Tizenötezer vendégéjszaka Zentán

Egyre többen utaznak az észak-bácskai városba kizárólag azért, hogy megvásárolhassák, illetve megkóstolhassák a Zentai marcipánt. Laskovity Kornél, a községi idegenforgalmi szervezet igazgatója szerint a „zentaikum” mind nagyobb népszerűsége elsősorban annak köszönhető, hogy az édességet a belgrádi médiumokban is bemutatták.


Ezenkívül mind többen tekintik meg a Zentai Csata Emlékkilátóban lévő állandó tárlatot is, így az elmúlt négy évben több mint tízezren voltak kíváncsiak az 1697-ben lezajlott ütközet tárgyi emlékeire, amelyeket nemsokára kibővítenek a csata emlékeit felkutató tiszai búvárexpedíció által felszínre hozott leletek egy részével is. Laskovity elmondta, hogy növekvő tendenciát mutat a vendégéjszakák száma is, ugyanis az előző években tízezer körül alakult a Zentán éjszakázó turisták száma, tavaly pedig már csaknem tizenötezer vendégéjszakát jegyezhettek a város területén.

A községi idegenforgalmi iroda igazgatója az intézmény ez évi tevékenységei közül a városnapi ünnepségek idejére tervezett konferenciasorozatot is megemlítette – a város most ünnepli 800 éves fennállását –, amelyre a múlt év végén egy uniós pályázaton 22 ezer eurót nyert az önkormányzat.

Az elképzelések szerint a nemzetközi találkozón a testvérvárosok történelmét áthidaló események megvitatása mellett külön hangsúlyt helyeznek a Zentánál lejátszódott ütközetre, és szó lesz az európai uniós jogokról, illetve az uniót érintő problémákról is.

Zenta Község Idegenforgalmi Szervezete ezenkívül megpályázta egy, a zentai csatáról szóló animáció elkészítését is. Az igazgató ennek kapcsán elmondta, hogy évek óta dédelgetik ezt a tervet, s amennyiben sikerül pénzt szerezniük rá, akkor megvalósítják, és a zentai kilátóban lesz majd megtekinthető az alkotás.

A turistairoda egyébként az idén is részt vesz az idegenforgalmi kiállításokon. Ezen a hétvégén a belgrádi turisztikai vásáron mutatkoznak be, a jövő hétvégén pedig a szegedi turisztikai börzén. Jelen lesznek a budapesti és az újvidéki idegenforgalmi kiállításon is, május végén pedig Belgrádban a Kalemegdanon a Beogradski Manifest rendezvénysorozaton népszerűsítik Zenta nevezetességeit.

Hhzs.

Magyar Szó, 2016. február 20.