Zenta: Várhatóan nem csökken majd a diákok száma

Annak ellenére, hogy az oktatási intézmények Vajdaság-szerte diákhiánnyal küzdenek, Zentán várhatóan a következő tanévben sem kell majd kevesebb diákkal számolniuk az iskoláknak, mint a mostaniban, hangsúlyozták a község oktatási intézményeinek vezetői mai közös sajtótájékoztatójukon.


A Hófehérke Óvoda, a Stevan Sremac Általános Iskola, a Stevan Mokranjac Alsófokú Zeneiskola, valamint a négy középiskola, a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium, az Egészségügyi Középiskola, a Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola és a Zentai Gimnázium vezetői közös sajtótájékoztatójukon az elmúlt időszak legfontosabb eredményeiről és a jövőbeli terveikről számoltak be a nyilvánosságnak, ugyanakkor kitértek a következő tanévvel kapcsolatos elképzeléseikre is.

Urbán Zsuzsanna, a Stevan Sremac Általános Iskola igazgatónője kifejtette, várhatóan a következő tanévben sem lesz kevesebb elsős diákjuk, mint amennyi most van, hiszen az óvodában százhatvanhét magyar anyanyelvű és harminc szerb anyanyelvű gyermek vár a beiskolázásra, majd hozzátette, folyamatban van a gyermekek felmérése, és május 16-ától május 31-éig várják a szülők jelentkezését, de természetesen egészen augusztusig lehetőségük lesz arra, hogy beírassák csemetéiket az iskolába.

A középiskolák is javában készülnek a következő tanévre. Kormányos Róbert, a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium igazgatója elmondta, az általa vezetett intézményben ugyanazok a szakok nyílnak majd meg, amelyek eddig, így a matematikai szakra, valamint a képzőművészeti technikus szakra is húsz-húsz diák beiratkozására számítanak.

Az Egészségügyi Középiskolában három első osztályt nyitnak, kettőt magyar, egyet pedig szerb nyelven, emelte ki Nagy Abonyi Zoltán, az intézmény igazgatója, aki elmondta, az egészségügyi nővér technikus szakra magyar és szerb nyelven is harminc-harminc tanulót várnak, a magyar tannyelvű gyógyszerész-technikusi szakra pedig szintén harminc tanuló iratkozhat majd be.

A Közgazdasági és Kereskedelmi Iskolában három magyar tannyelvű tagozat megnyitását tervezik, hangsúlyozta Tóth Kornél igazgató, aki elmondta, szeretnék megnyitni a kommercialista, azaz a kül- és belkereskedelmi ügyintéző szakot, ami négyéves, a pénzforgalmi ügyintéző szakot, ami szintén négyéves, valamint a kereskedő szakot is, ami az egyetlen hároméves szak a városban. Hozzátette, ezenkívül szerb tannyelvű kommercialista szak is nyílik majd az intézményben.

A Zentai Gimnáziumban három magyar és két szerb tannyelvű osztályt szeretnének indítani, szögezte le Ujházi Éva igazgatónő, aki hozzátette, ezek közül magyar nyelven kettőt az általános, egyet pedig a társadalomtudományi-nyelvi, szerb nyelven viszont mindkettőt az általános szakon.

H. A.

Vajdaság Ma, 2016. április 7.