Zúg március: Az 1848/49-es magyar forradalomra és szabadságharcra emlékeztek Zentán

Zúg március címmel tartottak megemlékezést a zentai Művelődési Házban az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc tiszteletére, Zenta község önkormányzata és a Thurzó Lajos Művelődési–Oktatási Központ szervezésében.


A rendezvény kezdetén az egybegyűltek a székelykeresztúri vendégekkel közösen énekelték el a Himnuszt, majd Virág György, a Zentai Magyar Kamaraszínház színésze mondta el Petőfi Sándor Dicsőséges nagyurak című versét. Ezt követően Ceglédi Rudolf, Zenta község polgármestere mondott ünnepi köszöntőt, amelyben az összefogás fontosságára hívta fel a figyelmet.

– Az 1848/49-es forradalomnak nagyon sokféle üzenete van az utókor számára, így számunkra is. Egyet szeretnék kiemelni ezek közül, azt, amelyről úgy érzem, hogy ma a délvidéki közösségnek a legfontosabb kellene, hogy legyen, ez pedig a nemzeti összetartozás, az összefogás szükségessége. Azokban a forradalmi időkben a nemzet össze tudott fogni, össze tudott fogni a nemesség a jobbágysággal, össze tudott fogni az alakuló polgársággal, hiszen egy volt a cél, az, hogy megmentsék a nemzetet, valamint az, hogy a haza szabadságban tudjon fejlődni – hangsúlyozta Ceglédi Rudolf, Zenta község polgármestere, hozzátéve, az összefogás szükségessége ma még lényegesebb, mint eddig bármikor, hiszen – ahogyan fogalmazott – Magyarországnak jelenleg olyan kormánya van, amely nemzetileg elkötelezett, amelynek sikerült a nemzet határokon átívelő egyesítése, és amely gazdaságilag is szeretné segíteni a külhoni magyarságot. – Mi, akik ezeket a dolgokat itt, a Délvidéken meg kell, hogy valósítsuk, összefogás nélkül nem tudjuk megvalósítani. Bízom abban, hogy ez az összefogás létre tud jönni, és biztos vagyok abban, hogy összefogással és az anyaország támogatásával sikerül olyan légkört és olyan gazdasági fejlődést teremtenünk, városunkban és falvainkban egyaránt, ami biztosítékot teremt arra, hogy a gyermekeink ne azon törjék a fejüket, hogyan vándorolhatnak el, hanem azon, hogy itthon miként tudják a jövőjüket építeni, miként tudják a családjukat gyarapítani – tette hozzá Zenta község polgármestere.

Az ünnepség folytatásában fellépett a zentai Ispiláng néptánccsoport, majd az erdélyi Székelykeresztúrról érkezett Vadrózsák Néptánccsoport és a Kései Mákvirágok Néptáncegyüttes alkalmi műsorát tekinthették meg az érdeklődők.

 

H. A.

Vajdaság Ma, 2016. március 13.

HERÉDI Krisztián felvételei