A tervek szerint nem csökken a mezőgazdaság fejlesztésére szánt összeg

Zentán a tervek szerint idén nem csökken a mezőgazdaság fejlesztésére szánt összeg, jelentették be ma délelőtti sajtótájékoztatójukon a helyi önkormányzat illetékesei, Varga Viktor, a községi tanács gazdasági ügyekkel megbízott tagja és Mészáros Károly, a község polgármesterének mezőgazdasági ügyekkel megbízott tanácsadója.


Varga Viktor kiemelte, az állami tulajdonban álló földterületek bérbeadásából származó összegből olyan eszközök folynak be, amelyeket az önkormányzat a mezőgazdaság fejlesztésére igyekszik fordítani. Mint mondta, ennek jegyében 2010-ben 11 millió, 2012-ben pedig 19 millió dinárt fordítottak a mezőgazdaság fejlesztésére, 2013-ben viszont az akkor létrehozott Mezőgazdaság-fejlesztési Alapnak köszönhetően már 46 millió dinárt tudtak erre a célra fordítani, amely összeget 2014-ben 53 millió, 2015-ben pedig 52 millió dinárra növelték, és 2016-ban sem szeretnék csökkenteni ezt az összeget. Hozzátette, jelenleg készülőben van az önkormányzat idei mezőgazdasági programja, éppen ezért abban bíznak, hogy a mezőgazdasági minisztérium is elfogadja majd a programot, és mielőbb megkezdődhet annak megvalósítása is.

Mészáros Károly azokról a projektumokról beszélt, amelyeket a program keretében a mezőgazdaság fejlesztésére szánt összegből finanszíroztak, illetve finanszíroznak. Kiemelte, januárban előbb a Zentai Gazdakörrel közösen a Mezőgazdasági Egyetemre, majd a budapesti expóra szervezetek látogatást a termelők számára. Hangsúlyozta, rövidesen a hódmezővásárhelyi jószágkiállításra utaztatják a gazdákat, szintén a Zentai Gazdakörrel közösen, majd az újvidéki kiállításra is szerveznek számukra autóbuszt. Kitért a talajanalízisek támogatására is, ugyanis a talaj nitrogéntartalmának analízisére irányuló vizsgálatokat meghatározott számú termelő számára az önkormányzat finanszírozza, csakúgy, mint ahogyan a talaj nitrogén-, foszfor-, kálium- és humusztartalmának megállapítására irányuló vizsgálatokat, amelyeket a Mezőgazdasági Szakszolgálat szakemberei végeznek el.

Kiemelte, a tervek között szerepel a kanálisok rendbetétele, az átereszek javítása és megnagyobbítása, valamint egyéb projektumok megvalósítása is, ugyanakkor a tavasz folyamán a termelőknek lehetősége nyílik a nyári utak karbantartására is, amelyet saját gépeik segítségével végeznek el, az üzemanyagot pedig az önkormányzat biztosítja számunkra, a nagyobb horderejű munkálatokat viszont a Vojput végzi majd, amelynek szakemberei a főbb utakat kőzúzalékkal szórják le annak érdekében, hogy ilyen módon is hozzájáruljanak a termelők számára a könnyebb és biztonságosabb közlekedés lehetőségének megteremtéséhez. Elmondta, az oromparti termelők kérelmének eleget téve szeretnék befejezni az oromparti rész villamosításának projektumát, amely lehetővé tenné, hogy a termelők mintegy 110 hektárnyi területet áram segítségével tudjanak öntözni, amihez szükség van egy trafóállomás kiépítésére és egy 1050 méter hosszúságú kábel lefektetésére is.

Példaértékűnek nevezte a vissza nem térítendő támogatások összegének növekedését, ugyanis az önkormányzat ilyen jellegű támogatásaira elmondása szerint 2013-ben 82, 2014-ben 637, 2015-ben pedig már 951 növénytermesztő és jószágtenyésztő pályázott sikeresen. Hozzátette, erre a célra 2013-ben 6, 2014-ben 11,5, 2015-ben pedig 15 millió dinárt irányoztak elő. Leszögezte, az elkövetkező időszakban is hasonló programokkal tervezik segíteni a termelőket, és amennyiben a minisztérium jóváhagyja a programot, akkor a pályáztatás folyamata akár már júniusban megkezdődhet.

 

H. A.

Vajdaság Ma, 2016. február 5.