Zenta: Rendkívüli képviselő-testületi ülés, határozat nélkül

A zentai községi képviselő-testület mielőbb tegyen lépéseket a TE-TO Cukorgyár Rt. működésének fenntartása érdekében – irányozta elő az a határozatjavaslat, amelyet a községi képviselő testület mai, rendkívüli ülésén, tizenegy ellenzéki képviselő kezdeményezésére vitattak meg. A testület hosszas vita után végül 14 ellenző és 13 támogató szavazattal elutasította a javaslatot.


Az ellenzéki képviselők azért kezdeményezték a kérdés mielőbbi megtárgyalását, mert – ahogyan indoklásukban fogalmaztak – a cukorgyár működése kizárólag abban az esetben lehet biztosított, amennyiben rendelkezik a megfelelő működési engedélyekkel (mint például a gazdasági versenyhivatal engedélye, amelyre a nemrég lezajlott tulajdonoscserék miatt van szükség, a megfelelő gázellátásról szóló szerződés stb.). Az indoklás szerint amennyiben ezek a dokumentumok hiányoznak, a társaság nem végezheti rendes tevékenységét, és nem köthet megfelelő szerződéseket a beszállító termelőkkel sem, ami valószínűleg a társaság csődeljárásának megindítását jelentené, és egyben azt is, hogy Zenta távfűtés nélkül maradhatna a követő fűtési szezonban, ami – szerintük – beláthatatlan következményeket vonna maga után. A rendeletjavaslat értelmében a községi képviselő-testületnek kérelemmel kellett volna fordulnia az illetékes versenyhivatalhoz annak érdekében, hogy a társaság működési engedélye mielőbb kiadásra kerüljön, illetve az illetékes gázszolgáltatóhoz is annak érdekében, hogy a társaság gázellátása szerződéses jogviszony keretében megnyugtató módon rendezésre kerüljön.

Az ülésen a képviselők mellett jelen volt Deák Teodóra, a TE-TO Cukorgyár Rt. vezérigazgatója és Ljubiša Radenković, a cukorgyár új tulajdonosa, a Sunoko vállalat képviselője is. Deák Teodóra elmondta, a vállalat körül kialakult helyzet oka az, hogy a cukorgyár márciusi tulajdonosváltása miatt addig, ameddig az új tulajdonos, a Sunoco vállalat nem kapja meg a gazdasági versenyhivatal engedélyét, semmiféle beruházást nem eszközölhet a gyárban, ráadásul a számlájukat is blokkolták. Hangsúlyozta, a vállalat bizonytalan helyzete miatt az összesen 140 állandó munkaviszonyban lévő dolgozó közül a közelmúltban 10-en önként más munkahelyre távoztak; a 25 meghatározott idejű szerződéssel rendelkező dolgozó közül mindössze 6-an maradtak, a többieknek lejárt a szerződése; a kampány ideje alatt foglalkoztatott összesen mintegy 250 idénymunkást azonban jelenleg egyáltalán nem tudják foglalkoztatni. Kifejtette, az állandó munkaviszonyban lévő dolgozók előbb kötelezően letöltötték az évi szabadságukat, most viszont várakoznak a munkára, ami azt jelenti, hogy 65 százalékos térítmény melletti fizetett szabadságon vannak. Hozzátette, amennyiben az illetékes bizottság néhány héten belül úgy dönt, hogy a cukorgyár folytathatja a munkáját, valószínűleg meg fogják tudni tenni a szükséges előkészületeket egy rövidebb kampány lefolytatásához.

A községi képviselő-testület hosszas vita után végül 14 ellenző és 13 támogató szavazattal elutasította azt az ellenzéki képviselők közös beadványa nyomán megfogalmazott határozatjavaslatot, amelynek célja az lett volna, hogy Zenta község önkormányzata azonnali lépéseket tegyen a TE-TO Cukorgyár Rt. működésének fenntartása érdekében. Az ellenzéki képviselők közül az ülést követően többen is felháborodásuknak adtak hangot a döntés kapcsán. Sándor József, a Magyar Mozgalom képviselője nyilatkozatában kifejtette, a cukorgyár ügye olyan közös ügy, amely mellett a községi képviselő-testületnek erkölcsi kötelessége lett volna kiállni, ezt azonban a testület nem tette meg a saját polgárai érdekében, akik közül – szavai szerint – közvetlenül vagy közvetve összesen több ezer főt érint a cukorgyár ügye.

A hatalmi koalíció képviselői szerint az ellenzéki kezdeményezés okafogyottá vált, hiszen az önkormányzat illetékesei hónapok óta nyomon követik az ügyet, és már korábban megtették a szükséges lépéseket. Ceglédi Rudolf, a község polgármestere az ülést követő sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, a képviselő-testületi ülés menete bebizonyította, hogy az ellenzéknek nem a cukorgyár helyzetének a javítása volt a célja, hanem a sértegetés, a gyalázás és az önkormányzat lejáratása, amit – ahogyan fogalmazott – számos felszólalás is bizonyított. Ceglédi Rudolf leszögezte, az önkormányzat évek óta igyekszik segíteni a cukorgyárnak, hiszen mivel a gyár évek óta veszteségesen működik, ezért az elmúlt évek során többféle módon próbáltak hozzájárulni a cukorrépa-termesztés hatékonyságának növeléséhez. Hozzátette, abban bíznak, hogy mielőbb megérkezik a gazdasági versenyhivatal kedvező döntése, és a cukorgyár újra megkezdheti a munkát.

H. A.

Vajdaság Ma, 2016. július 22.