Hódmezővásárhelyi vendégkiállítás Zentán

A városnapi programsorozat csütörtök esti rendezvénye Zenta és Hódmezővásárhely évtizedek óta tartó testvérvárosi kapcsolatát volt hivatott megszilárdítani


Az Hommage Á Nagygyörgy Sándor című fotókiállítás a két Tisza-parti város közös kötődését fejezte ki a bemutatott természetképek, portrék, mementók által. A hódmezővásárhelyi művészek felvételein a zentai parthoz hasonló nyugodt, olykor misztikus hangulatú kompozíciók tették egyértelművé, hogy a Tisza minden régióban egyformán magához köti és megbabonázza a környezetében élő művészeket.

Almási István, Hódmezővásárhely polgármestere megnyitóbeszédében elmondta, a Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ vendégkiállítása különleges bizonyítéka a két város egymáshoz való kötődésének, hiszen közös folyójuk Zenta és Hódmezővásárhely lakosait egyaránt magához vonzza, megbabonázza.

Az 1933-ban született Nagygyörgy Sándor festő- és fotóművész a tiszai tájat először festőművészként örökítette meg, majd a ’60-as évektől kezdve a fotóművészet felé fordulva rögzítette a természet utánozhatatlan képeit. A jelenlegi kiállítás anyagát 2015-ben a Vásárhelyi Fotószimpózium művészeinek képeiből állították össze, akik munkáikat Nagygyörgy Sándor emlékének ajánlották. A kiállító művészek Balla András, Berényi Gyula, Dobrócki Zsolt, Dömötör Mihály, Gál András, Kozák Albert, Németh Andrea, Süli István, Szél Ágnes, Török János, Vajda János és Zsila Sándor voltak. E kiállítás részleges anyagát hozták el a Zentai Városi Múzeum kiállítótermébe a városnap alkalmából.

Ceglédi Rudolf, Zenta város polgármestere köszönetét fejezte ki a hódmezővásárhelyi küldöttségnek, hogy a kiállítással felelevenítették a két város közötti testvéri viszonyt, valamint reményét fejezte ki, hogy a jövőben is fennmarad ez a kölcsönös tiszteleten és barátságon alapuló viszony.

Pejin Attila, a Zentai Városi Múzeum vezetője szintén örömteli eseményként üdvözölte a tárlatot és elmondta, hogy a jövőben arra fognak törekedni, hogy a két város múzeumai közötti kapcsolatot még mélyebbé és aktívabbá tegyék.

M. Zs.

Vajdaság Ma, 2016. szeptember 9.