Zenta: Átadták a község nyilvános elismeréseit

Ma délelőtt tartották meg a zentai Városháza dísztermében a községi képviselő-testület városnapi díszülését, amelyen átadták a község legrangosabb nyilvános elismeréseit, a díszpolgári címet, a Pro Urbe díjakat és a polgármesteri köszönőleveleket is.


A díszülés kezdetén Tatjana Balo, a községi képviselő-testület elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, köztük a köztársasági és tartományi tisztségviselőket, a testvérvárosok, a környező községek, az egyházak, valamint az intézmények és a vállalatok képviselőit, majd Ceglédi Rudolf, Zenta község polgármestere mondott köszöntőt, amelyben hangsúlyozta, a dicső múlt csakis akkor tölthet el minket megelégedéssel, ha az élhető jelen és a tervezhető jövő megteremtésén dolgozunk. Hangsúlyozta, az évfordulók megünneplése mellett rendkívül fontosak azok a tevékenységek is, amelyek hozzájárulnak a község fejlődéséhez, majd hozzátette, az önkormányzat illetékesei minden erejükkel azon fáradoznak, hogy a város és a hozzá tartozó falvak mindenki számára otthonossá, élhetővé váljanak, amit – ahogyan fogalmazott – csak akkor lehet elérni, ha fejlődik a gazdaság és a mezőgazdaság, ha lesznek új munkahelyek, és ha becsületes munkával tisztességes bért lehet megvalósítani, ugyanis akkor talán vissza lehet majd tartani azokat is, akik most az elvándorláson gondolkodnak. Ezt követően szólt az elmúlt évben megvalósult legfontosabb beruházásokról is, amelyekről az egybegyűltek egy kisfilmet is megtekinthettek.

A köszöntő után Ceglédi Rudolf, Zenta község polgármestere és Almási István, Hódmezővásárhely polgármestere megerősítette a két település közötti, évtizedek óta eredményesen működő testvérvárosi kapcsolatot, majd az ünnepség folytatásában átadták a község legrangosabb nyilvános elismeréseit, a díszpolgári címet, a Pro Urbe díjakat és a polgármesteri köszönőleveleket is. A községi képviselő-testület díszpolgári címet adományozott dr. Bálint Béla akadémikusnak, a Szerb Tudományos és Művészeti Akadémia levelező tagjának; Életmű Pro Urbe díjjal az idén hetvenéves Sinkovits Péter nyugalmazott újságírót és költőt, aki helyett húga vette át az elismerést; Pro Urbe díjjal pedig a fennállásának százötven éves jubileumát ünneplő Hófehérke Óvodát tüntették ki. Polgármesteri köszönőlevelet kapott a riói olimpiát is megjárt két zentai birkózó, Frísz Krisztián és Nemes Viktor, akik közül az előbbi helyett Petar Balo vette át az elismerést; illetve Ivan Švager zenész, zeneszerző; Székelyné Erőss Erzsébet könyvtáros, hagyatékgondozó; a Szent Longinus Középkori Hagyományőrző Egyesület, valamint a száznegyven éves Zentai Gimnázium is. A díjazottak nevében dr. Bálint Béla mondott köszönetet az elismerésért, majd a két település között tíz évvel megkötött testvérvárosi szerződés megkötése apropóján dr. Nagy Gábor Tamás, Budavár polgármestere is köszöntötte az első írásos említésének nyolcszázadik évfordulóját ünneplő Zentát.

A rendezvényen a zentai tehetséges diákok, Baranyi Bálint, a Stevan Mokranjac Alsófokú Zeneiskola tanulója, Gója Henrietta, a Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola tanulója, valamint Katarina Sočin, az Emlékiskola tanulója adtak alkalmi műsort, de fellépett a Stevan Sremac Helyismereti Alapítvány vegyes kórusa és a Cor Jesu Városi Kamarakórus, valamint közreműködött a Szent Longinus Középkori Hagyományőrző Egyesület díszőrsége is.

A községi képviselő-testület díszülését követően a vendégek a hagyományokhoz híven közösen a Tisza-parti zentai csata emlékhelyhez mentek, ahol megkongatták az emlékharangot, valamint elhelyezték az emlékezés virágait is.

H. A.

Vajdaság Ma, 2016. szeptember 11.