Mikor lesz idősek otthona Zentán? - Már pályáztak a kaszárnya egyik épületének átalakítására

Zentán júliusban bezárt az egyetlen hivatalosan működő idősek otthona. Az intézmény tulajdonosa akkor azt mondta, azért számolja föl vállalkozását és küldi el a bentlakókat, mert már nem tud eleget tenni az illetékes minisztérium újabbnál újabb követelményeinek. Aki tehát ápolásra szorul, az Zentán csak nem hivatalosan működő helyek között válogathat.

Az önkormányzatban évek óta foglalkoznak a kérdéssel, és Lőrinc Csongor egészségüggyel megbízott tanácstag szerint a nyáron egy IPA-pályázatot be is adtak arra vonatkozóan, hogy a kaszárnya egyik szárnyát idősek otthonává alakítsák.


– Folyamatosan történnek lépések annak érdekében, hogy Zentának legyen megfelelő intézménye az idős személyek gondozására. Ez azonban nem megy egyik napról a másikra. A szociális védelmi központot már felruháztuk ilyen jellegű tevékenység végzésével, a kaszárnya megfelelő részét megvásároltuk, az önkormányzat kidolgozott egy projektumot erre vonatkozóan, és most ennek megvalósításához keressük a pénzforrást. Júliusban be is adtunk egy IPA-pályázatot, amiben 197 580 euró támogatást kérünk az idősek otthona kiépítésének első fázisára. Az eredményt az ősz folyamán várjuk. Ha a projektünk nyertes lesz, akkor a kaszárnya erre előirányozott részében megindulhatna a nyílászárók cseréje, a falak szigetelése, a tető rendberakása és egyéb nagy munkálatok. Utána pályázhatunk a folytatásra – mondta Lőrinc Csongor, majd hozzátette:

– Egy széles körű intézményt képzeltünk el, amelyben olyan légkört szeretnénk teremteni, ahol az idősek jól érzik magukat. Nemcsak hálószobák lennének, hanem olyan terek is, amelyekben társaloghatnának, tévézhetnének, kártyázhatnának. Húsz szobát tervezünk ötvenkét férőhellyel, viszont az intézmény ennél jóval több idős személy számára lenne nyitott, ugyanis olyanok is bejárhatnának a nappali közös terekbe, akik nem laknak bent az otthonban. Ezáltal a lakók sem éreznék magukat elzárva a külvilágtól, és a társaságra vágyó kívül lakók is találnának maguknak elfoglaltságot, kellemes időtöltést. Ha ez a pályázat esetleg nem lenne sikeres, akkor máshol fogunk pályázni. Nem elég azonban csak felépíteni egy ilyen intézményt, a működtetésére is pénzt kell előteremteni. Vajdaságban 16 gerontológiai központ létezik, mind tartományi alapítású, tehát a finanszírozásuk is a tartománytól és a köztársaságtól érkezik. Ha mi felépítünk Zentán egy ilyen intézményt, nekünk is azt kell elérnünk, hogy bekerüljünk a költségvetésbe, ez viszont nehéz lesz, mert már Szerbiában is az az európai szemlélet kezd teret hódítani, hogy az időseket családoknál kell elhelyezni. Ettől függetlenül mi úgy gondoljuk, hogy Zentának szüksége van idősek otthonára, és mindent meg is teszünk a megteremtéséért, annál is inkább, mert a község összlakosságának kb. húsz százaléka 65 év feletti – mondta az illetékes.

Lőrinc Csongor arról is beszámolt, hogy november 1-jén lesz egy éve, hogy a községben a CMH-iroda és a Caritas együttműködésével falugondnoki szolgálat működik. Ez azt jelenti, hogy két személy azzal foglalkozik, hogy olyan idős emberekhez látogat el rendszeresen, akik nem szorulnak ugyan teljes felügyeletre, de segítség kell nekik bizonyos dolgok elvégzéséhez.

– A gondnokok bevásárolnak az időseknek, elvégzik számukra a ház körüli teendőket, esetleg fát vágnak, begyújtanak náluk stb. Az egyik ilyen személy Zentán, a másik Tornyoson tevékenykedik, és igény van arra is, hogy Kevit és Buránysort is felöleljék. Újabb személyt valószínűleg nem tudnak erre a munkára alkalmazni, de átcsoportosítással igyekeznek a kérésnek eleget tenni. A falugondnokok több mint hatvan személyt látogatnak rendszeresen – közölte a község egészségüggyel megbízott tanácstagja.

hhá

Magyar Szó, 2016. október 22.