Szúnyogirtás Zentán

A héten vagy a jövő héten Zentán elvégzik az idei első földi szúnyogirtást. Május elseje előtt azért nem irtották a szúnyogokat, mert túl hideg volt. 


Suhajda Izabella, a községi közigazgatási hivatal környezetvédelmi felügyelője elmondta, hogy a földi permetezéshez, amelyet 18 óra után végezhetnek, 15 Celsius-foknál nem lehet alacsonyabb a hőmérséklet, és legalább két órát nem eshet rá az eső, tehát az időpont kiválasztása nagyon fontos:

– Meglátjuk, milyen idő lesz a héten. Ha megfelel a szúnyogirtáshoz, akkor a kiválasztott újvidéki cég már a héten permetez, ha nem lesz alkalmas az idő, akkor csak a jövő héten. Légi permetezés kétszer lesz a szezonban, először júniusban, majd augusztusban. A repülők csak a város széléig jöhetnek, lakott terület fölött nem repülhetnek. A légi permetezésnél a Tisza virágzására is ügyelnünk kell, virágzáskor nem permetezhetünk. Földi permetezés többször is lesz, mindig, amikor a szakemberek úgy látják, hogy sok a szúnyog, permeteznek. A lárvairtás április 15-e óta folyamatosan zajlik. Az illetékesek járják a kanálisokat, az állóvizeket, és irtják a lárvákat. Lárvairtó tablettákat a lakosok idén is igényelhetnek, jövő héttől a helyi közösségekben lehet kérni őket. Érdemes használni, mert szennygödörbe, kerti tóba, vizes hordóba dobva három hétig van hatása. Egy dobozban 30 tabletta van, és egy szem 200 liter vízre vagy egy négyzetméter vízfelületre elegendő.

A környezetvédelmi felügyelő hangsúlyozta, hogy kullancsirtás egyszer már volt a községben, mégpedig május elseje előtt, és még három alkalommal lesz. A kullancsokat a Népkertben, a parkokban, a játszótereken, a vásártéren irtották. Mindig fűnyírás után irtják, mert a nagy fűben hatástalan a permet.

hhá

Magyar Szó, 2016. május 10.