Folytatódik a régi kaszárnya épületeinek felújítása

Zenta Önkormányzatának illetékesei, Ceglédi Rudolf polgármester és Perpauer Attila, a zentai községi tanács oktatással és művelődéssel megbízott tagja ma sajtótájékoztatót tartottak a régi kaszárnya területének felhasználásáról, az ott folyó munkálatok alakulásáról.

Sajtótájékoztató témája a polgármester által aláírt Nagyberuházási Alapnál jóváhagyott összeg volt. 


Múlt csütörtökön a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóságnál aláírtak egy szerződést a két évvel ezelőtt megkezdett előkészületi munkálatok, vagyis a három éve megkezdett munkálatoknak a folytatásáról. Ez a régi kaszárnya épületének a felújítása. Itt kap majd helyet, illetve irodát és raktárhelyiséget a Zentai Történelmi Levéltár, valamint Vajdasági Magyar Művelődési Intézet. A most kiírt pályázat összértéke 50 millió dinár volt. Ebből a zentai projektum több mint 14 millió dinárt kapott, ez az idén előirányzott beruházásoknak 80 %-a. A további 20 százalékot az önkormányzat biztosítja majd hozzá, így áll össze a közel 18 millió dinár. Ezzel az összeggel az idei tervezett beruházásokat teljesen le tudják fedni. A következő évre is körülbelül ugyanennyi értékű munkálat marad hátra. Bíznak a tervek megvalósulásában, és abban, hogy a felújítás a jövő év végére teljesen befejeződik. Elfoglalhatja helyét a Történelmi Levéltár és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet.

Az átköltözéssel két, illetve három további épület, épületrész teljesen felszabadul. Ezeket más célokra használhatják.

Az Inkubátorháznál, amit a Történelmi Levéltár használt eddig. Ezt valószínűleg gazdasági tevékenységekre rendezik be. Szintén felszabadul az Ady Endre utca 1. szám alatt lévő épület is továbbá a városháza toronyépülete, amiket kulturális, művelődési célokra használhatnak. Fontos számukra, hogy ez a beruházás folytatódhat, és így jövőre be tudják fejezni a munkálatokat – közölte Ceglédi Rudolf.

Perpauer Attila kiegészítésként elmondta, hogy a Magyar Művelődési Intézetnek már két helyiségébe beszerelték a polcokat, a következő időszakban várható, hogy még két termet berendeznek ilyen polcokkal. A különböző hagyatékokat itt tudják majd őrizni, ilyenek például a Gerold-, és a Deák Ferenc-hagyaték. Itt tárolhatják a folyóiratokat, a vajdasági magyarság számára fontos kiadványokat, ahogyan a saját kiadványaiknak is helyet biztosíthatnak.

A Történelmi Levéltár számára lényeges, hogy egy helyre kerüljön minden. Ezzel lényegesen felgyorsulhat a munka számukra, egy épületben működik majd a digitalizálás, az őrzés.

Jelentős még a dokumentumok tárolása szempontjából, hogy az előírásoknak megfelelő épületet kapnak. Az épület emeleti részében elkészült a vezetékek cseréje, a szigetelés, hátra van még a nyílászárók beépítése.

Újságíró kérdésre válaszolva a polgármester még elmondta, hogy az egykori kaszárnya területén lévő további épületek közül tervezik egy gerontológiai központ kialakítását is. Ehhez már egyes dokumentumok, mint az építkezési engedély is, megvannak. Az idei pályázatok közül majd ehhez is megpróbálják megszerezni a szükséges anyagi támogatásokat. Egy másik épületben diákszállást szeretnének még berendezni, ez részben turisztikai célt is szolgálna.

A terület további részével kapcsolatban még tárgyalnak, a jövő héten érkezik egy belgrádi küldöttség. A vitás részletek letisztázása után tudják a jövőt tervezni.

Rúzsa Mária

Vajdaság Ma, 2017. 03. 01