Zenta: Holtak emlékezete címmel tartottak megemlékezést

A zentai Felsővárosi Köztemetőben ma délután Holtak emlékezete címmel tartottak megemlékezést, így tisztelegve azok előtt a hősök és mártírok előtt, akik életüket áldozták, vérüket hullatták a városért és népéért.


A Holtak emlékezete címmel meghirdetett rendezvény kezdetén a zentai Felsővárosi Köztemető kálváriadombján ft. Szeles Oszkár esperes-plébános celebrált ünnepi szentmisét, a kegyeletadó megemlékezés szónoka pedig Ceglédi Rudolf, Zenta község polgármestere volt, aki beszédében az emlékezés fontosságára hívta fel a figyelmet, kiemelve, mindenszentek és halottak napján hiányzó szeretteinkre gondolva virágot viszünk a sírjukra, gyertyát, mécsest gyújtunk az emlékükre, és a szélben hajladozó apró lángokat figyelve úgy érezzük, az ő lelkük is ott lebeg körülöttünk, ismét látjuk a mosolyukat, halljuk a szavukat, eszünkbe jutnak a régi közös történetek, és érezzük, hogy tovább élnek bennünk, ha példaként emlegetjük a cselekedeteiket, tanácsaikat.

Az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc áldozatainak, valamint az 1944-es ártatlan áldozatoknak az emléksírhelyénél megtartott koszorúzási ünnepség kezdetén a Délibáb vegyes kórus énekelte el a Himnuszt, majd ft. Szeles Oszkár esperes-plébános szentelte meg az emléksírhelyeket. Ezt követően Pataki Tibor történelemtanár mondott történelmi bevezetőt, amelyben annak fontosságát hangsúlyozta, hogy okuljunk a múlt hibáiból. Kifejtette, egy nemzet igazi gazdagsága halottai és hősei emlékének ápolásában rejlik, és ez az erkölcsi érték mutatja, hogy a próbatétel órájában mennyire volt egy nemzet bátor egy látható életet feláldozni egy láthatatlan jövőért, majd hozzátette, az utókor dolga az emlékezés és az azon való munkálkodás, hogy hasonló dolgok soha ne történhessenek meg újra.

Az egybegyűltek ezt követően megkoszorúzták az 1848–49-es magyar forradalom és szabadságharc áldozatainak, valamint az 1944-es ártatlan áldozatoknak az emléksírhelyét, amelyeknél Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa nevében dr. Menyhárt Attila, a Magyar Nemzeti Tanács nevében Hajnal Jenő és Perpauer Attila, Zenta község önkormányzata nevében Ceglédi Rudolf, a Vajdasági Magyar Szövetség nevében Pék Zoltán és Egeresi Sándor, a Vajdasági Magyar Szövetség zentai szervezete nevében Burány Hajnalka és Lőrinc Csongor, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége nevében Berze József és Gordán József, a Magyar Mozgalom nevében Sándor József és Zsoldos Ferenc, a Magyar Polgári Szövetség nevében Rácz Szabó László és Miklós Éva, a Pro Cultura Polgárok Egyesülete nevében pedig Kormányos Katona Gyöngyi és Domány Zoltán helyezték el az emlékezés virágait, majd a megemlékezés a Szózat közös eléneklésével zárult.

H. A.

Vajdaság Ma 2016. november 1.