Mind népszerűbb a Tiszavirág Fesztivál

Brazil dobok ritmusa, hajós fáklyás felvonulás, fergeteges Queen-emlékzenekar-koncert – tömören így lehetne összegezni, melyek voltak a fénypontjai a zentai Tiszavirág Fesztiválnak, amelyre az idén is rengetegen voltak kíváncsiak.


Pénteken a kora esti órákban Ceglédi Rudolf polgármester nyitotta meg a fesztivált, amelyet Zenta Község Idegenforgalmi Szervezete immár negyedik alkalommal rendezett meg. Beszédében kiemelte, hogy bebizonyosodott, jó ötlet volt útjára indítani a rendezvényt, hiszen a város lakói nagyon megszerették, és a környékről is sokan látogattak el a városba.

Kosiczky András, a községi tanács turisztikáért felelős tagja lapunknak elmondta, hogy érzése szerint beérett annak a marketingmunkának a gyümölcse, amelyet az elmúlt évben kifejtettek a fesztivál népszerűsítése érdekében, és nemcsak a környező községekből és távolabbról, hanem Magyarországról is érkeztek látogatók a rendezvényre.

A polgármesteri köszöntőt és a város fúvószenekarának a hangversenyét követően a Moonshine Allgiators és a Kettő-Kettő zenekar fellépésén bulizhatták ki magukat az igényes könnyűzene kedvelői.

Szombaton délelőtt ez évben is megrendezték a retró horgászversenyt és a Tiszavirág regatta nemzetközi kajakversenyt, délután pedig a Szt. Longinus haditorna-bemutatójával és a Sambansa dobzenekar fellépésével folytatódott az utcai mulatság. Az igencsak látványos hajós fáklyás felvonulás után a belgrádi Queen Real Tribute zenekar fergeteges koncertje következett, végül pedig TT és Show Tee lemezlovasok videodiszkójában a hajnali órákig bulizhattak a legkitartóbb fesztiválozók.

Az előző évekhez hasonlóan ezúttal is több civil szervezet képviseltette magát a rendezvényen. A fesztivál látogatói megismerkedhettek a Lajka Állat- és Természetbarátok Egyesülete, a Locator Város- és Környezetvédő Egyesület és a Tisza Mentőcsapat tevékenységével, rajtuk kívül pedig jelen voltak a közigazgatási hivatal környezetvédelmi alosztályának a képviselői is, akiknél a polgárok öt darab kiürült szárazelemért és egy energiahatékonysággal kapcsolatos kérdőív kitöltéséért cserébe vászonszatyrot kaptak ajándékba. Az akciót a község energiahatékonysági tervének a kidolgozása keretében szervezték meg – mondta el Kiss Zsolt villamosmérnök. A polgároknak az áram-, a hőenergia- és a vízfogyasztási szokásaikkal kapcsolatos kérdésekre kellett válaszolniuk, a szárazelemeket pedig egy elektromos hulladékot feldolgozó cégnek adják át.

A fülledt nyári melegben megszomjazó fesztiválozók a borutcán, illetve a lacikonyhásoknál vásárolt borokkal, sörökkel és üdítőkkel frissíthették föl magukat. Az előző évhez képest valamelyest kevesebb borász jóféle nedűit kóstolhatták meg a látogatók, ezen kívül két helyen „kézműves sörökkel” is olthatták szomjukat a fesztiválozók. Kaphatók voltak a zentaiak számára már ismerős Alltech sörök, és az óbecsei Farkas Sörmanufaktúra is képviseltette magát. Az óbecsei Farkas Alexander öt évvel ezelőtt kezdett el sörfőzéssel foglalkozni. Elmondta, hogy országunkban a sörkultúra még gyerekcipőben jár, s a Nyugathoz képest tíz, Közép-Európa többi országához képest mintegy három évvel vagyunk lemaradva.

– A nagyobb városokban valamelyest jobb a helyzet, de itt, Észak-Bácskában még elég kevesen ismerik a kézműves söröket – mondta, majd hozzáfűzte, hogy az emberek 99 százaléka a boltokban található kommersz söröket fogyasztja, és nem tudnak a különböző sörstílusokról és ízekről.

A rendezvény vasárnapi programjai a rossz időjárás miatt elmaradtak.

 

Hhzs.

Magyar Szó, 2016. június 21.