Nagytakarítás volt Zentán

Szombaton Zentán a községi közigazgatási hivatal környezetvédelmi alosztálya szervezésében nagytakarítási akciót tartottak városszerte és a községhez tartozó falvakban is.


A Tisztább Zentáért nevű akcióban civil szervezetek tagjai, iskolások, önkormányzati dolgozók, a kommunális vállalat dolgozói, valamint a község polgárai vettek részt, összesen mintegy ötszázan. Lőrinc Király Lívia, az akció főkoordinátora elmondta, hogy a munkálatok több helyszínen zajlottak, néhol takarítottak, máshol utat is javítottak:

– A Kossuth Lajos utca sarkán a Dinkó fatelepnél évek óta betontömbök éktelenkedtek. Nem tudjuk, ki rakta őket oda, de most erőgéppel takaríttattuk el az útból. Három teherautó szállította el őket, és legalább tizenötöt fordultak, mire tiszta lett a terep. A városi parkban a földes utakra földet hordattunk, hogy ne álljon meg rajtuk a víz, és a résztvevőknek azt kellett elgereblyézni, eligazítani. A szökőkútnál a csempét mosták le, a Népkertben a már korábban levágott füvet gereblyézték össze. A szemetet sok helyen gyűjtötték, például a Tornyosi úton, a Március 8-a utcában, a Vasútsoron, a régi disznólerakónál, a Széchenyi téren, a szerb parókiánál, a Dositej Obradović utca sarkánál, az Internátus épületétől a Jézus szíve templomig terjedő szakaszon, a hídhoz közeli aluljárónál, a töltés elején, a kopjafa környékén. A Tisza partját a szárazföldön és a vízben is takarították. A vízen lebegő flakonokat és egyéb szemetet a búvárok gyűjtötték össze a Halászcsárdától a Tiszavirág hajóig terjedő szakaszon a folyó zentai oldalán – mondta a fő szervező.

Az akciót több vállalkozó is támogatta, ki munkagéppel, ki étellel, itallal. A résztvevők ebédet is kaptak, a babot a városháza pincehelyiségében fogyasztották el.

hhá

Magyar Szó, 2016. április 19.