Megkezdődött a Feszty-emlékév Hazatérés című programsorozata Zentán

Zentán, a Városháza előterében szombaton megkezdődött a Feszty Árpád emlékének szentelt ünnepségsorozat helyi programja.


Perpauer Attila, Zenta város önkormányzatának művelődési és oktatási tanácsosa a rendezvény megnyitóján elmondta, hogy az önkormányzat számára nagy megtiszteltetés a város első írásos említésének 800. évfordulójának évében vendégül látni a Feszty-emlékév programjait és történelmi vetélkedőjét. Feszty Árpád születésének 160., valamint a Feszty-körkép megalkotásának 120. évfordulója alkalmából létrehozott Hazatérés című rendezvénysorozat zentai látogatása a város számára nagy jelentőséggel bír.

A rendezvény megnyitása után Pataki Tibor történész, a város képviselő testületének alelnöke rövid előadás formájában foglalta össze Zenta nyolcszáz éves történetét.

A programsorozat a Városháza Andruskó-termében megrendezett kiállítással folytatódott, amelyen a látogatók Feszty Árpád számos alkotásának reprodukcióját tekinthették meg. A Hazatérés című rendezvénysorozat vándorkiállításának megnyitója után a díszteremben a közönség a Kormorán együttes adai születésű énekesnője, Fehér Nóra közreműködésével énekelhette a Himnuszt, majd Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács végrehajtó bizottságának elnöke köszöntötte az egybegyűlteket. Beszédében kiemelte, a délvidékiek számára nagy megtiszteltetés, hogy a Feszty-emlékév alkalmából megrendezett történelmi vetélkedő harmadik fordulójára itt, Zentán kerül sor, valamint a szervezéssel járó munkáért elismerését fejezte ki a város önkormányzatának, illetve a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium munkatársainak. A történelmi vetélkedőn több környékbeli középiskola csapata is részt vesz. Az ünnepségen megjelent az adai Műszaki Iskola, a csókai Vegyészeti-Élelmiszeripari Középiskola, a Zentai Gimnázium, a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium, a zentai Közgazdasági és Kereskedelmi Középiskola, valamint a zentai Egészségügyi Középiskola csapata, amelyek a vasárnap délelőtt 10 órakor rendezendő történelmi vetélkedőn vesznek majd részt. Vendégcsapatként a kárpátaljai, ungvári diákok és az ópusztaszeri tanulók mérik össze történelmi tudásukat a vetélkedőn. Jerasz Anikó hozzátette, hogy a hét csapat az ünnepi vetélkedőn jelképesen egyesíti majd újra a szétszakadt nemzetet.

Ökrös Mariann, a Feszty-körkép Alapítvány elnöke a rendezvénysorozatot bemutató beszédében kifejtette, hogy az alapítvány egyik küldetése minden Kárpát-medencei magyar ajkú fiatalt eljuttatni a Feszty-körképhez. A vetélkedősorozat első állomása Kolozsvár volt, ezt pedig a kárpátaljai vetélkedő követte. Most a délvidéken rendezett történelmi vetélkedővel egyesülhet újra szimbolikusan a nemzet. Az alapítvány új pályázatának segítségével pedig továbbra is minél több gyermeket szeretnének eljuttatni az ópusztaszeri Feszty-körképhez.

A köszöntők után a Városháza dísztermében, a programsorozat folytatásaként Ozsváth Sándor művelődéstörténész előadása hangzott el Kik vagyunk mi, avagy magyarságunk eredete címmel.

A Feszty-emlékév Hazatérés elnevezésű rendezvénysorozata október 2-án, vasárnap 10 órától, a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium Nagytermében történelmi vetélkedővel folytatódik a vendégcsapatok és a környék középiskolás csapatainak részvételével. 13 órától Mónus József világbajnok harci íjász tart előadást az érdeklődőknek a tradicionális távlövésről és harci íjászatról. Délután a rendezvénysorozat vendégei a város nevezetességeit tekintik meg, majd a programsorozat befejezéseként 19 órától, a Művelődési Házban a Lovasíjász című filmet vetítik a magyar történelem és az íjászat tisztelőinek.

Mezei Zsófia

Vajdaság Ma, 2016. október 2.