Zenta: Új kamarateremmel gazdagodik a város

A közeljövőben egyéb jelentős kulturális fejlesztések is várhatók a városban

Új kamarateremmel gazdagodik Zenta, jelentették be az önkormányzat, valamint a Thurzó Lajos Művelődési–Oktatási Központ és a Zentai Magyar Kamaraszínház illetékesei mai sajtótájékoztatójukon, amelyen elmondták, a közeljövőben egyéb jelentős kulturális fejlesztések is várhatók.


Perpauer Attila, a községi tanács művelődési és oktatási ügyekkel megbízott tagja kifejtette, a zentai művelődési intézmények az elmúlt időszakban olyan magas színvonalú tevékenységet végeztek, amelyre méltán lehetnek büszkék nemcsak a zentaiak, hanem az egész régió lakói is, majd örömének adott hangot annak kapcsán, hogy az új kamaraterem kialakítására vonatkozó beruházás, amely a Magyar Kormány és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósul meg, új kulturális térrel gazdagíja majd a községet.

Ceglédi Rudolf, Zenta község polgármestere kifejtette, a kamaraterem, amely a zentai Művelődési Ház kiállítótermében kap helyet, a tervek szerint kilencven férőhelyes lesz, és többfunkciós térként szolgál majd, számos rendezvénynek adva otthont. Hozzátette, emellett terveik között szerepel az egykori Kiszsinagóga felújítása is, amely sokáig sportfunkciót ellátó épület volt, nemrég viszont átkerült a művelődési intézményekhez tartozó épületek sorába, így a felújítást követően állandó képzőművészeti kiállítást szeretnének majd létesíteni benne, illetve emlékszobát a zentai zsidóságnak. Mint mondta, azt szeretnék, ha a zentai csata 320. évfordulója alkalmából a csatához kapcsolódó emléktárgyak egy helyre kerülhetnének, ezért mivel a Zentai Történelmi Levéltárnak az egykori kaszárnya épületébe való kiköltözésével viszonylag nagy hely szabadul fel a Városháza tornyában, ezért ott szeretnék kialakítani ezt a teret, amelybe elképzeléseik szerint a Városi Múzeum ilyen jellegű emléktárgyai is átkerülnek majd.

Wischer Johann, a Zentai Magyar Kamaraszínház igazgatója úgy fogalmazott, az új teremmel olyan sok éve húzódó problémák oldódnak meg, amelyek rengeteg fejtörést okoztak nemcsak számukra, hanem azok számára is, akik rendezvényeiket a színházterem színpadán szerették volna lebonyolítani, hiszen a színpad mindig túlterhelt volt, mindenkinek alkalmazkodnia kellett másokhoz. Kifejtette, az átalakításhoz szükséges összeg már meg is érkezett, és várhatóan március folyamán megkezdik a munkálatokat, amelyek a terveik szerint június végére be is fejeződhetnek, így a következő évadot már egészen más körülmények között kezdhetik majd meg, mint az eddigieket.

Hugyik Richárd, a Thurzó Lajos Művelődési–Oktatási Központ igazgatója elmondta, az intézményük idén ünnepli fennállásának negyvenéves évfordulóját, amiről igyekeznek majd méltó módon megemlékezni. Hozzátette, úgy véli, a kamaraterem valóban sok új lehetőséget nyithat majd meg a város kulturális életében, hiszen a színházi előadások mellett különféle ismeretterjesztő rendezvények, konferenciák, író–olvasó találkozók, könyvbemutatók lebonyolítására is alkalmas lesz, ugyanakkor moziteremként is funkcionál majd. Örömének adott hangot annak kapcsán, hogy ezentúl a Kiszsinagóga is a kulturális terek sorát bővíti majd, hiszen szerinte ez lehet a kortárs vajdasági magyar képtár egyik lehetséges helyszíne, ugyanakkor különféle időszaki kiállításoknak is teret adhat majd. Mint mondta, a Thurzó Lajos Művelődési–Oktatási Központ az eddigiekben is nyitott, befogadó jellegű intézmény volt, amely rendkívül sokrétű és szerteágazó feladatot látott el, és a jövőben is erre fog törekedni.

H. A.

Vajdaság Ma, 2017. február 1.