Szeptemberben folytatják

A zentai kaszárnya felújításának második szakasza következik


Újabb 18 millió dinárt ruháznak be a zentai kaszárnya épületébe, miután tavaly már több száz négyzetméternyi felületet újítottak föl szintén 18 millió dinárból.

zentai önkormányzat a tartományi művelődési titkársággal tavaly abban egyezett meg, hogy egy 45–50 millió dináros felújítást végez el a zentai kaszárnya épületeiben. A finanszírozást illetően 80:20%-os arányt állapítottak meg, vagyis a tartomány állja a költségek 80 százalékát, a zentai önkormányzat pedig 20%-át. A többéves projekt célja, hogy a helygondokkal küzdő Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és zentai Történelmi Levéltár számára helyiségeket, raktárakat biztosítson. A programot három fázisra osztották. Az elsőben a tartomány 15 millió dinárral, a zentai önkormányzat pedig 3 millióval járult hozzá a felújításhoz, és a most következő második fázisban ugyanennyit ruháznak be, ugyanilyen arányban.

Ceglédi Rudolf polgármester elmondta, hogy a felújítás második szakasza a közbeszerzésnél tart, és szeptemberben megkezdődnek a munkálatok:

– A tartományi művelődési titkárságtól az idén a pénzbeli kötelezettséget átvette a nagyberuházási igazgatóság, és velük is megkötöttük a szerződést a pénz folyósítására. A 18 millió dináros beruházásra kiírtuk a közbeszerzési pályázatot. Ez harminc napig tart, és miután kiválasztjuk a kivitelezőt, kezdődhet a munka. Ha nem lesz fellebbező, ez gyorsan fog menni. A második fázisban további helyiségeket újítunk föl. Ugyanúgy, ahogy az első szakaszban, a soron következő termeknél is cseréljük a nyílászárókat, a padlót, szigeteljük a falat, tűzvédelmi szondákat építünk be, lecseréljük az elektromos hálózatot és a fűtésrendszert. A tervek szerint jövőre ugyanennyit fektetünk be, és reményeink szerint 2017 végére el is készülünk a beruházással. A Történelmi Levéltár egyébként már használja is az első szakaszban felújított helyiségeket, és hamarosan a VMMI is birtokba vesz két nagyobb helyiséget. Az épület fő használója a levéltár, a részhasználója pedig a VMMI. Ha a felújítás teljesen befejeződik, a levéltár teljes egészében kiköltözik, a VMMI-ből pedig a raktár egy része.

A polgármester elmondta, hogy a kaszárnya többi részét is szeretnék megvásárolni a hadügyminisztériumtól, ezért folyamatosan egyeztetnek a lehetőségekről:

– A kaszárnya egynegyede a zentai önkormányzaté, háromnegyede maradt a hadseregé. Mi természetesen az egészet meg szeretnénk vásárolni, de nem egyben, hanem részletekben, öt év alatt, a hadügyminisztérium viszont egyben akarja eladni az egészet, úgyhogy még egyezkedünk. Legelőször a kaszárnya valamikori futballpályáját, vagyis azt a beépítetlen részt szeretnénk megvenni, amely a vasártér felől van, hogy parkolóvá alakítsuk. Vásár meg egyéb tömeges rendezvények idején a vásártér környéki utcákban káosz van a szanaszét megálló autók miatt, és a parkoló kialakításával ezt szeretnénk megszüntetni. Amit a beépítetlen területért kérnek, annak az árát megfelelőnek tartjuk, viszont ahol épületek vannak, azért szerintünk túl sokat kérnek. Mi nem tudjuk megvenni egészben a kaszárnya háromnegyedét, viszont az önkormányzaton kívül nem hiszem, hogy sokan érdeklődnek azok iránt a területek iránt, pláne úgy, hogy egyben megvegyék, tehát bízunk a pozitív végkimenetelben – foglalta össze Ceglédi Rudolf polgármester.

hhá

Magyar Szó, 2016. szeptember 3.