Zenta: Befejeződött a kaszárnya felújításának első szakasza

Több száz négyzetméternyi hasznosítható felületet újítottak már fel a zentai kaszárnyában, ahová a tervek szerint kiköltöztetik a zentai Történelmi Levéltár és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet iratállományának jelentős részét. 


A beruházás 80%-ban tartományi támogatásból valósul meg, ezért a tartományi művelődési és tájékoztatási titkár csütörtökön személyesen is megtekintette a munkálatokat. Slaviša Grujić elégedetten nyilatkozott a látottakról.

– Elégedett vagyok azzal, amit itt láttam. Már látszik a fény az alagút végén, a felújítás első szakasza sikeresen lezárult, és reményeink szerint idén elkezdődik a második szakasz is. Persze, hozzá kell tennem, ez függ az idei tartományi költségvetés alakulásától is, ami jelenleg, finoman szólva, igencsak soványnak tűnik. Mindenesetre fontos számomra, hogy itt személyesen is meggyőződhettem arról, hogy a tartományi támogatást rendeltetésszerűen használták fel – nyilatkozta a titkár a sajtónak.

A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet a vajdasági kultúrkincset gyűjti, azaz minden olyan kiadványt, ami magyar nyelven, vagy az itt élő magyar kisebbséggel kapcsolatban megjelent Vajdaságban, a zentai Történelmi Levéltár pedig a Magyarkanizsától Szenttamásig terjedő térség írott történelmi emlékeit tárolja. Mindkét intézmény helyiséggondokkal küzd jelenlegi székhelyén, a felújítás eredményeképp pedig például a Levéltár a jelenlegi 5 ezer folyóméternyi iratanyag helyett mintegy 12 ezer folyóméternyi anyagot tárolhat majd egy helyen, mondta ifj. Fodor István, az intézmény igazgatója.

Az önkormányzat 20%-os önrésszel, 3 millió dinárral járult hozzá az eddigi munkálatokhoz, és készen áll arra, hogy hasonló arányban fedezze a költségeket az idén is, jelentette ki a község polgármestere.

– Az első fázist befejeztük, pénzügyileg és építészetileg is. Ez összesen 18 millió dináros beruházás volt, és sikeresen végre is hajtottuk. A titkár úr látogatását kihasználva most tárgyaltunk vele a második szakasz finanszírozásáról is, és reméljük, hogy a tartományban is sikerül megtalálni a forrásokat ennek a fontos projektumnak a folytatásához – nyilatkozta Ceglédi Rudolf.

A beruházás sikeres befejezése esetén az intézmények 2017-ben költözhetnek majd ki véglegesen a felújított raktárhelyiségekbe.

pék

Vajdaság Ma, 2016. február 18.

HERÉDI Krisztián felvételei