Összefogás a „Mórák” jegyében

Együttműködési megállapodást kötött a kevi Móra István Művelődési Egyesület és a kiskunfélegyházi Móra Ferenc Közművelődési Egyesület


Pénteken a magyarországi Kiskunfélegyháza önkormányzatának, közintézményeinek és a Móra Ferenc Közművelődési Egyesületnek a képviselői tettek látogatást Keviben, Zentán és Csókán. A magyarországi vendégeket a délelőtti órákban elsőként a kevi Móra István Művelődési Egyesület tagjai fogadták, amelynek székházában alkalmi művelődési műsorral köszöntötték a vendégeket.

A házigazdák fellépését követően együttműködési megállapodást írtak alá a művelődési egyesület vezetői. A szerződést a házigazdák részéről PerpauerAttila, a Móra István Művelődési Egyesület vezetője, a vendégek közül pedig Kapus Béláné, a kiskunfélegyházi egyesület elnöke, és a Móra Társaság ügyvezető elnöke látta el kézjegyével.

A megállapodás értelmében a két egyesület legalább évente találkozik egymással, azzal, hogy az egyik évben az egyik, a rá következőben pedig a másik egyesület látja el a házigazda szerepét – ecsetelte Kapus Béláné, s hozzáfűzte, hogy közös programokat is szerveznek majd, és tájékoztatják egymást a saját pályázataikról, s amennyiben lehetőségük lesz rá, egymással karöltve vesznek részt a különböző határon átnyúló pályázatokon is, sőt, a két város önkormányzatával egyeztetve emléktáblát szeretnének állítani Móra Istvánnak és Móra Lászlónak. A résztvevők Keviben megkoszorúzták Móra István emléktábláját is.

Móra Ferenc szülővárosában egyébként az elmúlt években kultusza van a Móráknak. A Bács-Kiskun megyében, a Duna-Tisza közi homokhátság középső részén, a Kiskunságban elhelyezkedő mezővárosban számos rendezvény keretében emlékeznek meg a neves íróról, újságíróról és muzeológusról, illetve testvéréről, Istvánról, s nagybátyjáról, Móra Lászlóról, illetve több könyvet is megjelentettek a témában.

Perpauer Attila napilapunknak nyilatkozva elmondta, hogy néhány évvel ezelőtt az interneten böngészve bukkant rá egy Móra István emléktáblájának Kiskunfélegyházán történt leleplezéséről szóló hírre, és ennek kapcsán kezdett el kutatni a rendezvény szervezői után, akikkel végül a kapcsolatteremtés is megtörtént.

A vendégeket Ceglédi Rudolf, Zenta község polgármestere is fogadta a városházán, majd a kiskunfélegyháziak a város nevezetességeit is megtekintették. Tari László helytörténeti kutató kíséretében ellátogattak a Zentai Csata Emlékkilátóba, és az ütközet emlékhelyéhez, a Szent István kápolnához és a Zentai Gimnázium épületéhez is.

A „Móra – körút” résztvevői a délutáni órákban Csókára utaztak, ahol a helybéli Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesületben fogadták őket, majd pedig az író szobránál a kegyelet virágait is elhelyezték.

 

Hhzs.

Magyar Szó, 2016. május 28.