Zentai diákok Zamárdiban

A budavári és zentai önkormányzat támogatásával a község általános iskolás diákjai közül 25 utazhatott el egyhetes kirándulásra a Balaton-parti Zamárdiba. 


A gyerekeket három tanárnő: Barsi Anita, Horváth Hédi és Kormányos Katona Gyöngyi kísérte el.

A zentai Stevan Sremac Iskolaközpont igazgatónője, Urbán Zsuzsanna elmondta, már hagyománnyá vált, hogy a budavári önkormányzat nyaranta vendégül lát egy csoport zentai általános iskolás diákot Zamárdiban. Idén július 12-e és 18-a között számos izgalmas program várta a gyerekeket.

Az esős időjárás okán kevesebbet fürödhettek a Balatonban, de így sem unatkoztak. A zentai diákok mellett egy csoport tanuló érkezett Kárpátaljáról, Munkácsról is. Munkács és Zenta baráti önkormányzatok már közel két évtizede, valamint mindkét város testvértelepülési kapcsolatban áll a budavári önkormányzattal.

– Budavár önkormányzatával már hosszú ideje gyümölcsöző kapcsolatot ápol Zenta, felajánlották, hogy idén is térítésmentesen vendégül látnak 25 Zenta községbeli diákot.

Mi szervezetük meg az utazást, autóbuszt biztosítottunk a gyerekek és kísérőik számára, valamint a magyarországi tartózkodás idejére fizettük a biztosításukat – mondta Perpauer Attila, az önkormányzat oktatással és művelődéssel megbízott tanácstagja.

Az élményekben gazdag útról megkérdeztünk néhány részvevőt. Kopasz Petra hetedikes tanuló: – Számomra legnagyobb élmény volt a kalandpark, ahol érdekes és izgalmas akadálypályán mentünk végig. Biztonsági köteleket kötöttek ránk, hogy ne tudjunk leesni, megmutatták, mit hogyan kell kezelni.

A végén kisvonatra szálltunk, és körbevonatoztuk a környéket. A kirándulásunk végén vasárnap fogadott bennünket Budavár önkormányzatának polgármestere, akinek megköszöntük a sok élményt és a szívélyes vendéglátást, és kis ajándékcsomagot adtunk át neki.

Horváth Ervin hatodikos: – A legnagyobb élmény a cirkusz és a kalandpark volt. Budavár testvérvárosa, Munkács és mi, zentaiak is bemutatkoztunk a vendéglátóinknak, bemutattuk, milyen a törökverő Zenta. Vittünk magunkkal szerbiai specialitásokat, megkínáltuk a munkácsi diáktársainkat Smokival és Negro cukorkával.

Csizmadia Márk hetedikes diák: – Számomra egyik legnagyobb élmény volt a Fővárosi Nagycirkuszban tett látogatás. Egyik diáktársunkat a bűvész kihívta a porondra, és bevonta az izgalmas bűvésztrükkbe, amelyet nem tudtunk megfejteni.

A szálláshelyünkön csoportokra osztva betanultunk egy-egy dalt, amit utolsó este tánccal mutattunk be. Voltunk a Citadellán is. Budapest nagyon szép, és sok-sok élménnyel gazdagodva utaztunk haza.

ger

Magyar Szó, 2016. 07. 20.