Történelem, művészet és bor találkozása

Zentán bemutatták a zentai csata ihlette 1697 nevű bort

Zenta Község Idegenforgalmi Szervezetének felkérésére a DiBonis Borászat egy kifejezetten a zentai csata inspirálta bort készített. Ezt az 1697 elnevezésre keresztelt borkülönlegességet mutatták be kedden este a zentai Városi Múzeumban.


 Az igényes bemutatóesten mindenki jelen volt, aki bábáskodott a bor megszületésénél, és természetesen meghívott vendégek is voltak. Az eseményen Ceglédi Rudolf, Zenta község polgármestere köszöntötte az egybegyűlteket, és felszólalásában hangsúlyozta a zentai csata védjegy kialakításának fontosságát. Elmondta, hogy a zentai csata védjegyet az idegenforgalmi szervezettel közösen három évvel ezelőtt kezdték el kialakítani, és erre alapozzák a turizmus fejlesztését. A borbemutatót Pásztor István, a Tartományi Képviselőház és a VMSZ elnöke is megtisztelte jelenlétével, és köszöntőjében a zentai csata fontosságát hangsúlyozta, párhuzamot vonva az akkori esemény és a mai politikai törekvések között.

Laskovity Kornél, Zenta Község Idegenforgalmi Szervezetének elnöke elmondta, hogy a zentai csata, mint történelmi hagyaték, turisztikai kitörési pontot jelenthet Zenta számára, ezért ezt kihasználva a csata védjegyének kiépítésével igyekeznek a sikeres piaci jelenlét felé.

– Zenta Község Idegenforgalmi Szervezete néhány éve aktívan részt vesz a zentai csata márkanévvé tételében olyan sikeres projektumokkal mint az Emlékkilátó, a zentai marcipán Szavojai Jenő, illetve II. Musztafa arcképeivel. A termékfejlesztés újabb állomása ez az 1697 névre keresztelt borkülönlegesség, melyet Bóni László borász hozott létre. Ez a bor olyan hozzáadott értékeket képvisel mint Sava Stojkov zombori festőművész személye és egy elveszett kép legendája, ugyanis a palackon Sava Stojkovnak a zentai csatát ábrázoló befejezetlen festménye látható.

Az eseményen Milan Stojkov, Sava Stojkov fia is jelen volt, aki elmondta, hogy nagy megtiszteltetés számára, hogy apja egykor eltűnt, majd 25 évvel később előkerült befejezetlen festménye ilyen méltó helyre került.

A bemutatón Milan Stepanović zombori publicista ismertette a Sava Stojkov munkásságát és a zentai csatát ábrázoló kép kalandos történetét, mely szerint az 1950-es években Zenta versenypályázatot hirdetett Eisenhut Ferenc híres zentai csata festménye reprodukciójának elkészítésére. Öt jelentős művész mellett a fiatal Sava Stojkov mint festőtanuló pályázaton kívül kezdte el saját alkotását, és a zsűrinek az ismeretlen tanonc műve tetszett legjobban, de a festmény rejtélyes körülmények között még aznap este eltűnt. Elmondása szerint 25 évvel később a zombori megyeháza nyugdíjba vonult portása árulta el Stojkovnak, hogy ki lopta el a képet és hol találhatja meg. Az akkor már 50 éves elismert művész negyed évszázad múltán találkozott újra fiatalkori alkotásával, melyet a szakma tanácsára sosem fejezett be.

Kosiczky András idegenforgalommal, sporttal és ifjúsággal megbízott községi tanácstag is köszöntötte az egybegyűlteket és úgy fogalmazott, hogy a zentai csata ihlette bor egy útnak az elejét jelenti, melyen találkozik a történelem, a művészet és a bor, és arra utalt, milyen sok apró titok, rejtelem tárult fel azon a hosszú úton, mely a nedű megszületéséig vezetett. A borbemutatón az 1697 névre keresztelt borkülönlegesség leleplezésével Sava Stojkov képét is leleplezték, melyet a zombori Sava Stojkov Galériából kaptak kölcsön. A képet a zentai Városi Múzeumban április 20-áig lehet megtekinteni.

A borkülönlegességről Bóni László borász elmondta, hogy négy bor kombinációjából alkotta meg: 60 százaléka 2009-es shiraz, 40 százaléka pedig merlot, cabernet sauvignon és a cabernet frank házasításából született. A nedű máris bizonyított, ugyanis a közelmúltban lezajlott belgrádi nemzetközi borversenyen aranyérmes lett. Az 1697 nevű bort a radanovaci DiBonis borászatban és rövidesen Zenta Község Idegenforgalmi szervezetében is meg lehet vásárolni, és remélhetőleg a zentai éttermekben is fogyasztható majd.

Homolya Horváth Ágnes

Magyar Szó, 2016. március 31.