Zenta: Megemlékezés az 1956-os forradalom tiszteletére

Az 1956-os forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulója tiszteletére szerveztek megemlékezést ma délelőtt Zentán, a Városháza oszlopcsarnokában, a néhány nappal ezelőtt dr. Rajki Márton előtti tisztelgés jegyében elhelyezett emléktáblánál.


A rendezvény kezdetén Rákos Judit történelemtanár mondott bevezetőt, amelyben Bozóki Andrást idézve kifejtette, sajátos kincs a szabadság, hiszen attól, hogy valakitől elveszik, még nem lesz azé, aki elvette. Hozzátette, a történelemben mindig voltak háborúk, és mindig volt elnyomás és szenvedés is, az ötvenhatos forradalom azonban megmutatta azt, hogy a nép lelkét a fegyverek nem tudják uralni, mert az igazi erő nem a fegyverekben van, hanem az emberekben, azokban, akik képesek az előre megjósolható, számukra kegyetlen és fájó jövő ellenében is kiállni az igazság és a szabadság mellett.

A megemlékezés folytatásában Zsoldos Ervin és Verebes Krnács Erika alkalmi produkcióját hallgathatták meg az egybegyűltek, akik ezt követően elhelyezték az emlékezés virágait is a dr. Rajki Márton tiszteletére emelt emléktáblánál, amelyet Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa nevében Kolláth Erika konzul, a Magyar Nemzeti Tanács nevében Perpauer Attila, Zenta község önkormányzata nevében Ceglédi Rudolf, a Vajdasági Magyar Szövetség zentai szervezete nevében Burány Hajnalka és Szegedinszki Krisztián, a Vajdasági Magyar Szövetség Ifjúsági Fóruma nevében Gyertyás Mónika és Fehér Szabolcs, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége nevében Berze József és Gordán József, a Magyar Mozgalom nevében Sándor József és Zsoldos Ferenc, a Magyar Polgári Szövetség nevében pedig Rácz Szabó László koszorúzott meg.

H. A.

Vajdaság Ma, 2016. október 23.