Példamutató Nagycsalád díj a zentai Mucsi családnak

Első ízben adták át ma délelőtt Zentán a Példamutató Nagycsalád díjat, amelyet a Mucsi családnak ítélt oda a helyi önkormányzat illetékes bizottsága. A szülők, Mucsi Erzsébet és Krisztián öt gyermeket nevelnek, akik közül a legidősebb tizenhárom éves, a legfiatalabb pedig nyolc hónapos.


A Példamutató Nagycsalád díjat Ceglédi Rudolf, Zenta község polgármestere ünnepélyes keretek között adta át a Mucsi családnak, hangsúlyozva, a díj az oklevél és az ajándékok mellett bruttó százezer dináros pénzbeli juttatással is jár, ami minden bizonnyal nagy segítséget jelent majd a családnak, hiszen öt gyermek mellett minden dinárnak helye van. Hozzátette, a zentai önkormányzat emellett egyéb intézkedések révén is igyekszik serkenteni a gyermekvállalást a községben, hiszen minden újszülött 30 ezer, az év első újszülöttje pedig 50 ezer dináros egyszeri juttatásban részesül, a nagycsaládban élő gyermekek ugyanakkor az oktatásuk során is részesülnek különféle kedvezményekben.

A Mucsi család tagjai örömüknek adtak hangot az elismerés kapcsán, kiemelve, az, hogy öt gyermeket vállaljanak, saját döntésük eredménye volt, és bár az elmúlt évek során rengetegen megkérdezték tőlük, honnan volt bátorságuk a mai világban uralkodó körülmények mellett mindehhez, soha egyetlen pillanatra sem bánták meg, hogy így döntöttek. A legidősebb gyermek, Máté 13 éves, Dávid 10, Ákos 6, Lili 4, a legfiatalabb, Luca pedig mindössze 8 hónapos. Saját bevallásuk szerint valamennyien nagyon örülnek annak, hogy sokan vannak testvérek, éppen ezért kifejezetten örülnének annak, ha a közeljövőben újabb kistestvérrel gazdagodna a családjuk.

Erzsébet és Krisztián azonban a közeljövőben nem terveznek újabb kistestvért gyermekeiknek, ugyanakkor abban bíznak, hogy valamennyien boldog, kiegyensúlyozott felnőttekké válnak, és maguk is továbbviszik majd azt a csodát, amit kizárólag a nagycsalád tud nyújtani az emberek számára.

H. A.

Vajdaság Ma, 2016. május 9.