Zenta: Megoldódnak a távfűtéssel kapcsolatos problémák

A fűtési idény kezdetéig megoldódnak a zentai távfűtéssel kapcsolatos problémák – jelentették be a helyi önkormányzat illetékesei mai rendkívüli sajtótájékoztatójukon, ahol elmondták, a folyamat során igen nagy segítséget kaptak mind a tartományi, mind a köztársasági szervektől.


– Ahogyan azt bizonyára mindenki tudja, az olasz tulajdonban álló TE-TO Cukorgyár Rt. áprilisban tulajdonost cserélt, és azóta a Sunoko vállalat a tulajdonosa. A zentai cukorgyár ezt követően blokád alá került, és csőd előtti eljárás indult ellene. Mivel ennek folytán a továbbiakban nem tudta vállalni a hőenergia-termelést, amely szavatolná a távfűtési rendszer működtetését, ezért az önkormányzat kénytelen volt ezzel a tevékenységgel felruházni az Elgas Közvállalatot. A szerződést a napokban aláírják, és ennek kapcsán péntekre rendkívüli képviselő-testületi ülést hívtunk össze, ugyanis az előző két ülésen az Elgas Közvállalatot már felhatalmaztuk a hőenergia-termeléssel, illetve az alapítói okiratába is belehelyeztük ezt a tevékenységet, a pénteki ülésen pedig a vállalat statútumát is megváltoztatjuk – magyarázta Varga Viktor, a Községi Tanács gazdasági ügyekkel megbízott tagja, aki elmondta, holnap megkezdődik a rendszer vízzel való feltöltése, és arra kérte a szolgáltatás felhasználóit, hogy amennyiben bármilyen problémát észlelnek, arról mindenképpen értesítsék az Elgas Közvállalatot.

– Egy hónap állt a rendelkezésünkre arra, hogy megoldjuk a távfűtés problémáját. Az önkormányzat minden dolgozója maximális erőbevetéssel dolgozott azon, hogy a fűtés idejében beinduljon, azonban mindezt nem sikerült volna megoldanunk, ha nem kaptunk volna segítséget a tartományi energetikai titkárságtól és az energetikai minisztériumtól, amelynek az államtitkára személyesen is járt Zentán – hangsúlyozta Győri István, Zenta község alpolgármestere. – A legnagyobb problémánk az volt, hogyan hidaljuk át a cukorgyár tartozását, ami elég nagy, a Srbijagas felé kb. 75 millió dinár, a Szerbiai Villanygazdaság felé pedig kb. 11 millió dinár. Mivel sem a Srbijagas, sem az EPS nem akarta jóváhagyni azt, hogy újraindítsák a szolgáltatást, amíg a teljes összeg ki nem lesz fizetve, a minisztériumhoz fordultunk, amely igen nagy segítséget nyújtott ezeknek a problémáknak a megoldásában – tette hozzá a község alpolgármestere.

Az önkormányzat illetékesei úgy fogalmaztak, jelen állás szerint úgy tűnik, a fűtési idény kezdetére sikerül elhárítani a távfűtési rendszerrel kapcsolatos problémákat, és fennakadás nélkül megindulhat majd a fűtés.

H. A.

Vajdaság Ma, 2016. október 5.