MNT: Folytatódik a komplex személyiségfejlesztésre irányuló program

Folytatódik a budapesti Pető András Főiskola és a Magyar Nemzeti Tanács komplex személyiségfejlesztésre irányuló programja, amelyet a központi idegrendszeri sérülésekkel küzdő vajdasági magyar gyermekek és felnőttek számára hívtak életre, jelentették be ma esti zentai sajtótájékoztatójukon a Pető András Főiskola és a Magyar Nemzeti Tanács illetékesei.


A Pető András Főiskola szakemberei a tavalyi év decemberében három helyszínen, Zentán, Szabadkán és Kishegyesen tartottak felmérést, aminek hozadékaként idén az intézet konduktorai egy háromhetes intenzív kurzust is tartottak Zentán a központi idegrendszeri sérülésekkel küzdő gyermekek és felnőttek számára, a Magyar Kormány és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával, hangsúlyozta Perpauer Attila, a Magyar Nemzeti Tanács Oktatási Bizottságának elnöke, aki elmondta, az érintettek és a családtagjaik rendkívül pozitív visszajelzései miatt rövidesen újabb felmérésekkel és kurzusokkal folytatódik a Pető András Főiskola és a Magyar Nemzeti Tanács közös fejlesztőprogramja. A tervek szerint február végén vagy március elején újabb szűréseket fognak tartani, ugyanakkor folytatják a kurzust is, amelyre nagy valószínűséggel április végén, a húsvéti ünnepek után kerül majd sor. Hozzátette, a soron következő háromhetes kurzus helyszíne ismét Zenta lesz, de amennyiben igény mutatkozik rá, a későbbikben újabb kurzust is szerveznek majd, várhatóan az ősz folyamán.

Csuka Pál, a Pető András Főiskola nemzetközi projektekért felelős vezetője elmondta, a Pető-módszer nagymértékben különbözik a többi terápiás eljárástól, hiszen ezen módszer esetében nem csupán a mozgás, a beszéd vagy a szellemi képességek fejlesztésére törekednek, hanem komplex módon próbálják fejleszteni a gyermekeket és a felnőtteket. A foglalkozásokba ugyanakkor igyekeznek bevonni a szülőket és a hozzátartozókat is, hiszen ezt a módszert nem lehet olyan módon alkalmazni, hogy három hétig fejlesztik vele azokat a személyeket, akik részt vesznek a programban, utána pedig elengedik őket, hanem meg kell tanítaniuk a szülőket és a hozzátartozókat is arra, hogy miként tudják otthoni körülmények között is folytatni a fejlesztő tevékenységeket. Hozzátette, annak ellenére, hogy az intenzív kurzus iránt máris óriási az érdeklődés, hiszen azok, akik részt vettek rajta, kivétel nélkül szeretnék folytatni a munkát, továbbra is várják az érintettek jelentkezését, akik a felméréssel, illetve az intenzív kurzussal kapcsolatban rövidesen bővebb tájékoztatást is találhatnak majd a Magyar Nemzeti Tanács honlapján.

H. A.

Vajdaság Ma, 2016. november 17.