A polgármester fogadta Fodor Istvánt és Nemes Viktort

A zentai Városháza zöld termében fogadta ma Ceglédi Rudolf, Zenta község polgármestere Fodor István újságírót, a Magyar Szó szerkesztőjét, valamint Nemes Viktor birkózót, akik a közelmúltban számottevő sikereikkel öregbítették a község hírnevét.


Ceglédi Rudolf gratulált a vendégeknek, kiemelve, a zentaiak büszkék lehetnek rájuk, hiszen mindketten kiemelkedően magas színvonalú tevékenységet végeznek, öregbítve ezzel városuk hírnevét is, hiszen Fodor István a március tizenötödikei nemzeti ünnep alkalmából a vajdasági magyar közösség nyelvének és kultúrájának megőrzése érdekében végzett kiemelkedő szakmai munkája elismeréseként Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesült, Nemes Viktor pedig a szerbiai kötöttfogású birkózó válogatott tagjaként nemrég ezüstérmet szerzett a Rigában megrendezett felnőtt Európa-bajnokságon.

Fodor István kifejtette, az újságírók korábban nem nagyon kerültek a kitüntetettek közé, az utóbbi években viszont egyre inkább igen. Mint mondta, harmincnyolc éve van a szakmában, ebből harminc évet szerkesztőként dolgozott, mégis az újságírást tekinti a hivatásának, annak ellenére, hogy általában a szerkesztői titulust rangosabbnak szokták tekinteni, mint az újságíróit. Reményének adott hangot, hogy talán másokban is egyre inkább tudatosodik az, hogy az újságírás nem csupán az információk átadásából áll, hanem a közösség nyelvének és kultúrájának megőrzésében is igen fontos szerepet játszik.

Nemes Viktor hangsúlyozta, nagyon örül annak, hogy a felnőtt mezőnyben is sikerült bizonyítania, majd hozzátette, talán még boldogabb lenne, ha az Európa-bajnoki érmet a zentai birkózóklub tagjaként szerezhette volna meg, hiszen jelenleg a nagybecskereki csapat tagjaként birkózik. Sajnálatának adott hangot annak kapcsán, hogy az élsportolóknak nincs lehetőségük arra, hogy Zentán maradjanak, hiszen – mint mondta – nem tudják megkapni azt az anyagi támogatást, ami a felkészülésük zavartalanságát lenne hivatott biztosítani, majd abbéli reményének adott hangot, hogy a helyzet néhány éven belül változni fog, és a zentai élsportolók vissza tudnak térni a szülővárosukba. Kifejtette, az Európa-bajnokságra nem százszázalékos formában utazott el, hiszen elsősorban az olimpiai kvalifikációs versenyre készül, ám amikor látta, hogy kedvez neki a sorsolás, azonnal érezte, hogy akár a döntőbe is bekerülhet, ami sikerült is neki, ám ott végül sajnos nem tudott felülkerekedni az ellenfelén, majd hozzátette, a legfőbb célja jelenleg az, hogy olimpiai kvótát szerezzen, és ott legyen a riói ötkarikás játékokon.

H. A.

Vajdaság Ma, 2016. március 24.