportcsarnokot október végén vehetik birtokukba a zentaiak.

Bővebben >>

Nem pihennek a zentai városházán

A nyári szabadságolások ellenére is zajlik az élet a zentai önkormányzatban, és számos beruházás is folyamatban van – hangzott el tegnap a városházán megtartott sajtótájékoztatón.

Bővebben >>

A Kárpát-medence kenyere Zentán

A Kárpát-medence kenyere elnevezésű rendezvénysorozat egyik állomása Zenta volt.

Szolnok városa és a Szolnok Televízió hagyományteremtő céllal 2011-ben a Nemzet Kenyere címmel indította útjára a programot, amely tavalytól a Kárpát-medence kenyere elnevezést viseli. Ennek központi eseménye a határokon átívelő összefogással készülő rekordméretű kenyér megsütése és ünnepélyes megszentelése. 

Bővebben >>

Zenta visszavár

Sikeres volt az idei I Love Zenta is

Legpontosabban talán így lehetne megfogalmazni az elmúlt hétvégén megtartott I Love Zenta fesztivál üzenetét, amelynek jegyében az idén két napon keresztül „állt a bál” a Tisza-parti kisvárosban. A második alkalommal megrendezett ünnepi forgatagra az előző évhez képest sokkal többen, több mint ezren látogattak el, köztük sokan a buli kedvéért jöttek haza Magyarországról és más európai országokból.

Bővebben >>

Japán adomány a rokkantnyugdíjasoknak

Makoto Ochiai, a Japan Tobacco International zentai dohánygyárának igazgatója és Horváth László, a Rokkantnyugdíjasok Szövetsége zentai szervezetének elnöke kedden aláírták azt a szerződést, amelynek értelmében a japán tulajdonban lévő multinacionális vállalat támogatásban részesíti annak a 80 négyzetméteres helyiségnek a felújítását és felszerelését, amelyet a későbbiekben egyfajta közösségi házként használhatnak majd az egyesület tagjai. A rokkantnyugdíjasok elöljárója szerint a helyiség rendbehozatalát követően a tagjaik közül még többen részt tudnak venni az egyesület tevékenységében, számukra is egy szebb és tartalmasabb közösségi életet tudnak majd biztosítani, és sokkal több rászorulón segíthetnek az elkövetkezőkben.

Bővebben >>

Felújítják a Népi Technika épületét

Civil összefogás eredményeképpen újítják fel a zentai Népi Technika épületét, amely összesen tizennégy szervezetnek ad otthont, amely szervezeteknek közel negyven önkéntese vesz részt a Zenta Főutcáján található épület felújítási munkálataiban. 

Bővebben >>

Zenta: Folynak a vizsgálatok a halálos balesettel kapcsolatban

Továbbra is folyamatban vannak a vizsgálatok a Zentán, az épülő sportcsarnoknál hétfő délután történt halálos kimenetelű munkabaleset kapcsán, tudtuk meg Borbély Ferenctől, Zenta község alpolgármesterétől, aki elmondta, a vizsgálatok lezárulásáig nem folytatódnak az építkezéssel kapcsolatos munkálatok. 

Bővebben >>

Tizennyolc gyakornok Zentán

A zentai Városházán ma délelőtt írták alá az idei gyakornoki programmal kapcsolatos szerződéseket. Ebben a ciklusban tizenkét középiskolai végzettséggel, valamint hat egyetemi végzettséggel rendelkező fiatal kap lehetőséget arra, hogy letöltse gyakornoki idejét. 

Bővebben >>

Jól eladták az egykori kendergyárat

Módosította a költségvetést a zentai képviselő-testület

A zentai községi képviselő-testület tegnapi ülésének középpontjában ezúttal is pénzügyi kérdések szerepeltek, a képviselők ugyanis a község költségvetésének a módosítását és a büdzsé elmúlt félévi megvalósulásáról szóló jelentést is megvitatták. Az idei költségvetésnek a januártól júniusig terjedő időszakban történt megvalósítása kapcsán többek között elhangzott, hogy a folyó bevételt és az előző évről áthozott eszközök összegét mintegy 896 millió dinárban határozták meg a múlt év végén, ebből pedig összesen 397,5 millió dinár jött be, ami valamivel több, mint 44 százalékos megvalósítást jelent. A jövedelmek egyik legfontosabb tételeként az egykori kendergyár területének az eladását jelölték meg, amelyet a 30 millió dináros tervezett ár helyett kevés híján 43 millió dinárért sikerült értékesíteni.

Bővebben >>

Felújítások a zentai Emlékiskolában

Megújult illemhelyek várják majd a tanulókat szeptembertől a zentai Emlékiskolában, ahol a zentai önkormányzat támogatásának köszönhetően kerülhetett sor az intézmény toalettjeinek felújítására, jelentették be mai zentai sajtótájékoztatójukon az intézmény és az önkormányzat illetékesei.

Bővebben >>

A játéktáborban a játék a lényeg

Augusztus elején szerb nyelvi tábor is indul Zentán

Zentán a Tisza-part–Alvég helyi közösségben tegnap játéktábor kezdődött. Az egyhetes kikapcsolódást a helybeli Legenda civil szervezet és a HR Tréning Oktatási Központ szervezte, immár tizedik alkalommal. 

Bővebben >>

Félmilliárd dinár kellene

Pénzhiánnyal küszködik a Kertek helyi közösség (is) – Sportnapot tartottak a hétvégén

Mintegy százan vettek részt a zentai Kertek helyi közösség idei sportnapján. Amíg a Thurzó Lajos Általános Iskola előtti füves pályán hat futballcsapat mérkőzött meg egymással, addig a kerület udvarában a szebbik nem képviselői dartsban versenyeztek egymással, ezenkívül sakkversenyt is rendeztek.

Bővebben >>

Véget ért a VII. MAdT

Sikeresnek értékelik a szervezők, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség illetékesei az idei, sorrendben hetedik Vajdasági Magyar Amatőr és Diákszínjátszók Táborát, amely vasárnap délután nagyszabású gálaműsorral zárult a zentai Művelődési Házban, ahol a résztvevők bemutatták a nagyközönségnek is, mivel foglalkoztak az elmúlt egy hét során a MAdT-ban.

Bővebben >>

Tegyük rendbe környezetünket!

A zentai közigazgatási hivatal illetékes osztálya felhívja a lakosság figyelmét, hogy a zöld közterületekről szóló rendelet alapján a fák ágai a zöld közterületeken nem zavarhatják a közlekedést és a közlekedési jelek láthatóságát. Az utcákról, a községi és a kategorizálatlan utakról szóló rendelet alapján pedig a kerítéseket úgy kell elhelyezni, illetve a fákat és más növényeket ültetni, hogy azok ne zavarják a közút áttekinthetőségét és ne veszélyeztessék a közlekedésbiztonságot.

Bővebben >>

Járda- és útjavítás

A helyi járulékból megmaradt pénzt költik a zentai Tisza-part–Alvég helyi közösségben

Zentán a Tisza-part–Alvég helyi közösségben idén abból a pénzből gazdálkodnak, ami még tavalyról maradt a helyi járulékból. Vatai Zsuzsanna, a helyi közösség titkára elmondta, hogy tavaly minden közbeszerzésnél előnyösebb szerződést kötöttek a tervezettnél, így megmaradt egymillió dinárjuk, és azt most költik el.

Bővebben >>

Sikeres volt a felsőhegyi aratóünnep

Tartományunk minden tájáról és Magyarországról is mintegy 40 aratócsapat vett részt a 13. Kárpát-medencei és az 54. felsőhegyi aratóünnepségen, illetve versenyen. Tegnap délelőtt – a hagyományokhoz híven – az aratócsapatok Felsőhegy központjából vonultak ki az oromparti Kerekszék lejárónál lévő versenyparcellákhoz. Az aratóünnepség a Magyar Lóránt diakónus vezette hálaadó szertartással kezdődött, majd pedig Ősz Szabó Imre, a rendezvény főszervezője és Ceglédi Rudolf, Zenta község polgármestere, Fazekas Sándor magyarországi vidékfejlesztési miniszter nevében dr. Torda Márta, a minisztérium főosztályvezető-helyettese és Juhász Attila, a Köztársasági Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Minisztérium államtitkára köszöntötte az egybegyűlteket.

Bővebben >>

Télig elkészülhet a sportcsarnok

A zentai Népkertben elkezdődött a sportcsarnok parkolójának a kiépítése és környezetének rendezése. Ezzel egyidejűleg kiépítik az ivóvízhálózatát és a szennyvízelvezető rendszert is, majd sor kerül a vizesblokkok és a tűzvédelmi rendszerek beépítésére.

Bővebben >>

Véget ért a II. Tiszavirág Fesztivál

Nagy érdeklődés mellett zárult szombaton este Zentán a II. Tiszavirág Fesztivál, amelynek programjaira idén is sokan voltak kíváncsiak, különösen a rendezvény leglátványosabb programpontjára, a hajós fáklyás felvonulásra.

Bővebben >>

Sokszínű programmal indult a Tiszavirág Fesztivál

Kiváló hangulatban kezdődött meg péntek délután Zentán a II. Tiszavirág Fesztivál, amely már a nyitónapon is sokszínű programokkal, valamint hangulatos borutcával és kézműves vásárral várta az érdeklődőket. A Tisza-part sétányon felállított színpadon elsőként a Sarkantyú tamburazenekar lépett a közönség elé, amelynek tagjai főként a Tiszához kapcsolódó népdalokat, illetve katonadalokat adtak elő. Őket a Zentai Fúvószenekar követte, amelynek tagjai klasszikus fúvószenekari szerzemények előadásával arattak osztatlan sikert az egybegyűltek körében. Az esti órákban előbb a Funky Boys formáció, majd a Band Recycle Bean együttes lépett színpadra, majd a nyitónap programját retro parti zárta.

Bővebben >>

Pénzt osztottak a civileknek

A zentai önkormányzat az idén 3 233 000 dinárt osztott szét a községben működő civil szervezetek projektumaira kiírt pályázaton. Ebből az összegből a szociális védelem területén működő civilek projektumaira 1 050 000 dinárt különítettek el. A pályázatokat elbíráló bizottság tagjai Barsi Márta (elnök), Fodor Veronika, Hevér Éva és Bata Tamás (civil megfigyelő) voltak. A pályázaton sikeresen szereplő egyesületek listájáról mazsolázva kitűnik, hogy a legnagyobb összeget, 75 000 dinárt a „kül- és belföldi rokkantszervezetekkel kialakított baráti kapcsolatok támogatására” a Zenta Községi Munkarokkantak Egyesülete tudhatja magáénak. A Petra Egyesület „Vigyázat, kamaszveszély!” elnevezésű projektuma 70 000 dinárt szerzett az előirányzott keretből, a Zentai Cukorbetegek Egyesülete pedig 61 500 dinárt az „Édes alma vagy-e?” elnevezésű projektumáért. A szociális védelemmel foglalkozó egyesületek közül a legalacsonyabb, 24 000 dináros összeget a Kéz a Kézben civil szervezet kapta a környező településeken élő, fogyatékost nevelő családokkal való kapcsolatépítésre és tapasztalatcserére.

Bővebben >>

Nagytakarítás volt Zentán

Szombaton Zentán városi nagytakarítási akciót tartottak. A Tisztább Zentáért nevet viselő rendezvényt a közigazgatási hivatal kommunális osztályának környezetvédelmi alosztálya szervezte. Az akcióban összesen 450 ember vett részt, voltak közöttük városházai dolgozók, civil szervezetek tagjai, magánszemélyek, helyi közösségi tagok és közvállalatok alkalmazottai. 

Bővebben >>

Új tűzoltókocsi van kilátásban Zentán

A Zenta községben sikeresen működő vállalatok segítségével egy korszerű, Mahindra típusú terepjáró tűzoltókocsit szeretne vásárolni a Zentai Önkéntes Tűzoltó-egyesület. E célból a minap a zentai tűzoltólaktanyában egy olyan bemutatót szerveztek, amelyen a horgosi tűzoltók által használt kocsit mutatták be a zentai cégeknek és az önkormányzat képviselőinek. 

Bővebben >>

Új járművet kapott a Zentai Gimnázium

Ma délelőtt ünnepélyes keretek között adták át a Zentai Gimnázium illetékeseinek azt az új mikrobuszt, amelyet Zenta község önkormányzata vásárolt az intézmény számára annak érdekében, hogy ezáltal is biztonságosabb utaztatási lehetőségeket biztosítsanak a középiskola tanulói számára.

Bővebben >>

Huszonkilencmillió környezetvédelemre Zentán

A zentai önkormányzat a 2014-es évben összesen 29 millió dinárt szándékozik fordítani a község környezetvédelmi programjának megvalósítására, azzal, hogy prioritásként a középületek nyílászáróinak lecserélését tűzték ki célul, amelyre 8, 8 millió dinárt különítenek el a környezetvédelmi alapból, de úgyszintén a prioritások közt szerepel a regionális hulladéklerakó telep kiépítésének támogatása is – nyilatkozta Suhajda Izabella, az önkormányzat környezetvédelmi felügyelője. Ez a létesítmény egyébként a tervek szerint 2017-ben készül el Orom és Békova (Bikovo) között, s ezt követően Zentáról is oda szállítják majd a szemetet.

Bővebben >>

Jubileumot ünnepelt a Kálmány Lajos Népmesemondó Verseny

Öt kategóriában csaknem hetven mesemondó versengett Zentán a XX. Kálmány Lajos Népmesemondó Verseny vajdasági döntőjén.

A rendezvény megnyitóünnepségén átadták a vetélkedősorozathoz kapcsolódó meseillusztráló pályázat díjat is, amelyen az óvodások mezőnyében az első helyezést Gyura Blanka, Polgár Blanka és Zsoldos Csenge, a második helyezést Sípos Valentina, Kovács Dobák Heléna, valamint a középső és nagycsoportos óvodások, a harmadik helyezést pedig Borsos Leon, Sörös Adrián, Gavrilov Viktor, Omerović Ivor, Csupák Alex, Bózsó Lara, Halász Nikolette Blesić Hajnalka és Besze Szofija közös alkotása érdemelte ki. A kisiskolások között az első díjat a felsőhegyi Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola második és harmadik osztályos tanulói, a másodikat Stantić Barbara, a harmadikat pedig Barát Fruzsina munkája kapta, a felsősök között pedig Balley Ingrid alkotását különdíjjal jutalmazta a zsűri, amelynek tagjai Balla Ákos képzőművészet szakos tanár, Bencz Arsenović Gabriella zenetanárnő és Mezei Erzsébet grafikusművész voltak.

Bővebben >>

Zentán koncertezett Varnus Xavér

Különleges hangulatú hangversennyel lepte meg a zentai közönséget ma délután a helyi Jézus Szíve templomban a neves magyarországi orgonaművész, Varnus Xavér, aki virtuóz játékával teljesen elbűvölte az egybegyűlteket, maradandó élményt szerezve számukra.

Bővebben >>

Gödöllő is segít az árvízkárosultaknak

Zenta és Gödöllő már huzamosabb ideje gyümölcsöző testvértelepülési kapcsolatot ápol. A két város számos közös megmozdulást jegyez, és a bajban sem hagyják cserben egymást, amit a legutóbbi akció is bizonyít.  

Bővebben >>

Egy perc eget rengető csend

Mivel az idei évben a rendkívüli helyzet miatt középiskolásaink nem tudtak részt venni a hagyományos Ballagók tánca elnevezésű eseményen, helyette 2014. május 30-án több városban támogató rendezvénnyel fejezték ki együttérzésüket az árvíz sújtotta polgártársaink iránt.

Bővebben >>

Mintavétel a termálkútból

A szabadkai Közegészségügyi Intézet szakemberei vízmintát vettek Zentán a tavalyi év folyamán kifúrt termálkútból. A kút legalizálásához minden évszakban, vagyis az idén négyszer kell elvégezni ezt a vizsgálatot. 

Bővebben >>

Bicikliutak épülhetnek tartományi pénzből

A Tartományi Gazdasági, Foglalkoztatási és Nemi Egyenjogúsági Titkárság tavalyi pályázatának köszönhetően Zentán két oktatási intézmény, a Szép utcai óvoda és a Thurzó Lajos Általános Iskola környékén sebességmérő berendezéseket helyeztek el. 

Bővebben >>

Közel tízmillió a mezőgazdaság fejlesztésére

Zentán közel tízmillió dinárral támogatja majd az önkormányzat a községbeli mezőgazdaság fejlesztését. A községi képviselő-testület ma megtartott ülésén ugyanis egyéb határozatok mellett a képviselők elfogadták a mezőgazdaságnak fejlesztésére vonatkozó akciótervet is.

Bővebben >>

Zentán is gyűjtik az adományokat az árvízkárosultaknak

Zenta község területén az elmúlt napok során lezúdult nagy mennyiségű csapadék nem okozott különösebb problémákat, egyrészt annak köszönhetően, hogy az elmúlt évek során igyekeztek megfelelőképpen karban tartani a felszíni vízelvezető-rendszert, másrészt pedig annak, hogy mivel a csapadék nem hirtelen zúdult le, hanem folyamatosan esett, a kanalizációs hálózat el tudta azt vezetni, hangsúlyozta Nagy Zoltán, a községi tanács kommunális ügyekkel megbízott tagja, aki elmondta, ugyan voltak olyan helyek, ahol megállt a víz, és kisebb problémákat okozott, de lakóházak szerencsére nem kerültek veszélybe. Hozzátette, amennyiben bárki bármilyen problémát észlel, azt mielőbb jelentse be az önkormányzat, illetve a helyi Kommunális-lakásgazdálkodási Közvállalat illetékes szerveinél.

Bővebben >>

Kányádi Sándort köszöntötték Zentán

A neves költőt, Kányádi Sándort köszöntötték nyolcvanötödik születésnapja alkalmából az Énekelt Versek XIX. Zentai Fesztiváljának gálaműsorán, amelyet ma este tartottak meg a zentai Művelődési Házban. 

Bővebben >>

Átadták a Zentai Gimnázium felújított tornatermét

Ünnepélyes keretek között adták át rendeltetésének ma délután a Zentai Gimnázium felújított tornatermét, amelyet a gimnázium tanulói mellett a Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola, valamint az Egészségügyi Középiskola tanulói is nap mint nap használnak.

Az épület nyílászáróinak cseréje mellett sor került a terem belső felújítására is, emellett számos sportszerrel is gazdagodott a három iskola. A felújításhoz szükséges pénzeszközöket a zentai TE-TO Cukorgyár Rt. biztosította az intézmények számára.

Bővebben >>

Kőolajat keresnek Zentán is

Informálódni a helyi közösségekben lehet

A hónap második felében Zentán, a város területén is elkezdik a 3D-s szeizmikus kutatásokat.

Varga Viktor, Zenta község tanácsának gazdaságfejlesztéssel, mezőgazdasággal és környezetvédelemmel megbízott tagja elmondta, hogy ezeket a szeizmikus vizsgálatokat már Tornyoson, Bogarason és Felsőhegyen, a mezőgazdasági és a lakott területen egyaránt elvégezték, és a falvak polgáraitól ez idáig nem érkezett kárbejelentés.

Bővebben >>

Kevesebb diák iratkozhat a zentai középiskolákba

Összesen nyolcvannégy diákkal kevesebb kezdheti majd meg a tanulmányait szeptemberben a zentai középiskolákban, ugyanis az illetékes minisztérium a Zentai Gimnázium számára a tervezettnél hárommal, a Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola számára pedig eggyel kevesebb tagozat megnyitását hagyta jóvá, hangsúlyozta mai zentai sajtótájékoztatóján Kormányos Katona Gyöngyi, a községi tanács oktatási és művelődési ügyekkel megbízott tagja, aki elmondta, a következő tanévben az iratkozási terv alapján a gimnáziumban egy magyar általános gimnáziumi tagozat, egy magyar társadalmi tagozat, egy szerb általános tagozat és egy szerb társadalmi tagozat megnyitását engedélyezték, nem hagyták viszont jóvá a második általános tagozatot magyar nyelven, a két tannyelvű természettudományi-matematikai tagozatot magyar-angol és szerb-angol nyelven, ami azt jelenti, hogy ősztől a tervezettnél hatvan diákkal kevesebb iratkozhat majd be a gimnáziumba.

Bővebben >>

BIRKANYÍRÓ ÉS BIRKAPÖRKÖLT-FŐZŐ VERSENY – ZENTA

Az idén is nagy volt a dínomdánom

Az előző évhez hasonlóan az idén is ezres tömegeket vonzott a zentai vásártérre a vasárnap megrendezett 13. birkanyíró és birkapörkölt-főző verseny. A főzőversenyen részt vevők bográcsai alatt már reggel tüzek gyúltak, hogy a déli órákra elkészüljenek a finomabbnál finomabb ételek, amelyeket ezúttal is rangos mesterszakácsok bíráltak el. A gasztronómiai megmérettetésre egyébként nemcsak Zentáról, illetve a környező községekből érkeztek vállalkozó kedvű szakácsok, hanem magyarországi, erdélyi és felvidéki vendégei is voltak a reggeltől estig tartó dínomdánomnak.

Bővebben >>

A holokauszt áldozatainak emléke előtt tisztelegtek

A zentai zsidók deportálásának hetvenedik évfordulója alkalmából a zsidóüldözés éveiben elhurcolt és kiirtott vértanúkra emlékeztek ma délután a zentai Zsidó temetőben, ahol előbb Pejin Attila történész köszöntötte a megjelenteket, majd Ceglédi Rudolf, Zenta község polgármestere mondott alkalmi beszédet, amelyben a felelősségteljes viszonyulás és a jövő felé tekintés fontosságára hívta fel a figyelmet.

Bővebben >>

Harminchárom munkaadó, kétszázhúsz munkahely az állásbörzén

Tizedik alkalommal szervezett állásbörzét ma délelőtt Zentán a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat és a helyi önkormányzat. Az idei állásbörzén harminchárom munkaadó összesen mintegy kétszázhúsz munkahelyet kínált az érdeklődőknek.

Az állásbörzén Jelena Mitrović, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat nagykikindai kirendeltségének igazgatója hangsúlyozta, mivel az elmúlt évek tapasztalatai rendkívül pozitívak, hiszen a tavalyi állásbörzén például a munkaadók által kínált álláslehetőségek hetvenhat százalékát betöltötték, a továbbiakban is folytatni kell az ehhez hasonló rendezvények megszervezését, hiszen azok jelentős szerepet töltenek be a munkanélküliség csökkentésében.

Bővebben >>

Németh Antalt fogadták az önkormányzat vezetői

Zentán az önkormányzat illetékesei ma fogadták a Fölszállott a páva elnevezésű népzenei tehetségkutató műsorban nagy sikerrel szerepelt, ám a további küzdelmektől az elmúlt hétvégén búcsúzott zentai szólótáncost, Németh Antalt. 

Bővebben >>

Húsvéti ajándék a sérült személyeknek

Ceglédi Rudolf, Zenta község polgármestere ellátogatott a Kéz a Kézben Értelmi Fogyatékosok és Segítőik Civil Szervezetéhez, ahol a húsvéti ünnepek alkalmából az egyesület gondozottjainak átadta a Zenta testvérvárosa, Gödöllő által adományozott ajándékcsomagokat.

Bővebben >>

Meghosszabbítják a fűtési idényt

Zenta község önkormányzata, az Elgas közvállalat és a cukorgyár értesíti a polgárokat, hogy a rossz időjárásra való tekintettel meghosszabbítják a fűtési idényt, így a húsvéti ünnepekre sem maradnak hidegek a radiátorok.

Bővebben >>

Aki fát ültet, hisz a jövőben

Az idén rózsakert helyett keskenylevelű kőrist ültettek a 2013-ban született zentai újszülötteknek

A tavalyi év folyamán Zenta község területén született gyermekek előtt tisztelegtek a zentaiak szombaton a Népkert játszóterén megrendezett alkalmi ünnepségen, amelynek keretében egy keskenylevelű kőrist ültettek el a 2013-as csecsemők szimbólumaként. A rendezvényen Ceglédi Rudolf, a község polgármestere üdvözölte az igencsak szép számban összegyűlt közönséget.

Bővebben >>

Közlekedési verseny volt Zentán

Szombaton a kora reggeli órákban egyfajta közlekedési csomóponttá alakult át zentai Népkert játszóterén kiépített gyakorlópálya, ugyanis ekkor rendezték meg a zentai általános iskolások felsős diákjainak körzeti közlekedési versenyét. A Zentai Autó-motor Klubbal karöltve az idén 45. alkalommal megrendezett megmérettetésen mintegy negyven diák tett elméletben és gyakorlatban is tanúbizonyságot a közlekedési szabályok ismeretéről, illetve a kerékpározás közbeni ügyességéről. Az ünnepélyes megnyitót követően a diákok egy része a KRESZ-tesztlapok kitöltésével kezdte meg a versengést, míg mások rögtön a mély vízben találták magukat, és jelzőlámpákkal, útkereszteződésekkel és közlekedési jelzőtáblákkal megnehezített gyakorlópályán kellett helytállniuk, lehetőleg minél kevesebb közlekedési szabálysértést elkövetve. Azoknak sem volt könnyebb dolguk, akik az ügyességi pályán kezdték meg a versenyzést, mivel a szervezők által kirótt feladatok cseppet sem bizonyultak könnyűnek.

Bővebben >>

Új ügyfélfogadó rendszer a zentai Városházán

Korszerű elektronikus bejelentkező és ügyfélhívó rendszerrel bővült a zentai Községi Közigazgatási Hivatal ügyfélfogadó irodája, ami nagymértékben csökkentheti majd az ügyintézés időtartamát a lakosság számára, jelentették be a zentai önkormányzat mai sajtótájékoztatóján.

Bővebben >>

ZENTAI KÖZSÉGI KÉPVISELŐ-TESTÜLET

Elfogadták a foglalkoztatási akciótervetZentán idén a foglalkoztatási akcióterv értelmében 12 millió dinárt fordítanak majd a foglalkoztatás serkentésére. Az akciótervet a községi képviselő-testület tegnapi, 24. ülésén fogadták el. 

Bővebben >>

Adóbevallás áprilisban is

A zentai adóhatóság felszólítja a községben élőket, hogy kötelességük benyújtani a vagyonadó megállapítására szolgáló, és a község területén található ingatlanjaikra (a mezőgazdasági területek kivételével) vonatkozó adóbevallást, amennyiben ezt a tavalyi év december 31-ig elmulasztották megtenni, vagy pedig az adatok helyesbítésének céljából módosított adóbevallást kívánnak benyújtani.

Bővebben >>

A zentaiak is jelentsék be a károkat!

A szerbiai NIS kőolajipari társaság Zenta község területén is megkezdte a földtani-szeizmológiai kutatásokat. Azokon a településeken, ahol folynak a munkálatok, az érintettek máris bejelenthetik az esetleges károkat. 

Bővebben >>

Ablakcsere a felsőhegyi általános iskolában

A felsőhegyi Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskolában a napokban fejeződik be a nyílászárók cseréje. A közel egymillió dináros beruházás a zentai önkormányzat támogatásával valósult meg, amelynek képviselői, Ceglédi Rudolf polgármester és Kormányos Katona Gyöngyi, a községi tanács oktatási és művelődési ügyekkel megbízott tagja ma Sárosi Gabriellával, a Stevan Sremac Általános Iskola igazgatónőjével együtt megtekintették a munkálatok állását.

Bővebben >>

A forradalomra és szabadságharcra emlékeztek Zentán

– Ha megkérdezünk egy magyart itt, vagy a világ bármely részén, hogy melyik a magyarság legnagyobb nemzeti ünnepe, a válaszadók legnagyobb része gondolkodás nélkül azt fogja felelni, március 15. Március 15. olyan ünnepe a válaszadók legnagyobb része gondolkodás nélkül azt foga felelni, március 15. Március 15. olyan ünnep, amellyel valamilyen módon minden korosztály, minden társadalmi réteg azonosulni tud – hangsúlyozta az 1848–49-es magyar forradalom és szabadságharc áldozatainak a zentai Felsővárosi köztemetőben található emléksírhelyénél mondott alkalmi beszédében Pataki Tibor történész...

Bővebben >>

In memoriam gróf Batthyány Lajos

Batthyány Lajos grófra, az első felelős magyar kormány miniszterelnökére emlékeztek ma délben a zentai Városháza oszlopcsarnokában, ahol az In memoriam gróf Batthyány Lajos címet viselő rendezvény keretében megkoszorúzták Batthyány Lajos gróf emléktábláját, valamint megemlékeztek az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc áldozatairól.

Bővebben >>

Szekfű György honvédhadnagyra emlékeztek Zentán

Szekfű György honvédhadnagyra emlékeztek ma délelőtt Zentán, a Felsővárosi köztemetőben az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából. A megemlékezés kezdetén a hódmezővásárhelyi Németh László Gimnázium diákjai adtak alkalmi műsort, majd az egybegyűltek Szekfű György honvédhadnagynak az 1848/49-es forradalomban és szabadságharcban betöltött szerepét idézték fel, hangsúlyozva, Szekfű György alig 17 éves volt, amikor csatlakozott a honvédsereghez, ahol előbb Perczel Mór, majd Guyon Richárd tábornokok seregében szolgált.

Bővebben >>

Ünnepeink nemcsak erőt adnak, hanem fel is emelnek minket

– Ünnepeink nem csak erőt adnak és irányt mutatnak, de fel is emelnek minket. Olyan események ezek, amelyek nemzetté kovácsolják a népet. A népből akkor lesz nemzet, ha vállalja a múltját, hisz a hagyományaiban és az értékeiben, gondosan megőrzi és továbbadja azokat – hangsúlyozta az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc tiszteletére a zentai Művelődési Házban Zúg március címmel megtartott ünnepségen Ceglédi Rudolf, Zenta község polgármestere, 

Bővebben >>

Új munkahelyek létesülnek Zentán

Csaknem százhúsz új munkahely létesülhet a következő hónapok során Zentán, ahol a Tisza Cipő csoporthoz tartozó vállalat a tervek szerint rövidesen megkezdi az autóipari alkatrészek gyártását, jelentették be a zentai önkormányzat mai sajtótájékoztatóján.

Bővebben >>

Újabb színfolt Zenta gazdasági palettáján

Még a múlt év végén kezdték el rebesgetni Zentán, hogy egy újabb komoly vállalattal bővül a község gazdasági kínálata. Nem zörög a haraszt, ha nem fújja a szél, így a városban terjedő pletykák is igaznak bizonyultak, s előreláthatóan májusban beindul a termelés a magyarországi Tisza Cipő Csoport vajdasági üzemében, amely a svéd Volvo és az amerikai LEAR Co. megbízásából a legújabb autómodellekbe kerülő, úgynevezett kábelkorbácsokat fog majd gyártani. A magyarországi vállalatcsoport zentai befektetéséről Hladinec Péterrel, a Tisza Cipő Zrt. vezérigazgatójával beszélgettünk.

Bővebben >>

Sóti Ferenc maradt a Zentai Gazdakör elnöke

Vasárnap délelőtt, a zentai Városháza dísztermében rendezték meg a Zentai Gazdakör éves közgyűlését. Az összejövetelen a tavalyi évről szóló beszámolókon, illetve a szervezet idei terveinek az ecsetelésén kívül tisztújításra is sor került.

Bővebben >>

Nem történtek visszaélések

Zentán sem a gázszolgáltatás, sem a távfűtés-szolgáltatás tekintetében nem történtek törvénysértések vagy visszaélések a decemberi számlákkal kapcsolatban, állította meg az a helyi önkormányzat által megalakított bizottság, amelynek feladata a beérkező panaszokban jelzett esetleges visszaélések kivizsgálása volt. 

Bővebben >>

Hagyományaink Ünnepe

A Zenta községbeli hagyományőrző és hagyományápoló csoportok bemutatkozóján az idén kétszázhetven fellépő és hetven kiállító vett részt

Zsúfolásig megtelt a zentai Művelődési Ház szombaton este a XVI. Hagyományaink Ünnepe elnevezésű rendezvény idején, amelyen mintegy kétszázhetven fellépő és hetven kiállító vett részt, akik a korábbi évekhez hasonlóan ezúttal is együtt tisztelegtek hagyományaink előtt, ugyanis a rendezvény fontos célja, hogy hozzájáruljon a Zenta községbeli hagyományőrző és hagyományápoló csoportok fejlődéséhez, valamint a csoportok közötti kapcsolatok elmélyítéséhez is.

Bővebben >>

Zentán járt a mezőgazdasági miniszter

A szerb kormány beleegyezését adta az egyesült arab emírségekbeli Abu Dhabi Fejlesztési Alappal kötött szerződésre a százmillió dolláros hiteltámogatásra vonatkozóan, jelentette be mai zentai látogatása során Dragan Glamočić mezőgazdasági miniszter, aki hangsúlyozta, az öntözést nemzeti érdekként kell kezelni, hiszen az öntözésben rejlő lehetőségek kiaknázás nélkül nem szállhatunk versenybe az európai konkurenciával, majd hozzátette, Szerbia kormánya igen sokat dolgozik ezen célkitűzések megvalósítása érdekében.

Bővebben >>

Feljelentik a verekedőket

A zentai rendőrállomás parancsnoka a február eleji zentai verekedésről és a tavalyi év tanulságairól

A zentai rendőrállomás szabálysértési eljárást kezdeményez az ellen a 3 személy ellen, akik a hónap első hétvégéjén a hajnali órákban Zentán rátámadtak három gyanútlan kiskorúra és megverték őket – mondta el Dragan Todorović, a zentai rendőrállomás parancsnoka tegnapi sajtótájékoztatóján. Az egy nagykorú személy, és a két kiskorú, köztük egy adai rendőr fia ellen a közrendről szóló törvény 6. pontjának 4. cikkelye alapján teszik meg a feljelentést.

Todorović a jelenlévő újságíróknak megerősítette, hogy nem nemzeti alapon történt a verekedés.

Bővebben >>

Huszonöt tonna lisztet osztanak szét

Több mint huszonöt tonna lisztet osztanak szét a rászorulók között a zentai Szociális Védelmi Központ illetékesei.

A helyi önkormányzat közbenjárására a tartományi árutartalékok igazgatósága összesen 25.200 kilogramm lisztet utalt ki a központnak a község területén élő, szociálisan veszélyeztetett lakosság megsegítése érdekében.

Bővebben >>

Babalátogatóban Felsőhegyen

Ceglédi Rudolf, Zenta polgármestere tegnap meglátogatta a község első újszülöttjét, a felsőhegyi Randovics Maját és szüleit, Horváth Erikát és Randovics Norbertet, és ajándékkal köszöntötte a kis jövevényt.

Bővebben >>

Hiányosságok a tervezetben?

Ismertették Zentán a Tisza mente területrendezési tervezetét

A Tisza mentének mint különleges jelentőségű multifunkcionális ökológiai korridornak a területrendezési tervezetét – amelyet a Köztársasági Területtervezési Iroda készített el – mgr. Dragana Dundić ismertette csütörtökön a zentai városházán. A szerzők szerint a Tisza mente fejlődési szerepének meghatározása, a természetes és az ember által alkotott értékek tiszteletben tartása mellett a régió fejlesztésének érdekében készült a tervezet. A szépszámú hallgatóság közül azonban többen is úgy vélekedtek, hogy a dokumentumnak hiányosságai vannak, és ezekre rá is mutattak.

Bővebben >>

Negyvenezer euró az oktatási intézményeknek

A zentai cukorgyár ebben az évben jelentős összeggel támogatja a község oktatási intézményeit. A donációnak köszönhetően a November 11. Általános Iskolában öt tantermet újítottak fel, és hangosító berendezést vásároltak, a felsőhegyi Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola pedig nagy kapacitású kazánt kapott, amellyel megoldódik az épület és a tornaterem fűtése is.

Bővebben >>

Röviden és velősen

A zentai képviselő-testület tegnapi ülésére minden bizonnyal a rövidsége miatt emlékeznek majd a képviselők, a napirendi pontokat ugyanis bő másfél óra alatt megvitatták és elfogadták. A témák közül azt a javaslatot kell kiemelni, amely 6 hektár, 58 ár és 78 négyzetméter nagyságú parcellának az eladását teszi lehetővé a WV Biomass Operations Kft cég javára...

Bővebben >>

Csak diákok legyenek!

Zenta község általános iskoláiban fejlesztések révén szeretnék korszerűsíteni az oktatást és az iskolaépületeket

A zentai Stevan Sremac Általános Iskola épületeiben a közelmúltban több számottevő felújítást végeztek, az intézmény illetékesei azonban máris előre tekintenek. Azt mondják, a legfőbb feladat jelenleg az oktatás modernizálása, a legfőbb cél pedig az épületek nyílászáróinak cseréje. Mindezek mellett minden épületnek megvannak a maga fejlesztési tervei is.

Bővebben >>

Az 1848-49-es tragikus események áldozataira emlékeztek Zentán

Az 1849. február eleji tragikus zentai események áldozataira emlékeztek ma délelőtt Zentán, a Felsővárosi Köztemetőben, ahol az 1848–49-es magyar forradalom és szabadságharc emléksírhelyénél Tari László helytörténész mondott alkalmi beszédet, amelyben a tragikus eseményeket idézte fel, kiemelve, az 1849. február eleji események áldozatainak száma mintegy 2000-2800 között volt, akiket brutális módon végeztek ki.

Bővebben >>

Felsőoktatási tájékoztató Zentán

A Magyar Nemzeti Tanács és a Vajdasági Magyar Diákszövetség képviselői ma délelőtt a zentai Egészségügyi Középiskolában tartottak tájékoztató előadást az intézmény diákjai számára a felsőoktatási felvételikkel, az ösztöndíj-lehetőségekkel, valamint az egyetemista léttel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról.

Bővebben >>

Drágább kommunális szolgáltatások

Zentán meghozták a jövő évi költségvetést

Közvállalat kommunális szolgáltatásainak a jövő évre szóló díjjegyzékét, amely alapján a legtöbb szolgáltatás díja átlagban tíz százalékkal lesz nagyobb. A szennyvíztisztítás díja a polgárok számára 11,17 dinárról 15 dinárra emelkedik, a hulladékszállítás 2,78-ról 4 dinárra.

Bővebben >>

Szegényesen, de nem kilátástalanul

Ceglédi Rudolf, Zenta polgármestere tekint vissza az évre, és vázolja a jövő esztendei esélyeket

Gazdagnak nem nevezhető esztendőt zárt Zenta önkormányzata. Mégis mozgalmas volt az év, hiszen folytatódtak némely beruházások, másikak előkészületben vannak, s nem községbeli akadályok miatt késnek. Arra is van remény, hogy külföldi befektetők érkeznek. Hogyan tekint a múltra és miként látja a jövőt Ceglédi Rudolf, Zenta polgármestere. Erről olvashatnak az alábbiakban.

Bővebben >>

JTI: Segítségnyújtás a zentai népkonyhának

A Japan Tobacco International (JTI) vállat évek óta rendszeresen támogatja a zentai népkonyhát, hozzájárulva ezáltal zavartalan működésének biztosításához. Az idei támogatást Danilo Stojanović, a JTI zentai részlegének igazgatója munkatársai kíséretében ma adta át a népkonyhát működtető zentai Caritas illetékeseinek.

Bővebben >>

Betörés a Zentai Gimnáziumban

A hétvégén ismeretlen tettesek betörtek a Zentai Gimnázium épületébe, ahol jelentős anyagi kárt okoztak, és emellett hét naplót is elloptak. Ujházi Éva, az intézmény igazgatója az ügy kapcsán elmondta, vasárnap reggel 9 órakor értesítette az altiszt, hogy betörtek az iskolába.

Bővebben >>

Megnyílt a XI. Mikulás-napi kiállítás

Ünnepélyes keretek között nyitották meg ma délelőtt Zentán, a helyi Művelődési Házban a XI. Mikulás-napi kiállítást. A rendezvény megnyitójának kezdetén a zentai Thurzó Lajos Általános Iskola betlehemes csoportjának tagjai adták elő alkalmi előadásukat, majd a megjelent vendégeket Sóti Ferenc, a Zentai Gazdakör elnöke köszöntötte, ezt követően pedig Szabó József, a Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap igazgatója szólt az egybegyűltekhez.

Bővebben >>

A digitális írástudást népszerűsítik

A világ 140 országából másfél millió diák vesz részt a CSEdWEEK (Számítástechnikai Oktatás Hete) elnevezésű programban, amely ma veszi kezdetét, s december 15-én, vasárnap ér véget

A szerbiai magyar nyelvű iskolák közül az idén egyedül a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium csatlakozott a nemzetközi akcióhoz, amelynek célja a számítástechnika oktatásának a népszerűsítése.

Bővebben >>

Zentaiak közös karácsonya

A tavalyinál nagyobb és még hangulatosabb Karácsonyi kavalkádot tervez a zentai idegenforgalmi szervezet

Az utóbbi hetekben nagy a sürgés-forgás Zenta Község Idegenforgalmi Szervezetében: gőzerővel készülnek a Karácsonyi kavalkád nevű rendezvényükre, betlehemkészítő versenyt hirdetnek, ajándékgyűjtést szerveznek a rászoruló gyerekeknek, és még a weblapjuk is megújult.
Zenta Község Idegenforgalmi Szervezete az idén igencsak kitett magáért: júniusban a Tiszavirág Fesztivállal ajándékozta meg a várost, augusztusban a Szeretem Zentát elnevezésű rendezvényt tartotta meg, szeptemberben az önkormányzattal közösen lebonyolították az Európai Unió által támogatott testvérvárosi találkozót, most pedig már a tavaly útjára indított Karácsonyi kavalkád nevű rendezvényükre összpontosítanak. Az ünnepi hangulatot megidéző forgatag ezúttal is Zenta főterén lesz december 20-ától 24-éig

Bővebben >>

Oktatási és művelődési intézmények a kaszárnyában

Oktatási és művelődési intézmények a kaszárnyában

Ünnepélyes keretek között írták alá ma délután Zentán azokat a szerződéseket, amelyekkel a zentai önkormányzat átengedte a visszakapott kaszárnya épületének egy-egy részét a Vajdasági Magyar Művelődési Intézetnek, a zentai Történelmi Levéltárnak és a zentai Egészségügyi Középiskolának.

 

Bővebben >>

Újra napirenden a távfűtés árának emelkedése

A távfűtés árának emelése képezte a zentai önkormányzat mai sajtótájékoztatójának központi témáját, ugyanis – ahogyan arról beszámoltunk – a Vajdasági Szociáldemokrata Liga által nemrég megtartott lakossági fórumon a polgárok aláírásgyűjtésbe kezdtek, amelynek révén azt szerették volna elérni, hogy az illetékesek vonják vissza a távfűtés árának emelésére vonatkozó határozatot, teremtsék meg a rendszerről való díjmentes lekapcsolódás lehetőségét, illetve biztosítsák az érintettek számára a fűtés árának tizenkét hónapon át történő törlesztésének lehetőségét.

Bővebben >>

Zentán is döntöttek a vagyonadóról

A földadó a százszorosára növekszik

A zentai képviselő-testület tegnapi döntései közül a lakosságot leginkább a telekbérről szóló rendelet hatályon kívül helyezése, az értékcsökkenési kulcs és a vagyonadó megállapítása s ennek tükrében a község övezetekre való felosztásával kapcsolatos kérdések érintették. 

Bővebben >>

Jubileumot ünnepel a tornyosi iskola

A százéves évforduló alkalmából sokszínű programokkal várják az érdeklődőket

Nagyszabású rendezvénysorozattal ünneplik Tornyoson a helyi általános iskola centenáriumát. A programsorozat keretében szerda délelőtt helytörténeti előadás várta a vendégeket, majd a régi iskolát bemutató dokumentumokból, tárgyakból, valamint az új iskola névadójának, Tömörkény Istvánnak az életútját, munkásságát taglaló nyomtatványokból nyílt kiállítás, de egész héten át rendezvények várják az érdeklődőket.

Bővebben >>

Még 44 millió dinár a fűtéstartozás

A cukorgyár további két évig vállalja Zenta fűtését – Az Elgas kézbesíti az októberi számlákat

A zentai TE-TO Cukorgyár a fűtési idény kezdetétől már csak hőenergia-előállító, az elhasznált meleget az Elgas közvállalat fizetteti meg a fogyasztókkal. A napokban kézbesítik az első „elgászos” számlákat, amelyeken az októberi fűtés költségeit tüntették fel. A cukorgyár levette válláról a díjbeszedés nyűgös terhét, de még legalább egy-két évig bajlódni fognak az adósságok behajtásával. Amint azt Deák Teodóra, a cukorgyár vezérigazgatója elmondta, a tavalyi fűtési idény után, beleértve az előző év peres ügyeit, a zentai fogyasztók még mindig 44 millió dinárral tartoznak az elhasznált hőenergiáért.

Bővebben >>

Felsőhegy: Sikeres volt a VII. Kukoricamóva

Nagy érdeklődés mellett tartották meg a hétvégén Felsőhegyen az egykor hagyományápoló és hagyományőrző szándékkal életre hívott Kukoricamóva elnevezésű rendezvényt, amelyen minden korosztály megtalálhatta a számára megfelelő kikapcsolódási lehetőséget. A szombati bemelegítő programokat követően a VII. Kukoricamóva vasárnapi programjai a hagyományos disznóvágással kezdődtek meg, majd kezdetét vette a főzőverseny is, amelyet több különböző kategóriában hirdettek meg a szervezők.

Bővebben >>

Indítsuk el a legalizálást!

Zentán is rengeteg az engedély nélkül létesült épület

Tóth Eleonóra, a zentai közigazgatási hivatal építkezési felügyelője arra hívja fel a polgárok figyelmét, hogy éljenek a november 1-jén életbe lépett új legalizációs törvény adta lehetőséggel, és törvényesítsék az építkezési engedély nélkül épült és használati engedély nélkül használt objektumaikat.
Az illetékes elmondta, hogy minden épületet, amelyet 2013. november 1-jéig építettek, legalizálni lehet. A polgároknak a törvény három hónapot biztosított a kérelmek benyújtására, vagyis 2014. február 1-jéig fogadjuk a bejelentéseket.

Bővebben >>

Jó hír: decemberben elkészül Gergő protézise

Sikerült összegyűjteni a végtagot pótló myo-elektromos protézis beszerzéséhez szükséges pénzösszeget a zentai kisfiú Gergő számára. A jó hírt Fodor Izabella, a kézfejét balesetben elvesztő két és fél éves kisfiú, Gergő édesanyja újságolta el.

Bővebben >>

Zenta: A NIS megkezdi az esetleges kőolajlelőhelyek feltérképezését

A NIS Zenta községben is megkezdi a lehetséges kőolajlelőhelyek feltérképezését, jelentették be a vállalat illetékesei mai zentai sajtótájékoztatójukon, ahol elmondták, a vállalat Zenta község területén az idei évre vonatkozó kőolaj- és földgázkutatási terveknek megfelelően kezdi meg a lehetséges kőolajlelőhelyek feltérképezését, ami előreláthatólag 2014. áprilisáig tart majd. Gorica Mandić, a NIS képviselője hangsúlyozta, a vonatkozó minisztériumi rendeletekkel összhangban megvalósuló munkálatok nemcsak a szűkebb, hanem a tágabb közösség érdekeit is szolgálják majd.

Bővebben >>

A magyarellenes atrocitások áldozataira emlékeztek Zentán

Az 1944 őszén Zentán elkövetett magyarellenes atrocitások áldozataira emlékeztek ma este a Tisza-parton felállított kopjafánál. A megemlékezést megelőzően a Szent István-templomban megtartott szentmise után az emlékező gyülekezet tagjai együtt vonultak át a Szent István-templomtól a Tisza-hídnál elhelyezett emlékkopjafához, ahol a Tópart Magyar Művelődési Egyesület vegyes kórusának alkalmi produkcióját követően Molnár Tibor levéltáros, helytörténész, a Zentai Történelmi Levéltár munkatársa mondott bevezetőt, amelyben felelevenítette az 1944-es események legfontosabb momentumait. Kiemelte, az emlékezés és az emlékeztetés azért rendkívül fontos, hogy az, ami 1944-ben történt, soha többet ne történhessen meg.

Bővebben >>

A pedagógusokat ünnepelték Zentán

A zentai Művelődési Házban közös rendezvénnyel ünnepelték a pedagógusnapot a község oktatási intézményei. Az ünnepség kezdetén Ceglédi Rudolf, Zenta község polgármestere mondott köszöntőt, amelyben a pedagógusi hivatás fontosságát hangsúlyozta, kiemelve, nincs még egy olyan hivatás, ahol olyan sok sikerélmény érheti az embert, ahol olyan nagy hatása van a kimondott szónak, mint a pedagógusi hivatásban, majd hozzátette, aki a pedagógusi hivatást választja, egy életre elkötelezi magát, hiszen – ahogyan fogalmazott – ez a pálya sokkal többet követel annál, mint megtartani a napi kötelező órákat. A polgármester beszédében utat mutató lámpásoknak, a közösség lámpásainak nevezte a pedagógusokat, akiknek gratulált és további sikeres munkát kívánt a pedagógusnap alkalmából.

Bővebben >>

Árt-e vagy használ?

Másfél héttel ezelőtt a zentai községben pártközi küzdelmek színterévé váltak a helyi közösségek: mint a „nagy választások” alkalmával, úgy terjedtek a színes szórólapok, zajlottak (valamivel korábban) a jelölések. Persze, kellett adni a csomagolásra: ezúttal nem pártok jelöltjei szerepeltek a listákon, hanem olyan személyek, akiket egyik vagy másik párt „csak” támogatott. Mégis elsősorban pártkatonák, bár igaz, olyanok is akadtak, akik kívülállók, mégis szükségét érezték, hogy valamelyik politikai szervezet mögéjük álljon. Hogy ezért futottak-e be közülük többen, vagy függetlenként is sikert értek volna el, nehéz megállapítani.

 

Bővebben >>

Kellenek is, nem is a pártok?

Visszatekintő a zentai helyi közösségi választásokra

Az október végi helyi közösségi választásokon Zenta községben számos jelölt mögött felsorakoztak a községben tevékenykedő politikai szervezetek, s komoly munkát fektettek be a népszerűsítésükbe. Ezért arra voltunk kíváncsiak, hogy a pártok illetékesei miképpen vélekednek a voksolásról, mennyire volt „kifizetődő” a munkájuk, illetve mi a véleményük arról, hogy a pártok túlzott szerepet játszottak a választásokon. 

Bővebben >>

Halasi Éva megerősítette visszavonulását

A zentai önkormányzat illetékesei szerdán fogadták a kiváló zentai küzdősportolót, Halasi Évát, aki néhány héttel ezelőtt, a Brazíliában megrendezett kick-box világbajnokságon aranyérmet nyert, megkoronázva ezzel eddigi rendkívül sikeres pályafutását. 

Bővebben >>

A béketüntetésre emlékeztek

Tegnap a zentai önkormányzat és közigazgatás képviselői megemlékeztek az erőszakos katonai mozgósítás elleni tiltakozás 22. évfordulójáról. A zentai vezetés nevében az emléktáblát Ceglédi Rudolf polgármester és Širková Anikó, a képviselő-testület elnöke koszorúzta meg. 

Bővebben >>

Hogyan alakult ki a fűtés díja?

A gázár 3,6 százalékos csökkentése Zentán nem jelent automatikusan olcsóbb fűtést

Zenta község képviselő-testülete a múlt héten döntött a távhőszolgáltatás 16 százalékot kitevődrágításáról. Ez azt jelenti, hogy a szolgáltatás igénybe vevőinek az Elgas közvállalat egy kilowatt melegért a fűtési idény kezdetétől számítva áfa nélkül 7,25 dinárt fog számlázni. Összehasonlításként megemlíthetjük, hogy Nagybecskereken 7,62 dinárt, Óbecsén pedig 7,47 dinárt kell fizetni a meleg kilowattórájáért. Nagykikindán is hasonló áron kapják a polgárok a meleget, de van olyan község, ahol valamivel olcsóbb a fűtés, és akadnak ennél drágább energiaszolgáltatók is. Hogyan alakult ki a fűtés díja? – tettük fel a kérdést a községi tanács témával megbízott tagjának, Varga Viktornak.

Bővebben >>

Ösztöndíj zentai egyetemistáknak

A zentai önkormányzat hamarosan kiírja a pályázatot a hallgatói ösztöndíjak kiosztására. Az idén kisebb módosítások történtek a pályázat szabályzatában – nyilatkozta Kormányos Katona Gyöngyi, a községi tanács oktatási ügyekkel foglalkozó tagja.

Bővebben >>

Kegyeletadó ünnepséget tartottak Zentán

Zentán a helyi önkormányzat szervezésében péntek délután kegyeletadó ünnepséggel emlékeztek azokra a hősökre és mártírokra, akik életüket áldozták, vérüket hullatták a városért és annak népéért. A Felsővárosi Köztemetőben megtartott megemlékezés kezdetén ft. Szeles Oszkár esperes-plébános celebrált ünnepi szentmisét. A megemlékezés szónokai Ceglédi Rudolf, Zenta község polgármestere és Egeresi Sándor tartományi parlamenti képviselő voltak.

Bővebben >>

Növekszik a távfűtés díja Zentán

Tizenhat százalékos a drágulás – döntött tegnap a képviselő-testület

A zentai községi képviselő-testület tegnapi ülésén döntött a hőenergiának a jelenlegi fűtési idényre érvényes áráról. Nemcsak az ellenzék, hanem a hatalmon lévő nagykoalíció több képviselője is kifogásolta az igencsak drasztikusnak tekinthető, mintegy 16 százalékos áremelést, s arra hivatkoztak, hogy a gáz ára nem változott, így nincs szükség ekkora áremelésre.

Bővebben >>

Támogatás a mezőgazdasági termelőknek

Ünnepélyes keretek között írták alá ma Zentán azokat a vissza nem térítendő támogatásokról szóló szerződések, amelyeket a márciusában megalakított Mezőgazdasági Fejlesztési Alap révén biztosítottak a regisztrált gazdasággal, illetve kisebb számú törzskönyvezett jószágállománnyal rendelkező Zenta községbeli gazdáknak. 

Bővebben >>

1956 emlékezete Zentán

A nemzeti ünnep alkalmából a budapesti Regélők Énekegyüttes adott koncertet

56 Sóhaj címmel tartottak 1956-os megemlékezést tegnap este Zentán, a helyi Művelődési Házban, ahol a nemzeti ünnep alkalmából előbb Ceglédi Rudolf, Zenta község polgármestere mondott ünnepi köszöntőt, majd a budapesti Regélők Énekegyüttes adott különleges hangulatú koncertet, amelynek programját az ’56-os eseményekhez kötődő különféle műfajú alkotásokból állítottak össze.

Bővebben >>

Magyar gazdasági napot tartottak Zentán

Magyar Gazdasági Nap –2013. Zenta címmel tartottak szakmai tanácskozást ma Zentán, a Városházán a Magyar–Szerb Kereskedelmi és Iparkamara, Zenta Község önkormányzata, valamint a Kárpát Régió Üzleti Hálózat szervezésében. A rendezvény kezdetén, Zsoldos Ervinnek, a Mécsvirág együttes tagjának alkalmi produkcióját követően előbb Ceglédi Rudolf, Zenta község polgármestere, majd Kaszás Anikó, a Magyar–Szerb Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke mondott ünnepi köszöntőt, a folytatásban pedig neves szerbiai és magyarországi gazdasági szakemberek tartottak szakmai előadásokat.

Bővebben >>

Az önkormányzat támogatásával rendezik a határbeli utakat

Zenta község területén a gazdák saját munkagépeikkel kezdték meg a határbeli utak rendezését, amihez az önkormányzat nyújtott számukra anyagi támogatást. Az adahatári mezőgazdasági termelők által elvégzett munkálatokat ma délelőtt a helyi önkormányzat illetékesei is megtekintették.

Bővebben >>

A fűtés díját még nem szabták meg

Ülésezett a zentai képviselő-testület

A zentai községi képviselő-testület tegnapi ülésén többnyire távfűtéssel kapcsolatos kérdéseket vitattak meg a képviselők. Napirenden szerepelt egyebek között a hőenergia-termelés, -szállítás és -ellátás feltételeiről és módjáról szóló rendeletjavaslat megvitatása, a távfűtési díjszabás, az energetikai térítmény szabályozása, a hőenergia díjának végleges jóváhagyása, valamint a község és a hőtermelést végző cukorgyár közötti szerződés megkötése.

Bővebben >>

Támogatás a két tannyelvű tagozatoknak

Ma délelőtt Zentára látogatott Deli Andor tartományi oktatási, közigazgatási és nemzeti közösségi titkár, aki a helyi önkormányzat illetékeseivel együttműködési megállapodást írt alá a Zentai Gimnáziumnak a két tannyelvű oktatási programba való bekapcsolásáról.

A program célja az, hogy a két tannyelvű tagozatok tanulói minél eredményesebben elsajátíthassák az angol nyelvet, amit azután mind későbbi tanulmányaik során, mind a munkaerőpiacon való érvényesülésük során hasznosítani tudnak majd, hangsúlyozta Ceglédi Rudolf polgármester, hozzátéve, a két tannyelvű oktatás támogatását az önkormányzat is fontos feladatának tartja.

Bővebben >>

A mezőgazdasági utak javítását tervezik Zentán

A mezőgazdasági földterületek árverése után fennmaradt összeg egy részét, mintegy 22 millió dinárt, Zenta községben a mezőgazdasági utak rendbetételére, javítására használják fel, olvasható az önkormányzat ma kiadott közleményében, amely kitér arra is, hogy a munkálatok elvégzésére kiírt közbeszerzési pályázatot a Vojput vállalt nyerte meg, amely már korábban is végzett ilyen tevékenységet a község területén. Az összeg nem elegendő valamennyi mezőgazdasági út rendezésére, ezért a tervek szerint a projektum a következő évben is folytatódik majd.

Bővebben >>

Zentán is fűtenek

Kalibrálják a hőmennyiséget mérő műszereket

Az előzetes bejelentéstől eltérően vasárnap Zentán is megkezdődött a távfűtés. A Cukorgyár TE-TO szolgáltatja a hőenergiát, a rendszer üzemeltetését pedig az Elgas közvállalatra bízzák, amiről az október 14-én esedékes községi képviselő-testületi ülésen döntenek. Előzőleg azonban aláírják az erről szóló szerződést. A cukorgyár hivatalos meghatalmazást kap a hőenergia-szolgáltatásra.

Bővebben >>

Az aradi vértanúk emlékezete

Zentán alkalmi műsorral emlékeztek az aradi vértanúkra, és a Városháza oszlopcsarnokában megkoszorúzták gróf Batthyány Lajosnak, az első felelős magyar miniszterelnöknek az emléktábláját. 

Bővebben >>

Nemzetközi modellkiállítás nyílt Zentán

Ma délelőtt nyílt meg Zentán, a helyi Művelődési Ház kiállítási termében a Népi Technika Modellező Szekciójának VI. Nemzetközi Modellkiállítása, amelyen a zentai modellezők munkái mellett az adai, a magyarkanizsai, az óbecsei, a szabadkai, az újvidéki, a szávaszentdemeteri és a budapesti vendégek alkotásai is megtekinthetőek, sőt, a tervek szerint a hétvégén Erdélyből is érkeznek majd kiállítók a Tisza-parti településre.

Bővebben >>

Új előadások és új társulat Zentán

Moliére, Szabó Magda és Agatha Christie művei is színpadra kerülnek majd a Zentai Magyar Kamaraszínházban az új évadban, amelynek programját ma délben sajtótájékoztató keretében mutatták be, ahol kiderült, az intézmény az új évadban három színházi elődadást tervez bemutatni, valamint további két olyan produkciót is, amelyeknek célja a fiatalok sajátságos színházi eszközök alkalmazásával való megszólítása lesz.

Bővebben >>

Zentai siker az általános és középiskolások animációs filmfesztiválján

A zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium tanulója, Szremkó Bettina nemrég a második díjat érdemelte ki az általános és középiskolások Animator Fest elnevetésű országos animációs filmfesztiválján, amit idén első ízben szerveztek meg Jagodinán. A képzőművészet szakos lány első osztályos korában kapcsolódott be a Bolyai Filmműhely munkájába, ahol az elmúlt évek során több olyan filmet is készített, amelyekre sokan felfigyeltek. A nemrég megtartott animációs filmfesztiválon a Beautiful days című alkotásával érdemelte ki a második díjat. Az alkotást egy zeneszám ihletett.

Bővebben >>

Nagy érdeklődés övezte a Kutatók éjszakáját

Nagy érdeklődés övezte Zentán az első ízben megszervezett a Kutatók éjszakája elnevezésű programsorozatot, amelynek keretében a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium tanárai és diákjai a Művelődési Ház kiállítási termében figyelemfelkeltő bemutatókkal és látványos kísérletekkel várták az érdeklődőket.

Bővebben >>

Európai civil kultúra – Testvérvárosi találkozó

2013. szeptember 6. és 8. között került megrendezésre az Európai civil kultúra elnevezésű programsorozat. A projektet az EU által meghirdetett „Európa a polgárokért” keretprogramon belül rendezték meg, a megvalósításra Zenta a már uniós tagállamokhoz tartozó testvérvárosaival közösen.

Bővebben >>

Városnap az európai eszmék és a testvérvárosok jegyében

A rendezvénysorozat keretében kezdetét vette a hagyományos hőlégballonverseny is

Péntek délután hivatalosan is kezdetét vette Zentán a városnapi ünnepségsorozat, amelynek keretében számos színvonalas művelődési és szórakoztató műsorral, nagyszabású koncertekkel emlékeznek a zentai csata 316. évfordulójára. A rendezvénysorozat a zentai Városházán, az Europe for Citizens elnevezésű Európai Uniós program részeként, a polgárok európai éve alkalmából megszervezett tanácskozással kezdődött el, amelyen a Tisza-parti község testvérvárosai: a szlovéniai Kranj, a szlovákiai Dunaszerdahely, a magyarországi Gödöllő és Törökszentmiklós, valamint a szerbiai Niš város Medijana község elöljárói vettek részt. 

Bővebben >>

Hőlégballonok Zenta fölött

Több ezren látogattak el a városnapi programokra

Szombaton este, Zenta városnapi ünnepségsorozatának a keretében a Zentai Magyar Kamaraszínház előadásában az idén is sajátos módon megelevenedett a 316. évvel ezelőtt lezajlott zentai csata, majd pedig látványos tűzijátékban gyönyörködhetett az a több ezer zentai, aki ellátogatott a város főterére, hogy végigkísérje a színvonalas rendezvényeket. Este Brasch Bence, Muri Enikő és Kocsis Tibor, az egyik magyarországi kereskedelmi televíziós csatorna tehetségkutatóinak a felfedezettjei léptek fel a városnapi nagykoncert keretében, az Alltech nyári pavilonban pedig az O-ruk és az Allow zenekarok, a helybéli rockzenei színtér képviselőinek koncertjével ért véget az ünnepi műsor.

Bővebben >>

Orgona liturgiára és hangversenyekre

A zentai Jézus szíve templomban hosszú idő után ismét felcsendült az orgonaszó, amelyet már oly régóta vártak a polgárok. Az impozáns hangszert a városnap jegyében megtartott hálaadó szertartás keretében szentelte fel msgr. Zsellér Attila címzetes apát, a Szabadkai egyházmegye gazdasági igazgatója, majd Borbély Zoltán magiszter, az újvidéki Művészeti Akadémia docense szólaltatta meg Vajdaság legnagyobb orgonáját, amelyet az ausztriai Feldbach városka adományozott a zentai egyházi intézménynek.

Bővebben >>

Zenta: Átadták a község legrangosabb kitüntetéseit

Zentán a város napja alkalmából szervezett rendezvénysorozat keretében ma délelőtt tartották meg a községi képviselő-testület városnapi díszülését, amelynek kezdetén a zentai Stevan Sremac Szülőföld Alapítvány női kórusa és a Tiszaföldvári férfikórus alkalmi produkcióját követően Ceglédi Rudolf, Zenta község polgármestere mondott köszöntőt.

Bővebben >>

Sebességmérők a gyermekek biztonságáért

Rövidesen új sebességmérő berendezéseket helyeznek majd el két olyan zentai oktatási intézmény környékén, amelyek a település forgalmas részein találhatók, köszönhetően annak a támogatásnak, amit Zenta község önkormányzata a Tartományi Gazdasági, Foglalkoztatási és Nemi Egyenjogúsági Titkárság pályázatán nyert el. A támogatásra vonatkozó szerződést Zentán írta alá Ceglédi Rudolf, Zenta község polgármestere és ifj. Juhász Bálint tartományi gazdasági titkárhelyettes.

Bővebben >>

Vajdasági pedagógusok a Bonis Bona díjazottjai között

Nagyszabású ünnepség keretében adták át szerda este Budapesten, a Nemzeti Színházban a Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért díjakat, amelyet három kategóriában összesen 437 személy részesült a Kárpát-medence minden területéről, köztük Vajdaságból is.

Bővebben >>

Új mikrobusz az adahatári diákoknak

A zentai általános iskolákban felkészültek a tanévre

A zentai önkormányzat vadonatúj mikrobuszt ajándékozott a Stevan Sremac Általános Iskolának. Ceglédi Rudolf polgármester elmondása szerint ezt elsősorban az adahatári diákoknak a városi iskolákba történő szállítására használják majd, ezenkívül a különböző versenyekre és a tanárok továbbképzésére való utazást is ezzel szándékozzák megoldani. A polgármester elmondta azt is, hogy németországi adományból 100 széket és 80 asztalt is beszereztek az iskola számára. 

Bővebben >>

Felújították a gazdakör székhelyét

Kedd este ünnepélyes keretek közt átadták a Zentai Gazdakör felújított irodahelyiségeit. A mezőgazdasági termelőket tömörítő egyesület három évvel ezelőtt vette birtokába az egykoron kocsmaként és vegyeskereskedésként működő, igencsak lepusztult állapotban lévő épületet a Dózsa György utcában, s valamennyire használható állapotba hozták, de igazán hangulatossá és lakályossá az önkormányzat hathatós segítségével csak most tették. Az elkövetkezőkben egyébként a Zentai Gazdakörön kívül a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének is ebben az épületben lesz az irodája.

 

Bővebben >>

Multikulturális zene- és táncparádé

Az elmúlt hétvége igencsak mozgalmasnak bizonyult a zentaiak számára. Szombaton este hét órától gyermekek zsongásától volt hangos a városháza előtti tér, ugyanis a másnap esti táncpanoráma előzetes rendezvényeként a Talamba koncertje előtt a helybéli Pro Cultura művelődési egyesület gyermekprogramokkal kedveskedett a legkisebbeknek.

Bővebben >>

Ne dőljünk be a trükkös csalóknak!

A zentai önkormányzat és a rendőrség figyelmezteti a polgárokat

Az utóbbi időszakban Zentán és a községhez tartozó falvakban többször is előfordult, hogy illetéktelen személyek kopogtattak be a polgárokhoz és különféle hazugságokkal pénzt igyekeztek kicsikarni tőlük, s ezért a rendőrség és az önkormányzat kéri a lakosságot, hogy amennyiben ehhez hasonló, gyanús esetet tapasztalnak, akkor azonnal szóljanak a rendőrségnek, vagy pedig a kommunális felügyelőségnek – hangzott el pénteken a zentai rendőrség és az önkormányzat sajtótájékoztatóján. Az elhangzottak szerint voltak olyan személyek, akik az önkormányzat nevében házról házról járva egérmérget kínáltak megvételre, mások pedig a területi áramszolgáltató vállalat alkalmazottainak kiadva magukat kértek pénzt a polgároktól. 

Bővebben >>

Ingyenes emlőrákszűrés Zentán

Már négy életet megmentettek

Szerbiában az egészségügyi minisztérium 2012 decemberében az emlő-, a vastagbél- és a méhnyakrák korai felismerése érdekében ingyenes nemzeti szűrővizsgálatot indított. A programba Zenta 2013. január 31-én kapcsolódott be a zentai önkormányzat, a zentai egészségház és a nagykikindai Közegészségügyi Intézet együttműködésével.

Bővebben >>

Rendezik az adatokat - A polgárok segítségét kéri a zentai önkormányzat adóhivatala

A közelmúltban a zentai önkormányzat közigazgatási szolgálatának adóügyi alosztálya több mint 8500 felszólítást küldött a polgároknak, amelyben azt kérelmezi, hogy a ház- és lakástulajdonosok a kézhez vett íven tüntessék fel a portájuk és a házuk, lakásuk területét, s a papírt adják át a megfelelő tolóablaknál. A kikézbesített felszólítás azonban azt is tartalmazza, hogy aki nem tesz ennek eleget, számolnia kell 5000–100 000 dináros szabálysértési bírsággal.

Bővebben >>

Zentán is felszentelték a Kárpát-medence kenyerét

Zentán, a Kis Szent Teréz-emléktemplom előtti téren is felszentelték a Kárpát-medence kenyerét. A kenyérszentelő művelődési műsorral kezdődött, amelyen a helybéli és a község falvaiból való kultúrkörök néptánc- és népzenei csoportjai mutatkoztak be. Ezt követően a zentai önkormányzat vezetőiből, tisztségviselőiből és a kulturális műsor résztvevőiből álló menet az emléktemplomba vonult, ahol hálaadó misét tartottak, s megáldották a Kárpát-medence kenyerét.

Bővebben >>

Topolya: Zentai siker a III. Vajdasági Parasztolimpián

A zentai Gazdakör népes gárdájából Kopasz Kornél vihette haza az aranyéremmel járó bikaborjút

Nagy érdeklődés övezte a III. Vajdasági Parasztolimpia küzdelmeit a topolyai vásártéren. Idén 37 vállalkozó szellemű fiatal nevezett be, de az utolsó, a nyolcadik versenyszámra már csak nyolcan maradtak versenyben. Menet közben ugyanis a zsűri már kiejtette a gyengébben teljesítőket. A pontok és az időeredmények összesítése után végül eredményt hirdettek: az olimpiai bajnok ebben az évben a zentai Kopasz Kornél lett, a hazai favorit és a közönség egyik kedvence a topolyai Kelemen Lajos pedig kénytelen volt a második hellyel beérni. A bajnok idén is megkapta a fődíjat - a bikaborjút - amit az egyik támogató, a Vojcsena család biztosított.

Bővebben >>

Ünnepelt a Halász Csárda

Szombaton sportnappal, tegnap pedig halászléfőző versennyel ünnepelték meg a Zentától mintegy három kilométerre lévő