Földgyalunak és hótúrónak is jó - Korszerű gépet kapott a tornyosi helyi közösség

Felsőhegy után a tornyosi helyi közösség területén is egy korszerű földgyalu (gréder) segítségével végzik majd a településhez tartozó dűlőutak karbantartását. Az erre alkalmas, mintegy 3 millió dinárba kerülő földgyalut tegnap adták át a helyi közösség vezetőinek.


A zentai önkormányzat tavaly indította el a programját, s az idén is mintegy húszmillió dinárt fordított a mezőgazdasági utak rendbetételére – nyilatkozta Ceglédi Rudolf polgármester az átadás alkalmával. Tavaly a felsőhegyi helyi közösség számára már beszereztek egy ilyen gépet, most Tornyos kapott, jövőre Kevi fog, a rá következő évben pedig Bogaras kap majd egy földgyalut, amelyet télen a hó eltakarítására is használhatnak.

Huszák Zsolt, a községi képviselő-testület tornyosi tagja elmondta, hogy a gépet elsősorban az utcákban, utakon felgyülemlő hó eltakarítására használják majd, de alkalmazni tudják a földutak karbantartására, az aszfaltos utak esetében pedig a padkák lenyesésére.

A Mumgép Kft. saját fejlesztésű földgyaluja kimondottan mezőgazdasági utak rendezésére és karbantartására szolgál, s 3–5 km/h sebességgel vontatva ajánlott használni – ismertette a gép jellemzőit Szeles Attila, a gépet leszállító Proput Kft. igazgatója. Elmondása szerint a gréder használata kimondottan egyszerű. Megjegyezte, hogy a traktoristák szeretnek vele dolgozni, ugyanis egy, a gépen elhelyezett kamerának köszönhetően a traktor kabinjából képernyőn követhetik a munkáját, a vonólapok pedig úgyszintén a kabinból botkormány segítségével irányíthatóak.

Hhzs.

Magyar Szó, 2016. október 22.