Zenta: Koszorúzás a magyar szabadságharc áldozatainak emlékére

A zentai Felsővárosi köztemetőben ma délután főhajtással és koszorúzással emlékeztek az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc elesett hőseire. Az emlékhelynél a zentai Cor Jesu Kamarakórus előadásában szólalt meg a Magyar Himnusz. Juhász Lassú Kornélia, a Városi Könyvtár munkatársa köszöntötte a megjelenteket. Történelmi visszatekintést Pataki Tibortól, a Községi Képviselő-testület alelnökétől hallhattak a jelenlévők.


- Minden nemzet életében vannak fordulópontok, amelyek kijelölik annak sorsát. – kezdte beszédét Pataki Tibor - Ezt a napot mi magyarok tettük ünneppé. Nem örököltök, nem kaptuk, hanem teremtettük. 1848 ritka alkalom a magyar történelemben, mert ennyire tisztán, dicsőségesen, a nép egyet akarva, cselekedve, több évet ugorva, kikiáltotta saját függetlenségét. Megteremtette a rég áhított szabadságot. Lefektette a polgári demokrácia alapjait. Magyarhonban született meg a világ első nemzetiségi törvénye. Március 15-e nem csupán ünnep, hanem olyan nap, amit szeretünk. Szeretjük, mert méltóságot és szabadságot hozott. Az országnak függetlenséget, a népnek felelős kormányt, közteherviselést, sajtószabadságot – emelte ki a történelemtanár.

A kegyelet koszorúját először Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa nevében dr. Rusz Radovan konzul helyezte az emléksírhelyhez. Majd folytatva a főhajtást Jerasz Anikó és Perpauer Attila a Magyar Nemzeti Tanács nevében, Zenta község önkormányzata képviseletében Ceglédi Rudolf, a Vajdasági Magyar Szövetség helyi szervezete nevében Rácz Szabó Márta és Juhász Attila, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége nevében Berze József és Gordán József, a Magyar Mozgalom nevében dr. Zsoldos Ferenc és Sándor József koszorúzott, a Magyar Polgári Szövetség nevében Miklós Éva, Rácz Szabó László és Nagy Abonyi Pál, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet nevében pedig Varga Tamás, megbízott igazgató rótta le kegyeletét.

Vörösmarty Mihály Szózat című versének tolmácsolásával a Cor Jesu Kamarakórus zárta az alkalmi megemlékezést. Művészeti vezetőjük: Miklós Réka vezényelt.

Rúzsa Mária

Vajdaság Ma, 2017. március 12.