Zenta: Ünnepi műsor március idusának jegyében

Hol vagy Március? címmel tartottak ünnepi műsort március idusának jegyében ma este a zentai Művelődési Házban a Zentai Magyar Kamaraszínház, a törökszentmiklósi Miklós néptáncegyüttes és az Ezerjó Szentmiklós Néptáncegyüttes kéttoppantós csoportja fellépésével.


A rendezvény kezdetén Ceglédi Rudolf, Zenta község polgármestere mondott ünnepi köszöntőt, amelyben hangsúlyozta, nemzeti ünnepünk alkalmából a lélek is ünneplőbe öltözik, a magyar emberek szívdobbanása pedig egymáshoz igazodik.

– Ilyenkor megidézzük a múltat, álmodozunk a jövőről, a jelenben pedig feltesszük önmagunknak és egymásnak a kérdést: megtettünk-e mindent azért, hogy a ránk bízott örökséget ne csak megőrizzük, hanem új tartalmakkal és értékekkel gazdagítsuk, hogy aztán továbbadhassuk az utánunk jövőknek, gyermekeinknek, unokáinknak, dédunokáinknak. Megtettünk-e mindent, hogy legyen kinek továbbadni gyönyörű anyanyelvünket, hagyományainkat, dalainkat, verseinket? Mert mi marad 1848 eszméiből, ha a fiatalok, a mai márciusi ifjak elhagyják a hazájukat, szülőföldjüket? – fogalmazott Ceglédi Rudolf, majd így folytatta: – Március 15-e üzenete sohasem válik idejétmúlttá, hiszen az emberek minden korszakban vágynak a változásra, a jobb életre. Ha úgy érzik, hogy ott, ahol élnek, ezt nem találják meg, búcsút intenek a szülői háznak, az otthonuknak. Ennek vagyunk manapság a szemtanúi ebben a válságokkal és viszontagságokkal terhes korban. Ezt a folyamatot kellene megállítani, visszafordítani, ami nagyon nehéz feladat. Ígéretekkel, rábeszéléssel bizonyára nem is sikerül, mert mindnyájan tudjuk, egyik napról a másikra nem lehet megváltoztatni, jóra fordítani azt, ami évtizedeken át romlott el.

Az ünnepi műsor első részében a Zentai Magyar Kamaraszínház színművészei, Dévai Zoltán, Lőrinc Tímea, Nagyabonyi Emese, Nešić Máté, Papp Arnold, Rutonić Róbert és Virág György alkalmi produkcióját tekinthették meg az érdeklődők, amelyet Nagyabonyi Emese állított össze. Ezt követően a zentai Ispiláng gyermekcsoport, majd a törökszentmiklósi Miklós néptáncegyüttes és az Ezerjó Szentmiklós Néptáncegyüttes kéttoppantós csoportja lépett színpadra, amelyeknek tagjai látványos produkciókkal lepték meg a zentai közönséget.

Az ünnepi rendezvénysorozat főszervezője Zenta község önkormányzata és a Thurzó Lajos Művelődési–Oktatási Központ voltak.

H. G.

Vajdaság Ma, 2015. március 13. 

(Herédi Krisztián felvételei)