Zenta napját ünnepelték - A díszülésen kiosztották a város legrangosabb nyilvános elismeréseit

Zenta város napja és a zentai csata 323. évfordulója alkalmából tegnap a zentai községi képviselő-testület városnapi díszülésen ünnepelte a város múltjának dicsőségességét és jövőjének reményteljességét. A megszokottnál szerényebb körülmények között tették ezt meg, hiszen a járványügyi helyzet miatt sem a testvérvárosok, sem a környező települések polgármestereit nem tudták meghívni, sőt a hatalmi koalíció részét képező Szerb Haladó Párt képviselői és tisztségviselői is távol maradtak az üléstől.


A magyar és a szerb himnusz elhangzása után az ülést Rácz Szabó Márta, a képviselő-testület alelnöke nyitotta meg, aki köszöntötte a megjelenteket, majd Radić Marina, a zentai Stevan Mokranjac Alapfokú Zeneiskola tanulója hegedűjátékkal örvendeztette meg a jelenlévőket.

A zenei betét után Czegledi Rudolf, Zenta község polgármestere ünnepi beszéddel fordult a megjelentekhez, köztük a díjazottakhoz, a köztársasági, a tartományi és a helyi képviselőkhöz is. Elmondta, hogy rendhagyó módon közkedvelt és szórakoztató tartalmak nélkül múlik el Zenta ünnepe, majd elismeréssel szólt azokról az intézményekről, szervezetekről, amelyekkel együttműködve a járvány eddigi legintenzívebb időszakában hatékonyan segítettek a különösen veszélyeztetett polgártársaknak. Úgy fogalmazott, hogy a terveik többségét ugyan kénytelenek voltak elhalasztani, ám annak ellenére, hogy egy furcsa időszakot tudhatnak magunk mögött, mégis vannak olyan eredmények, amelyekről büszkén számolhat be. 

Czegledi Rudolf kiemelte a Thurzó Lajos Általános Iskola teljes körű felújítását, a Művelődési Ház új közösségi terének kialakítását és azokat a nagyobb rendezvényeket is, amelyeket sikeresen le tudtak bonyolítani.
– Mindannyian arra várunk, hogy a jelenlegi helyzet rendeződjön, és hozzákezdhessünk a legfontosabb céljaink megvalósításához, a beruházások folytatásához, a gazdaság fellendítésére vonatkozó intézkedések végrehajtásához, a turizmus további fejlesztéséhez. Mindezek nemcsak megkönnyítenék, hanem jobbá, tartalmasabbá is tennék községünk lakosságának az életét – fogalmazott Czegledi Rudolf.

A polgármesteri köszöntő után átadták a város legrangosabb nyilvános elismeréseit. Pro Urbe életműdíjjal jutalmazták Evetovics Mária nyugalmazott magyar nyelv és irodalom szakos tanárt, akinek méltatásában arra mutattak rá, hogy a Zentai Gimnázium egykori tanáraként és vezetőjeként kifejtett tevékenysége, sőt egész életpályája a mai pedagógustársadalom számára is követendő példa.
– Az iskola vezetésében betöltött szerepe igen fontos periódusa az intézmény történetének, ugyanis jelentősen hozzájárult a gimnázium arculatának kialakításához, régi hírnevének visszaállításához, közben mindig ügyelve arra, hogy barátságos, támogató környezetet biztosítson a tanulni vágyó diákseregnek. Magyar nyelv és irodalom szakos tanárként mindig is nagy hangsúlyt fektetett a magyarságtudat erősítésére, és igyekezett olyan élményeket adni a diákoknak, amelyekből évek múltán is táplálkozhatnak. A szép beszéd, a helyes mondatalkotás és a jó hangulat jellemezték az óráit, ugyanakkor azt is rendkívül fontosnak tartotta, hogy a diákjai bekapcsolódjanak városunk kulturális életébe, éppen ezért folyamatosan arra próbálta ösztönözni őket, hogy rendszeresen járjanak színházba és egyéb rendezvényekre, minél több olyan élménnyel felvérteződve fel ezáltal, amelyek a fejlődésüket szolgálhatják – hangzott el egyebek mellett az érdemeit méltató beszédben.

Pro Urbe díjjal dr. Farkas Emilt, a Zentai Közkórház sebészeti osztályának osztályvezető főorvosát, a Magyar Egészségügyi Társaság Vajdasági Tagozatának elnökét tüntették ki, akinek legfontosabb szakmai érdeme, hogy neki köszönhetően honosodott meg a zentai kórház sebészeti osztályán a laparoszkópos sebészet.
– 1990-ben találkozott a laparoszkópos sebészettel, három évvel azt követően, hogy az első ilyen epeműtétet elvégezték, és ez jelentős mértékben meghatározta pályafutásának alakulását. Az egészségügyi dolgozóknak közéleti szerepet kell vállalniuk, ha akarják ezt, ha nem, mert ez a feladatuk, a küldetésük. A kórház, a templom és az iskola az a három alappillér, amely megtartja és formálja a közösséget, vallja dr. Farkas Emil, aki úgy gondolja, hogy a Magyar Egészségügyi Társaság a céljait megvalósította, és ezután is ezen vezérelvek mentén halad tovább. Egy egészségügyi dolgozónak empatikusnak és segítőkésznek, szakmailag felkészültnek kell lennie. Ha mindez megvan, a páciensei is elégedettek lesznek. Számára pedig ez a legfontosabb – hangzott el a róla szóló méltatásban.

Mgr. Petar Terzićet szintén Pro Urbe díjban részesítették, hiszen a zentaiak igazi történetíróra találtak a személyében, aki az elmúlt negyed században állandóan kutatott, jegyzetelt, írt és publikált, harcolva a feledés ellen, megörökítve az itteni eseményeket, embereket, sorsokat, életeket.
– Az elmúlt negyed században fáradhatatlanul kutatta a város múltját: azokat az időszakokat, amelyeken városunk keresztülment, illetve azokat a történéseket és emberi sorsokat, amelyek alakították, így óvva meg mindezt a feledéstől, így kötve össze a történelem láncával a múltat a jelennel és a jövővel, ami egyben a szülőföld jövőjét is adja. Három évtizede halad a kutatás kihívásokkal teli, gyakran járhatatlan útján, amelynek során számos akadályba ütközött, ám azokat mindig legyőzte. Sikeresen átlépte a megismerés látható és láthatatlan határait, határozottan, bátran védve meg azokat az idő elkerülhetetlen múlásával, a mulandósággal és a feledéssel szemben, így inspirálva, bátorítva bennünket a saját utunkon való előrehaladásban – hangzott el a laudációban.

A fiataloknak járó Iuventus Pro Urbe díjat Lőrinc Tímea, a Zentai Magyar Kamaraszínház színésznője kapta, akinek művészi tevékenységét az elmúlt évek során számos díjjal ismerték el.
– Tanulmányai befejezése után abba a szerencsés helyzetbe került, hogy osztálytársaival együtt Zentára szerződhetett, ahol általuk alakult meg a Zentai Magyar Kamaraszínház állandó társulata, amelynek tagjaiként azonnal belopták magukat a zentai színházkedvelő közönség szívébe, hiszen nemcsak kiválóbbnál kiválóbb előadásokat hoztak létre, hanem a város kulturális életének felpezsdítésében is igen nagy szerepet töltöttek be. A kezdetektől fogva oszlopos tagja a BeeHome Közösségi Ház csapatának, ahol a vers- és prózamondó csoport megálmodójaként és vezetőjeként rendszeresen foglalkozik általános és középiskolás fiatalokkal, bevezetve őket a szép beszéd és a kortárs magyar költészet csodálatos világába. Diákjai az elmúlt évek során rendre nyerték a díjakat a különféle hazai és magyarországi szavalóversenyeken, annak ellenére, hogy – amiként Tímeától tanulták – soha nem a helyezések az igazán fontosak számukra, hanem az, hogy szeressék a verseket, és minél teljesebben megéljék azt az emelkedett pillanatot, amikor színpadra léphetnek, és verset mondhatnak, sok-sok örömet szerezve ezáltal másoknak – hangzott el a róla szóló méltatásban.

A kitüntetettek nevében dr. Farkas Emil szólt az egybegyűltekhez, aki úgy fogalmazott, hogy olyan szerény körülmények között tették a dolgukat, ahogyan ezt az elismerést is megkapták. Rámutatott arra, hogy mindannyiuk pályáján voltak lemondások, de mindig empátiával, szeretettel végezték a dolgukat, és ma is ugyanígy végzik. Végezetül köszönetet mondott mindazoknak, akik felfigyeltek a munkájukra, és azoknak is, akik odaítélték nekik az elismeréseket.

A díszülés után az ünneplők a Tisza-parton megkoszorúzták a zentai csata emlékhelyét, amelynél Zenta község önkormányzata koszorúját Czegledi Rudolf és Rácz Szabó Márta, a Vajdasági Magyar Szövetség községi szervezetéét Pék Zoltán és Burány Hajnalka, a VMSZ helyi szervezetéét Juhász Attila és Pósa Soós Teodóra, az Együtt a Jobb Zentáért Polgárok Csoportjáét Répás Županjac Anna és Dragan Jovičić, a Magyar Mozgalomét Sándor József és Burány Katalin, a Szerb Szocialista Pártét Tatjana Radović és Goran Avdalović, a Rákóczi Szövetség Zentai Ifjúsági Szervezetéét pedig Homolya Ákos helyezte el.

A városnapi rendezvénysorozat a délutáni órákban a Lisieux-i Kis Szent Teréz-emléktemplomban 17 órától megtartott városnapi tedeummal zárult, csendes megemlékezést és bensőséges ünneplést biztosítva a zentaiak számára.

hhá

Magyar Szó, 2020. szeptember 12.