Új szerelvény közlekedik a Szabadka–Zenta–Nagykikinda vonalon

Néhány napja új, a korábbinál jóval modernebb szerelvény közlekedik a Szabadka–Zenta–Nagykikinda vasútvonalon, ahol ennek köszönhetően hosszú idő után újra rendszeressé válhat majd a vasúti közlekedés.


Az új szerelvényt ma délelőtt küldöttségével kipróbálta Ceglédi Rudolf, Zenta község polgármestere is, aki elmondta, az önkormányzat öt környező község, Szabadka, Magyarkanizsa, Csóka, Törökbecse és Nagykikinda önkormányzatával együtt megállapodott a Szerbiai Vasutak Közvállalattal a Szabadka–Zenta–Nagykikinda vonalon közlekedő járat rendszeressé tételéről, aminek köszönhetően az útvonalon ezentúl az egykori „ezüst nyíl” helyett új, korszerű szerelvény szállítja majd az utasokat. Kifejtette, az új szerelvény haladási sebességét egyelőre korlátozza a sínek rossz állapota, hiszen annak ellenére, hogy szerelvény 120 km/h sebességgel is képes lenne közlekedni, egyelőre mindössze 30-40 km/h sebességgel tud haladni. Leszögezte, a tervek szerint rövidesen erre is megoldás születik majd, hiszen – ahogyan fogalmazott – a Belgrád–Budapest vasútvonal kiépítésének megkezdése után az ott felszedett sínek és talpfák egy részét szeretnék áthelyezni erre a vonalra, ami további fejlődési lehetőségeket nyithatna meg, hiszen ha elérnék, hogy a sínbusz legalább 60 km/h sebességgel tudjon közlekedni, akkor az jelentős mértékben csökkentené az utazás időtartamát, ami szerinte még nagyobb perspektívát jelentene a vasúti közlekedés számára. Hangsúlyozta, amennyiben a járat működtetése veszteséges lesz, akkor az érintett községek önkormányzatai pótolják a Szerbiai Vasutak Közvállalat bevételkiesését, majd hozzátette, abban bíznak, hogy erre nem kerül sor, ugyanis reményeik szerint a jövőben mind többen térnek majd vissza a vasúti közlekedéshez a Szabadka–Zenta–Nagykikinda vonalon.

Az általunk megkérdezett utasok kivétel nélkül elégedettségüknek adtak hangot az új szerelvény kapcsán, majd hozzátették, amennyiben a járat valóban rendszeressé válik, akkor a jövőben szívesen választják majd a vasúti közlekedést, hiszen ezáltal nem kevés időt és pénzt is spórolhatnak. Többen is kiemelték, abban bíznak, hogy az utasok megbecsülik majd az új szerelvényt, és mindent megtesznek azért, hogy annak jelenlegi állapotát hosszú időn át fenn tudják tartani.

A zentai vasútállomáson szerzett információink szerint Zentáról Szabadkára minden nap 5.25-kor, 11.25-kor, 16.00-kor és 20.58-kor, Szabadkáról Zentára pedig 3.58-kor, 7.30-kor, 14.22-kor és 19.30-kor indul a sínbusz. A jegy ára egy irányba 160, oda-vissza pedig 256 dinárba kerül.

 

H. A.

Vajdaság Ma, 2016. március 17.  

HERÉDI Krisztián fotói