Díjazottak fogadása

A zentai önkormányzatban Perpauer Attila, a községi tanács oktatással és művelődéssel megbízott tagja fogadta Szarka Mándity Krisztina művészettörténészt, a Zentai Városi Múzeum muzeológusát, aki nemrégiben Szenteleky-díjban részesült, és Beszédes István költőt, írót, műfordítót, a zEtna webmagzin és az azonos nevet viselő könyvkiadó vezetőjét, aki az idei Herceg János Irodalmi Díjat érdemelte ki. 


A találkozón jelen volt Hugyik Richárd, a zentai Thurzó Lajos Művelődési-oktatási Központ igazgatója is.  Perpauer Attila köszönő oklevéllel és alkalmi ajándékkal gratulált az alkotóknak az elismeréshez.

A Szenteleky-díjat odaítélő bizottság méltányolta Szarka Mándity Krisztinának az irodalom és a képzőművészet egybefonódását dokumentáló kiállítását, amely Ács József képzőművész születésének 100., és Sziveri János költő születésének 60. évfordulója alkalmából rendeztek meg, valamint a művészetszervezői tevékenységét és szerzői teljesítményét, amelynek eredményeként elkészült az Ács József emlékkiállítás, az Ács József 100 című kétnyelvű katalógus, továbbá a Petrik Pál születésének századik évfordulóját ünneplő kiállítás, és a Petrik Pál 100 című kétnyelvű katalógus is.

A Herceg János Irodalmi Díj esetében a jutalom a díjazott saját könyvének a megjelentetése, ami ebben az esetben Beszédes István Kokon című kétnyelvű verseskötete volt. A szerző az irodalmi tevékenysége mellett kiemelkedő kiadói és műhelyteremtő munkát folytat.  Az utóbbi során sok fiatal szerzőnek teremtett publikációs lehetőséget, elektronikus folyóiratában és hagyományos, nyomtatott formában egyaránt. Mindezek mellett említésre méltó az általa szervezett határokon átívelő kultikus rendezvény, a zEtna Irodalmi Fesztivál is.

Sajtónyilatkozatában mindkét díjazott kiemelte, nagyon fontosnak tartják, hogy tevékenységüket a saját környezetükben is értékelik.

(Tha)

Hét Nap online