Automata külső defibrillátort helyeztek el a piactéren

Automata külső defibrillátort helyeztek el a zentai piactéren. A berendezés, amelyet ma adtak át rendeltetésének, a szakemberek szerint megsokszorozhatja majd a sikeres újraélesztések arányát. A defibrillátor használata viszonylag egyszerű, azonban csakis a megfelelő ismeretek birtokában alkalmazható biztonságosan. 


A berendezés átadása alkalmából szervezett összejövetelen előbb dr. Surján Gusztáv, a Zentai Egészségház igazgatója, majd Lőrinc Csongor, a Mentőszolgálat munkatársa, a projektum koordinátora köszöntötte az egybegyűlteket, hangsúlyozva, az automata külső defibrillátor közterületen való elhelyezése fontos mérföldkőnek számít nemcsak Zenta, hanem az egész régió életében is, ugyanis közterületeken ilyen berendezéseket térségünkben még sehol másutt nem helyeztek el.

A statisztikai adatok szerint az újraélesztések mindössze tíz százalékban sikeresek, az automata külső defibrillátor azonban megsokszorozhatja a sikeres újraélesztések arányát, emelték ki a szakemberek, hozzátéve, a berendezés használata viszonylag egyszerű, ám mivel csakis a megfelelő ismeretek birtokában alkalmazható biztonságosan, a Zentai Egészségház Mentőszolgálatánál bárki jelentkezhet, aki szeretne részt venni az ilyen típusú képzéseken. A szakemberek azt szeretnék, ha a közeljövőben a lakosságnak legalább a húsz százaléka a gyakorlatban is elsajátítaná az ilyen berendezések alkalmazásának módját, hiszen csakis akkor van értelme az elhelyezésüknek, ha azokat minél többen tudják és merik is használni.

A projektum megvalósulását Zenta község önkormányzata és a Zentai Egészségház közösen pénzelte, hangsúlyozta Ceglédi Rudolf, Zenta község polgármestere, aki elmondta, a programot mindenképpen szeretnék folytatni annak érdekében, hogy néhány év múlva már minden olyan helyen fel legyen szerelve egy-egy ilyen készülék, ahol tömegesen vannak emberek.

H. A.

Vajdaság Ma, 2016. április 21.