Bemutatták a zentai csatának emléket állító borkülönlegességet

Ünnepélyes keretek között mutatták be ma este a zentai Városi Múzeumban az 1697 elnevezésű borkülönlegességet, amelynek létrejöttét a zentai csata inspirálta. Az est vendégei egy eddig ismeretlennek számító Sava Stojkov-festményt is megcsodálhattak, amely a zentai csata egyik jelenetét ábrázolja.


A rendezvény kezdetén előbb Ceglédi Rudolf, Zenta község polgármestere, majd Pásztor István, a tartományi képviselőház és a VMSZ elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, ezt követően pedig Laskovity Kornél, Zenta Község Idegenforgalmi Szervezete igazgatója, Milan Stefanović, a zombori múzeum munkatársa, Milan Stojkov, a bemutatott kép alkotójának, Sava Stojkovnak a fia, Bóni László, a DiBonis borászat tulajdonosa, valamint Kosiczky András, a községi tanács idegenforgalommal megbízott tagja beszélt a bemutatott bor és a nagyközönség elé tárt festmény jelentőségéről.

Zenta turizmusában a zentai csata fontos kitörési pontot jelenthet, amit az elmúlt évek tapasztalatai is igazolnak, hiszen a legtöbb turista éppen a zentai csata miatt kereste fel a várost, illetve amiatt keresi fel ma is, hangsúlyozta a Vajdaság Mának nyilatkozva Laskovity Kornél, Zenta Község Idegenforgalmi Szervezete igazgatója, majd hozzátette, éppen ezért gondolták úgy, hogy ezt az óriási jelentőségű történelmi eseményt különböző termékeken keresztül is meg kell jeleníteni, ami reményeik szerint hosszú távon is sokat jelenthet majd a város számára.

Az 1697 nevet viselő bor nem szerepel a DiBonis borászat kínálatában, hiszen négy különböző fajtának a megfelelő arányú kombinálásával jött létre, emelte ki Bóni László, a DiBonis borászat tulajdonosa, aki elmondta, mivel igazi különlegességet szerettek volna létrehozni, a shiraz, a merlot, a cabernet sauvignon és a cabernet frank házasításából született meg a zentai csata által ihletett nedű, amelyet nemrég a belgrádi nemzetközi borversenyre is beneveztek, ahol aranyérmes lett.

Az elveszett kép története a leírás szerint az 1950-es évekre nyúlik vissza, amikor is Zenta városa versenypályázatot hirdetett Eisenhut Ferenc Zentai csata című festménye reprodukciójának elkészítésére. Öt jelentős művész mellett a fiatal festőtanuló, Sava Stojkov a pályázaton kívül kezdte el saját alkotását. Az értékelést végző szakmai zsűrinek az ismeretlen tanonc műve tetszett a leginkább, de a festmény rejtélyes körülmények között még aznap este eltűnt. Huszonöt évvel később a zombori megyeháza nyugdíjba vonult portása mesélte el Stojkovnak, ki lopta el a képet és hol találja azt meg. Az akkor már ötvenéves, elismert művész negyed század múltán találkozott újra fiatalkori alkotásával, amelyet a szakma tanácsára sosem fejezett be.

H. A.

Vajdaság Ma, 2016. március 29. 

HERÉDI Krisztián fotói