Történetek laza füzére - Megnyílt a Háborúk közötti történetek Zentáról 1918–1941 című városnapi kiállítás

Csütörtök este a zentai Városi Múzeumban megnyitották azt a városnapi helytörténeti kiállítást, amelynek témája a két világháború közötti Zenta.

Az eseményen jelen volt Czegledi Rudolf polgármester is.


A Háborúk közötti történetek Zentáról 1918–1941 címet viselő kiállításon száz évvel ezelőtti hirdetményeket, kiáltványokat, fényképeket és térképeket tekinthetünk meg. Mindezt szöveg is kíséri, így személyes és a városhoz fűződő történeteket egyaránt megismerhetünk, legyen szó a Kolóniáról, I. Péter király szobráról vagy a soha fel nem épült romtemplomról. A kiállítás szerzője Pejin Attila, a zentai Városi Múzeum vezetője, aki lapunknak elmondta, hogy a múzeum történészeként emlékeket és történeteket igyekszik felvillantani.

– Kevés a tárgyi emlékünk, ezért nagy kiállítást nem hozhatunk létre. Mára azonban a technikai háttér olyannyira elérhetővé vált, hogy akár kevés tárggyal is lehet történeteket mesélni – hangsúlyozta Pejin Attila, majd hozzátette, hogy a kiállítás egy sorozat részét képezi, ennek első eleme 2013-ban A századfordulót váró Zenta volt, amely az 1800-as évek végétől az első világháború kitöréséig tartó időszakot ölelte fel. Ezt az utat folytatja a mostani kiállítás, amelyet már tavaly szerettek volna bemutatni, ám beázás miatt kénytelenek voltak elhalasztani.

– Úgy gondoltuk, hogy mivel városnapi kiállításról van szó, egy egész évvel elhalasztjuk. Szerencsére a város ünnepe a járványnak éppen egy csillapodó időszakára esik, így meg tudjuk tartani a kiállítást. A nagy rendezvények ugyan elmaradnak, visszafogottan kell ünnepelnünk, mégis fontos, hogy valamilyen formában megemlékezzünk Zenta napjáról. A kiállításon nem Zenta két világháború közötti történetét meséljük el, hanem történeteken keresztül mutatjuk be azokat a jellegzetességeket, amelyek jellemzik ezt az időszakot, illetve egy-egy színfoltot tárunk a látogatók elé az irodalom, a képzőművészet területén. Természetesen a Zentai Gimnáziumot sem hagyhattuk ki, amely annak idején a polgári Zenta szimbóluma volt – emelte ki a tárlat szerzője.

A kiállítást Juhász Attila, a községi tanács oktatással és művelődéssel megbízott tagja nyitotta meg. Beszédében hangsúlyozta, hogy immár harmincéves hagyománya van a városnap szeptember 11-ei megünneplésének. Mint mondta, ilyenkor alkalmunk van visszatekinteni, mint ahogyan a kiállítás is egy visszatekintés a száz évvel ezelőtti Zentára. Hozzátette, hogy a városra mindannyian büszkék vagyunk, és büszkén valljuk magunkat zentaiaknak.

– A zentaiságunk az, ami bennünket megkülönböztet másoktól. A közösségről említést kell tenni: arról is, amit a száz évvel ezelőtt élt zentaiak képeztek, és a mostaniról is – fogalmazott Juhász Attila.

A jelenlévőket Pejin Attila is üdvözölte, aki röviden bemutatta a kiállítást, és ismertette annak történetét. Beszédét azzal zárta, hogy a kiállítás október végéig még biztosan megtekinthető lesz.

– Mivel ez a kiállítás történetek laza füzére, ezért heti legalább egy alkalommal tárlatvezetést is fogunk tartani – közölte Pejin Attila, aki kérdésünkre elmondta, annak érdekében, hogy mindenkinek lehetősége legyen ezeken részt venni, nemcsak munkanapokon, hanem egy-egy szombaton is igyekeznek megszervezni a tárlatvezetéseket, amelyek pontos időpontjáról egyebek között a közösségi média felületén tájékoztatják majd az érdeklődőket.

zs

Magyar Szó, 2020. szeptember 11.