Kiállítás nyílt Zenta első írásos említésének 800 éves évfordulójára

A zentai Városháza előcsarnokában, a városnapi rendezvénysorozat következő állomásaként az este történeti kiállítás nyílt, amely a város fontos, olykor történelmi jelentőségű eseményeit mutatja be.


II. András király 1216-ban kiadott birtokadományozó okiratában nevezi meg először a város kolostorát és a körülötte fekvő birtokokat. A kiállított oklevelek, okiratok, címeres pecsétek másolatai mind Zenta történelmi hagyatékához tartoznak. Az évforduló alkalmából ezeket foglalták egy áttekintő, többnyelvű, időrendbe állított kiállítási anyagba.

Ceglédi Rudolf, a város polgármestere köszöntőbeszédében méltatta a város nagy múltú intézményeinek érdemeit, valamint az önkormányzat törekvését az állandó haladás érdekében.Tari László zentai helytörténész pedig kiemelte, hogy ilyen jellegű, összefoglaló kiállítási anyag bemutatására mindeddig nem került sor a városban. A rendezvény célja, hogy a polgárokat közelebb hozza Zenta történelméhez. A kiállítás létrejöttéhez a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ, a Zentai Történelmi Levéltár, a Zentai Önkormányzat, illetve Beszédes István járult hozzá, aki a kiállított tablók grafikai szerkesztője volt.

A városnapi rendezvénysorozat szeptember 8-án folytatódik a Városi Múzeumban, ahol 18 órakor Hommage Á Nagygyörgy Sándor címmel nyílik kiállítás, majd 19.30-tól a Városháza dísztermében kóruszenei esten vehetnek részt az érdeklődők, amelyen a zentai Stevan Sremac Helyismereti Alapítvány vegyes kórusa, a petrőci Musica Viva vegyes kar és a zentai Cor Jesu Városi Kamarakórus is fellép.

Mezei Zsófia

Vajdaság Ma, 2016. szeptember 8.