Főhajtás és alkalmi tiszteletadás a Felsővárosi köztemetőben

A zentai Felsővárosi köztemetőben főhajtással és alkalmi tiszteletadással emlékeztek az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc áldozataira. Az emléksírhelynél a zentai Thurzó Lajos Általános Iskola diákjai adtak alkalmi műsort, történelmi bevezetőt pedig Pataki Tibor, a Zentai Gimnázium történelemtanára mondott.


– Március 15-e nem csupán ünnep, hanem olyan nap, amit szeretünk. Szeretjük, mert méltóságot és szabadságot hozott. Az országnak függetlenséget, a népnek felelős kormányt, közteherviselést, sajtószabadságot. Szeretjük, mert nemzeti színt teremtett, a pirosat, a fehéret, a zöldet. A piros az erő, a fehér a hűség, a zöld a remény. Erő, hűség, remény. Ezt választotta a magyarság saját eszméjének. Dicsőség és fájdalom, öröm és bánat, siker és kudarc kísérte végig múltunkat, de mindig fölegyenesedtünk – hangsúlyozta Pataki Tibor. – Minden megemlékezésnek, minden ünnepnek elsődleges értelme, hogy hitet, erőt merítsünk belőle. Nekünk is ebből kell erőt merítenünk. Merjük hát megteremteni az egységes közös akaratot, a tetterőt, nemcsak a történelem fényes napjain, hanem a mai hétköznapjainkban is. A jövőnk tervezéséhez, a derűlátáshoz adjon erőt az 1848/49-es szabadságharc hőseinek elszántsága és akarata. Erőt ahhoz, hogy a jövő nemzedékeinek továbbadjuk kultúránkat, hagyományainkat, nyelvünket és nemzeti öntudatunkat. Sohase feledkezzünk meg múltunkról, mert csak így leszünk erősek és magabiztosak a jelenben, csak így leszünk képesek arra, hogy céltudatosan tervezzük a jövőnket – tette hozzá a Zentai Gimnázium történelemtanára.

A megemlékezés folytatásában az egybegyűltek elhelyezték az emlékezés virágait is. Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa nevében dr. Menyhárt Attila konzul, a zentai általános iskolák diákjai nevében a Thurzó Lajos Általános Iskola tanulói, a Magyar Nemzeti Tanács nevében Perpauer Attila, Zenta község önkormányzata nevében Ceglédi Rudolf, Zenta testvértelepülése, Székelykeresztúr nevében a Vadrózsák néptánccsoport tagjai, a Vajdasági Magyar Szövetség községi szervezete nevében Lőrinc Csongor és Rácz Szabó Márta, a Vajdasági Magyar Szövetség Nyugdíjas Fóruma nevében Barsi Márta és Renkó Ágnes, a Magyar Polgári Szövetség nevében Rácz Szabó László és Miklós Éva, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége nevében Berze József és Gordán József, a Magyar Mozgalom nevében pedig Kókai Péter, Sándor József és dr. Zsoldos Ferenc koszorúzott. A megemlékezés zárásaként dr. Menyhárt Attila Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának konzulja felolvasta Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke levelét.

 

H. A.

Vajdaság Ma, 2016. március 13.

HERÉDI Krisztián felvételei