Szeptember elsején dől el a zentai Cukorgyár sorsa

A Gazdasági Bíróság ugyanis ezen a napon dönt arról, hogy a zentai Cukorgyárban elindítják-e a csődeljárást – nyilatkozta az önkormányzat tegnapi sajtótájékoztatóján Ceglédi Rudolf, a község polgármestere, s hozzátette, napi kapcsolatban vannak az egykoron sikeresen gazdálkodó vállalat zentai igazgatójával és a technikai igazgatóval a fűtés megszervezésével és a vállalat további sorsával kapcsolatosan.


A polgármester szerint a Cukorgyár vezetői a cég tulajdonosától olyan utasítást kaptak, hogy mérjék fel, mennyi idő alatt tudnák elkezdeni a cukorrépakampányt. A vállalat illetékesei szerint ez három hét lenne, és szeptember elseje után remélhetőleg kiderül, hogy lesz-e kampány. A távfűtést illetően Ceglédi szerint folyamatban van egy szerződés összeállítása, amelynek értelmében ha nem indul el a kampány, akkor az Elgas Közvállalat kibéreli a gyár kazánjait, hogy a fűtés el tudjon indulni. A polgármester elmondta, hogy a szerződés megkötésével a csődgondnok is egyetért, s lényegében a Gazdasági Bíróság tanácsának a döntésétől függ, hogy a vállalatban elindítják-e a csődeljárást, vagyis hogy ki lesz az aláírója a szerződésnek.
– A fűtés elindításához az előkészületek folyamatban vannak, az önkormányzat is besegít, hogy ezek a javítások megtörténjenek, illetve adottak legyenek a feltételek a Wind Vision vállalat területén létesítendő, 20 mW-os gázkazán kiépítéséhez. Ennek az engedélyeztetése is folyamatban van – nyilatkozta Ceglédi.
Újságírói kérdésünkre válaszolva a polgármester azt is elmondta, hogy a néhány évvel ezelőtt emlegetett úgynevezett biomassza-erőmű kiépítésének az ötlete sem évült el, jövőre elindulhat ennek a kiépítése is.

A sajtótájékoztatón Lőrinc Csongor, a községi tanács egészségügyi és szociális ügyekkel foglalkozó tagja és Petar Terzić, a polgármester egyik tanácsadója részletesen elmesélte, hogy az utóbbi időszakban az önkormányzat hány levelet küldött és hány tárgyaláson vett részt a vállalat megmentése érdekében, továbbá elmagyarázták, hogy a községi képviselő-testületben a hatalmi koalíció részeként azért nem fogadták el az ellenzéknek a vállalat megsegítését szolgáló kezdeményezését, mert olyan dolgokról kellett szavazniuk, amelyek nem tartoznak a község hatáskörébe. Ettől függetlenül a lehetőségeik függvényében mindent megtettek a segítségnyújtás érdekében – jegyezte meg végül Lőrinc Csongor.

Hhzs.

Magyar Szó, 2016. augusztus 27.