Tizenötezer euró összértékű felszerelés a Zentai Közkórháznak

Tizenötezer euró összértékű kórházi felszerelést adományozott a Zentai Közkórháznak a magyarországi Johannita Segítő Szolgálat, amelynek ajándékát ma délután adta át Vasas Mihálynak, az intézmény igazgatójának és Ceglédi Rudolfnak, a község polgármesterének Kószó Péter, Hódmezővásárhely alpolgármestere, a szolgálat hódmezővásárhelyi szervezetének elnöke és dr. Grezsa István kormánybiztos. 


– Huszonhat darab olyan kórházi ágyat hoztunk, amelyek mechanikus rendszerűek, nagyon sokféle funkcióval rendelkeznek, traumás betegek ellátására is alkalmasak, és ezeket mi, johanniták is a német testvérszervezetünktől kaptuk. Ezenkívül hoztunk egy darab urológiai műtőasztalt, tizenöt darab ún. rollátort, valamint néhány tolókocsit és egyéb gyógyászati segédeszközöket, illetve a kórházi takarításhoz szükséges eszközöket is, mindezek összértéke 15 ezer euróra tehető – hangsúlyozta Kószó Péter, Hódmezővásárhely alpolgármestere, aki emlékeztetett arra, hogy nemcsak a két település ápol testvérkapcsolatot egymással, hanem a két település kórházai is, amelyek igen szoros együttműködésben állnak egymással.

– A magyar nemzetpolitika örömmel vett részt a zentai segélyadomány eljuttatásában, hiszen az, hogy Hódmezővásárhely, Zenta testvérvárosa és a Johannita Segítő Szolgálat mellett a Nemzetpolitikai Államtitkárság is részt vett az akcióban, jól jelképezi azt, hogy a huszonegyedik században mire törekszik az anyaország az immár világnemzetté váló magyarság összefogása és egy nemzeti közösségbe való szervezése terén, hiszen meggyőződésünk, hogy csak így tudunk megbirkózni azokkal az új kihívásokkal, amelyekkel itt, a Délvidéken ugyanúgy megszenvednek az itteni honfitársaink, mint mi ott, az anyaországban – fogalmazott dr. Grezsa István kormánybiztos, aki beszélt a Zentai Közkórháznak a térségben betöltött szerepéről is, aminek kapcsán kifejtette, az anyaországnak kötelessége, hogy mindent megtegyen azért, hogy az intézmény minél jobb körülmények között tudja gyógyítani az arra rászorulókat.

A Hódmezővásárhely és Zenta közötti, több évtizedre visszanyúló és igen gyümölcsöző együttműködésnek köszönhetően az elmúlt évek során számos segély érkezett Hódmezővásárhelyről a Zentai Közkórházba, amely nemcsak a község, hanem a környékbeli települések lakosságának egészségügyi ellátását is végzi, így rendkívül fontos, hogy minél korszerűbb felszereléssel rendelkezzen.

H. A.

Vajdaság Ma, 2016. november 17.