XIII. Hőlégballon Találkozó Zentán

A zentai vásártéren az idei városnap alkalmából ismét megkezdődött a hagyományos, három napos találkozó, amelyen a környező országok meghívottjai mutatják be a különleges repülősportot, illetve a szerencsések még a ballonok kosarából is rápillanthatnak szülővárosukra.


A hőlégballon, mint a legbiztonságosabb légi eszköz, csak megfelelő széljárás esetén emelkedhet a magasba, de úgy tűnik, ezen a hétvégén az előrejelzések kedveznek majd a ballonosoknak, hiszen mérsékelten szeles, nyárias időre van kilátás. Természetesen a szép időnek nemcsak a légi sport kedvelői örülhettek pénteken este, hanem mindazok a zentai felnőttek és gyerekek, akik közelről is megcsodálhatták, hogyan kel életre egy, a gyűrött sátorponyvához hasonlító, óriási szatyor.

A XIII. Hőlégballon Találkozó és -bajnokság szervezője, Kosiczky András portálunknak arról beszélt, hogy a ballonok hatalmas mérete mindig szembesíti az embert a maga parányi mivoltával. Talán ez az oka annak, hogy a fényképező és bámészkodó tömeget valósággal megbabonázta, ahogy egy-egy hőlégballon a megfelelő hőmérsékletet elérve a magasba emelkedett. A közönség önkéntelenül is tapsolni, ujjongani kezdett, hiszen közeli szemtanúja lehetett annak a csodának, amelyet repülésnek nevezünk.

Kosiczky hozzátette, a zentai hőlégballontalálkozón immár öt éve tartják meg Szerbia egyetlen nyílt bajnokságát is, ahol a környező országok ballonos pilótái összemérhetik tudásukat. Idén a hazai hőlégballonosokon kívül Magyarországról, Szlovéniából és Romániából is érkeztek csapatok, így összesen tizennégy ballon emelkedhetett a magasba. Az esemény támogatói a Zentai Önkormányzat és számos magáncég. Fontos megemlíteni viszont azokat a résztvevőket is, akik önkéntes munkájukkal segítik a rendezvény létrejöttét és lebonyolítását. A találkozó legfontosabb célja, hogy, mint a Balkán egyik legnagyobb hőlégballon találkozója, öregbítse a város hírnevét és olyan brand váljon belőle Zentán, amely a Tiszavirág-ünnephez és a győztes Zentai csata megünnepléséhez hasonlítható. Az idei bajnokságra nemzetközi bíró érkezett, akivel olyan versenyszámokat találtak ki, amelyeket a versenyzők viszonylag könnyen teljesíteni tudnak.

Az érdeklődők számára még vasárnapig tartogat izgalmas élményt a hőlégballonok magasba emelkedésének látványa, hiszen a kora reggeli és a késő délutáni órákban a vásártéren, illetve a Tisza-parti töltésen készülnek ismét repülésre a ballonos csapatok.

M. Zs.

Vajdaság Ma, 2016. szeptember 10.