Zenta: Felavatták dr. Rajki Márton emléktábláját

Ünnepélyes keretek között avatták fel ma délután a zentai Városháza oszlopcsarnokában azt az emléktáblát, amelyet az 1956-os forradalom zentai származású mártírja, dr. Rajki Márton tiszteletére állítottak a forradalom 60. évfordulója alkalmából, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának és Zenta község önkormányzatának a kezdeményezésére.


Az emléktábla felavatása alkalmából szervezett ünnepségen dr. Babity János, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának főkonzulja és Ceglédi Rudolf, Zenta község polgármestere leplezte le a táblát, amelyet az egybegyűltek ezt követően meg is koszorúztak.

Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa nevében dr. Babity János főkonzul, Zenta község önkormányzata nevében Ceglédi Rudolf polgármester, a Vajdaság Magyar Szövetség nevében Pásztor István, a párt elnöke, a Magyar Nemzeti Tanács nevében mgr. Hajnal Jenő, a tanács elnöke, a Rajki család nevében ifj. Rajki Márton és Rajki Zsolt, a Nagy Imre Társaság elnöksége nevében Kudlik Zoltán, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége nevében pedig Csonka Áron, a párt elnöke helyezte el az emlékezés virágait.

Az egybegyűltek ezt követően közösen átvonultak a Zentai Magyar Kamaraszínházba, ahol előbb dr. Babity János, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának főkonzulja, Ceglédi Rudolf, Zenta község polgármestere és ifj. Rajki Márton, a Budapesti Ügyvédi Kamara vezetőségének tagja, dr. Rajki Márton unokája mondott köszöntőt, majd az ünnepség vendégei megtekintették a Zentai Magyar Kamaraszínház A szabadság lángjai című előadását, amelynek szereplői Dévai Zoltán, Fülöp Tímea, Lőrinc Tímea, Nešić Máté, Papp Arnold, Rutonić Róbert, Verebes Judit és Virág György; Baji Endre, Gnädig Kornélia, Kocsis Dékány Anita, Kocsis Ferenc, Kovács Endre és Kovács Magdolna; valamint Listyevity Szebasztián, Szarka Kitti és Török Roland voltak; dramaturgja Oláh Tamás, koreográfusa Baji Endre, kosztümtervezője Rutonić Róbert, rendezője pedig Wischer Johann.

Az emléktábla-avatás alkalmából dr. Rajki Márton unokái, Márton és Zsolt családjukkal együtt érkeztek Zentára, ahol az ünnepséget megelőzően megtekintették azokat a helyeket, amelyek meghatározták nagyapjuk térségünkben eltöltött éveit, köztük a helyi Városháza épületét, a család egykori házát, a Tisza-partot és a gimnázium épületét is. A család tagjai örömüknek adtak hangot annak kapcsán, hogy lehetőségük nyílt megismerni azokat a helyeket, amelyek mártírhalált halt elődjük életében fontos szerepet töltöttek be, és rendkívül megtisztelőnek nevezték, hogy a Tisza-parti településen ezentúl emléktábla is őrzi dr. Rajki Márton emlékét.

H. A.

Vajdaság Ma, 2016. október 20.