Kiváló hangulatban zajlott le a XVIII. Hagyományaink Ünnepe

Kiváló hangulatban zajlott le szombaton este Zentán, a helyi Művelődési Házban a XVIII. Hagyományaink Ünnepe elnevezésű rendezvény, amelyen a községbeli települések hagyományőrző csoportjainak tagjai mutatkoztak be a közönségnek.


A rendezvény keretében előbb hagyományos szilvás ételekből nyílt kiállítás a Művelődési Ház kiállítótermében. A csoportok tagjai ezúttal is kitettek magukért, hiszen finomabbnál finomabb szilvás ételekkel készültek a látogatók és a zsűri számára, amelynek tagjai ft. Paskó Csaba kelebiai plébános, karmester és szakács, valamint Nagy Abonyi Ágnes néprajzkutató, muzeológus voltak, akik a zentai Rozetta Kézműves Társaság, a tornyosi Ady Endre Művelődési Egyesület, a Felsőhegyi Fiókkönyvtár, a kevi Móra István Művelődési Egyesület, valamint Jelena Sočin ételeit díjazták.

A Művelődési Ház színháztermében megtartott gálaműsor kezdetén Kormányos Katona Gyöngyi, a Községi Tanács oktatási és művelődési ügyekkel megbízott tagja köszöntötte az egybegyűlteket, majd színpadra léptek a Zenta községbeli hagyományőrző csoportok tagjai is. Az est meghívott vendégei az adai Bognár Odett, a Fölszállott a páva elnevezésű népzenei tehetségkutató műsor versenyzője, a szabadkai Juhász zenekar és a zentai Stevan Sremac Helyismereti Alapítvány gyermekcsoportjának tagjai voltak.

A fellépők produkcióit ezúttal is neves szakemberekből álló zsűri véleményezte, amelynek tagjai Kanalas Zsófia, a Szabadkai Zeneiskola népdalszakának tanára, a Durindó és Gyöngyösbokréta Fesztivál Tanácsának tagja, Rind Melitta néptáncpedagógus és Juhász Gyula népzenész, a Durindó és Gyöngyösbokréta Fesztivál Tanácsának tagja, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet szakmunkatársa voltak, akik hasznos tanácsaikkal igyekeztek hozzásegíteni a csoportokat a Durindóra és a Gyöngyösbokrétára való eredményes felkészüléshez.

A zentai Thurzó Lajos Oktatási–Művelődési Központ és Zenta község önkormányzata által életre hívott Hagyományaink Ünnepe a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt jelentőségű vajdasági magyar amatőr regionális rendezvénye.

H. A.

Vajdaság Ma, 2016. február 28.